brojač poseta

петак, 01. мај 2009.

Novi grip registrovan u 13 zemalja

Novi tip gripa A (H1N1) do sada se proširio na 13 zemalja, od toga u šest evropskih i četiri na američkom kontinentu.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti saopštio je u petak da je u SAD potvrđen 141 slučaj obolelih od gripa tipa A (H1N1).

Broj inficiranih se povećao od 109 u 11 američkih država, na 141 slučaj u 19 država.

U SAD 23-mesečno dete iz Meksika umrlo je od nove vrste gripa u državi Teksas i to je prva potvrđena smrt od tog virusa u ovoj zemlji.

Istovremeno, sumnja se da jedan od članova americke delegacije koja je pripremala nedavnu posetu predsednika Baraka Obame i ministra energetike Stivena Čua Meksiku zaražen ovim novim gripom.

On i tri člana njegove porodice su testirani na grip, potvrdio je portparol Bele kuće u četvrtak uveče.

U Beloj kući je objašnjeno da član delegacije kod koga su primećeni prvi simptomi gripa nije bio u blizini predsednika Obame, izuzev jednog sudelovanja na radnom ručku.

Portparol je takođe naglasio da ministar energetike Ču nije imao nikakve simptome i lekari nisu imali potrebu da ga testiraju, kao ni predsednika Obamu, koji je 16 . aprila boravio u Meksiku.

Britanske sanitarne službe su potvrdile da je jedna osoba inficirana novim virusom u Britaniji i da je reč o osobi koja nije boravila u Meksiku.

Muškarac poreklom iz Škotske, deseti je Britanac koji je imao pozitivne rezultate na testova H1N1, ali je prva inficirana osoba koja nije bila u Meksiku, žarištu bolesti. Još 76 osoba je pod sumnjom.

U Nemačkoj je potvrđen prvi slučaj novog gripa kod pacijenta koji se nije zarazio u Meksiku.

U ovoj zemlji su potvrđena tri slučaja grpa A (H1N1), a za još tri se sumnja ali još nisu potvrđeni.

U Austriji potvrđen je jedan slučaj, 28-godišnja žena koja se vraćala iz Gvatemale preko Meksika.

Kako su potvrdili Savezno ministarstvo zdravlja i Ministarstvo zdravlja Bavarske, reč je o medicinskoj sestri koja je bila u kontaktu sa jednom od osoba koje su se zarazile tokom putovanja po Meksiku.

U Španiji 13 slučajeva je potvrđeno a 84 osobe je pod posmatranjem, prema navodima ministarstva zdravlja. U Holandiji jedan slučaj je potvrđen u četvrtak, trogodišnje dete koje je nedavno došlo iz Meksika. U Švajcarskoj je potvrđen prvi slučaj, pacijent koji se vratio iz Meksika, a za 26 osobe se sumnja da su oboleli.

I Danska je u petak potvrdila prvi slučaj novog gripa, rekao je za Rojters direktor Nacionalnog centra za zaštitu zdravlja i prevenciju bolesti.

Iako je i u petak primljeno 46 pacijenata sa ozbiljnim simptomima gripa, meksičke vlasti poručuju da su ohrabrene time što broj novih slučajeva inficiranja opada, jer je broj znatno manji u odnosu na period od pre deset dana kada je u jednom danu primljeno 212 zaraženih.

Vlasti u Meksiku su zatvorile u narednih pet dana javne ustanove i kompanije kako bi sprečile širenje ovog gripa.

Od ovog gripa u Meksiku je do sada umrlo 12 ljudi, a zaraženo 312.

Prema poslednjim zvaničnim informacijama novim tipom virusa zaražena je 331 osoba, odnosno broj obolelih porastao je za 30 odsto.

Kordova je dodao da su rezultati, poslati u laboratorije u SAD, Kanadi i Meksiku, pokazali da samo 12 od 176 smrtnih slučajeva treba pripisati virusu H1N1.

"Broj potvrđenih smrtnih slučajeva će verovatno rasti", naveo je Kordova.

Meksički predsednik Felipe Kalderon pozvao je u četvrtak svoje sunarodnike da za vreme prvomajskih praznika, od petka do ponedeljka, ostanu u svojim kućama kako bi izbegli eventualno inficiranje virusom i pozvao kompanije da u tom periodu ne rade.

U Kanadi je potvrđeno 15 novih slučajeva što čini ukupno 34 zaraženih u toj zemlji.

U Kostariki su registrovana dva slučaja i to su prvi slučajevi novog gripa u centralnoj Americi.

Vlada Hongkonga potvrdila je prvi slučaj u tom gradu, a radi se o jednom meksičkom turisti.

Donald Cang iz gradske uprave rekao je novinarima da je Meksikanac putovao iz Meksika u Hongkong, sa presedanjem u Šangaju.

Slučajevi koji mogu biti novi, meksički grip, grip A, i koji se ispituju prijavljeni su još u Novom Zelandu, Peruu, Južnoj Africi, Australiji, Belgiji, Brazilu, Čileu, Kolumbiji, Južnoj Koreji, Francuskoj, Italiji, Irskoj, Japanu, Švedskoj, Venecueli.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da sadašnja vakcina protiv sezonskog gripa ima male efekte na novi virus.

"Male su šanse da bi sezonska vakcina mogla da bude efikasna za ovaj poseban virus", izjavila je predstavnica SZO-a Mari-Pol Kijeni.

"Ne sumnjamo da je moguće napraviti uspešnu vakcinu", dodala je ona, navodeći da je potrebno četiri do šest meseci pre nego što bi nova vakcina bila dostupna.

SZO je saopštila da se nisu pojavili dokazi koji bi ukazali da bi trebalo opasnost od pandemije gripa tipa A podigne na najviši, šesti nivo.

SZO i stručnjaci za grip još uvek ne znaju dovoljno o novom virusu i o tome koliko je smrtonosan, koliko bi mogao da se raširi i koliko bi eventualna pandemija mogla da traje, ukazala je britanska agencija.

Novi grip registrovan u 13 zemalja
Meksički epidemiolog optužio SZO za sporost

Direktor meksičkog Centra za kontrolu bolesti i epidemiologiju Migel Anhel Lezanja optužio je Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) da je sporo reagovala na upozorenje tog centra o pojavi novog virusa gripa i zatražio je pokretanje istrage.

Lezanja je za AP rekao da je njegov centar upozorio Panameričku zdravstvenu organizaciju (PAHO) još 16. aprila o pojavi atipične upale respiratornih organa.

Regionalni ogranak SZO - PAHO, sa sedištem u Vašingtonu obavestio je Meksiko da je primio upozorenje, ali ništa nije preduzeto do 24.aprila kada je SZO objavio opasnost od epidemije.

Lezanja je 23. aprila dobio rezultate testova poslatih u jednu laboratoriju u Kanadu, koja je potvrdila postojanje novog, mutiranog virusa, od koga je, kako je potvrđeno, do sada u Meksiku obolelo 312, a umrlo 12 ljudi.

Lezanja je, takođe, izrazio nezadovoljstvo zbog komplikovane procedure za utvrđivanje da li je neko oboleo od gripa A (H1N1).

"Prvo treba da obavestite lokalnu kancelariju (SZO), onda ona šalje obaveštenje svojoj regionalnoj kancelariji, koja analizira podatke i potom odlučuje da li da ih pošalje u centralu SZO u Ženevi", naveo je Lezanja.

On je ocenio da je potrebno, da bi se u budućnosti izbegla odlaganja, sprovesti istragu o postupanju SZO vezano za novu krizu, kao i da javne zdravstvene agencije treba da odluče da li bi ta istraga trebalo da bude unutrašnja ili nezavisna.

Portparol PAHO potvrdio je za Vašington Post da je ta kancelarija 16.aprila dobila poruku od meksičkih vlasti o neobičnoj bolesti, kao i da je i sedište SZO u Ženevi moralo odmah da dobije istu poruku, jer je sistem tako podešen da automatski šalje sve poruke preko regionalnih štabova u glavni.

Sedište SZO u Ženevi nije javno komentarisalo optužbe o odlaganju reagovanja na pojavu novog gripa.

Нема коментара: