brojač poseta

среда, 27. мај 2009.

MISTIČNA LEPOTICA

Stara planina u jugoistočnoj Srbiji atraktivnost duguje kako prirodnim lepotama, tako i velovima tajni koje je obavijaju. U Pećinskoj crkvi nalazi se jedinstvena freska Isusa bez kose, pretpostavlja se da je ovde i najstariji dinosaurij na svetu...


s

Tokom proleća i leta, Park prirode Stara planina, biser jugoistočne Srbije, predstavlja idealnu destinaciju za one koji žele da uživaju u iskonskoj, netaknutoj prirodi, u nepreglednim pašnjacima, livadama, planinskim vrhovima, ali i u potpuno sačuvanoj autentičnoj seoskoj arhitekturi iz proteklih vekova.
s

Turistička organizacija Pirot, osim obilaska kulturnih znamenitosti u samom gradu, svim zainteresovanim ljubiteljima prirode organizuje obilazak veoma atraktivnih vodopada na Staroj planini. Reč je o vodopadima na Toplodolskoj reci, poput Piljskog (sa 64 metra jedan od najvećih u Srbiji), Čunguljskog, Kurtelskog, kao i vodopada na Dojkinačkoj reci, poput Tupavice i drugih.


Avantura pre svega


Planinski vodopadi na kristalno čistim i bistrim potocima i rekama, sela koja nastanjuju gorštaci, u kojima kao da je vreme stalo, veliki broj manastira, crkava i drugih svedoka prohujalih vekova, samo su neka od obeležja Stare planine koja je čine jedinstvenom. Za razliku od mnogih drugih planina koje su urbanizovane do te mere da se boravak na njima nimalo ne razlikuje od boravka u nekom od gradova, na ovoj lepotici ne možete videti ni velike moderne hotele, niti bogate turiste. Naprotiv, u mnogim staroplaninskim selima, osim struje, gotovo da nema drugih svedoka moderne civilizacije, a do većine njih putevi su veoma loši. Upravo lošu putnu mrežu ljubitelji prirode „krive" za očuvanost prirode, ali istovremeno strahuju da će, kako su najavljena velika ulaganja i izgradnja puteva, ova planina izgubiti epitet lepotice netaknute prirode. Zbog toga, ali i zbog „prastarih" vozila koja koriste najčešći posetioci planine - drvari, ova planina, kao što reče jedan od posetilaca iz Švajcarske, liči na scene iz Kusturičinih filmova. Upravo ta očuvanost prirodnih lepota predstavlja glavni adut Stare planine, ponajviše kada je reč o letnjem turizmu. Poznato je da su brojnim turistima sa Zapada dosadili boravci u objektima sa brdom zvezdica i da su sve željniji avanture, uzbuđenja, boravka u seoskim domaćinstvima, gde se živi na način kako se živelo vekovima unazad. Zbog toga je Stara planina pravi raj za avanturiste, bilo da je reč o planinarima, koji iz godine u godinu sve više opsedaju ovu planinu, fotografima ili jednostavno ljudima koji žele da probaju nešto što do sada nisu imali prilike da vide. Mnogi delovi Stare planine nisu u potpunosti istraženi, poput izvorišta Toplodolske reke podno Midžora, što pravim avanturistima pruža priliku da kroče u predele gde ljudska noga, pre njihove, nije kročila.

s
Vodopadi, posebna atrakcija


Jedinstvena freska


Čar ovoj planini svakako daju i brojne misterije koje se vezuju za nju. Jedna od najvećih je svakako Pećinska crkva - isposnica, za koju naučnici smatraju da datira još iz 13, a neki i iz 12. veka. Crkva svetog Petra i Pavla, nedaleko od sela Rsovci, bukvalno je uklesana u ogromnu stenu i do nje se stiže kozjom stazom, nakon stotinak metara penjanja uz stenu. S puta je potpuno nevidljiva, kako bi bila daleko od očiju raznih zavojevača koji su uništavali ovakve bogomolje. Ova crkva već vekovima čuva jedinstvenu fresku u hrišćanskom freskoslikarstvu - Isusa Mladenca, na kojoj je Isus prikazan bez kose. Pretpostavlja se da su ovu fresku naslikali isposnici koji su u ove krajeve došli sa Sinaja. Nedaleko od crkve, reka je pre nekoliko godina, tokom jedne bujice, otkrila veliki broj ljudskih skeleta, a pretpostavlja se da je reč o ostacima upravo tih isposnika.

s

Park dinosaurusa


Osim posetilaca i ljubitelja prirode, zbog svoje mističnosti, Stara planina godinama unazad privlači i brojne naučnike. Zavod za zaštitu prirode Srbije je još 2001. godine objavio studiju „Fosilni tragovi starih dinosaurija donjeg trijasa Stare planine", autora profesora Aleksandra Grubića i Mihajla Galečića sa beogradskog univerziteta. Oni navode da postoji realna mogućnost da je Stara planina jedan od najstarijih parkova dinosaurija na svetu, jer su na njoj pronađeni jedinstveni tragovi dinosaurusa tekodonata stari najmanje 250 miliona godina, kada su dinosaurusi i sisari tek počeli da se pojavljuju i nastanjuju Zemlju. Takođe, prof. dr Pavle Premović sa niškog Rudarsko-geološkog fakulteta pronašao je pre nekoliko godina na obalama Zavojskog jezera, fosilne ostatke morskih školjki, što navodi na zaključak da je ovde, oko 200 miliona godina pre nove ere, bilo tropsko more. Nažalost, uprkos apelima naučne javnosti, država nije preduzela nikakve mere kako bi se ovo područje zaštitilo na odgovarajući način.Tokom proleća i leta, Park prirode Stara planina, biser jugoistočne Srbije, predstavlja idealnu destinaciju za one koji žele da uživaju u iskonskoj, netaknutoj prirodi, u nepreglednim pašnjacima, livadama, planinskim vrhovima, ali i u potpuno sačuvanoj autentičnoj seoskoj arhitekturi iz proteklih vekova.

s

Manastir Svetog Đorđa

Нема коментара: