brojač poseta

уторак, 05. мај 2009.

MASAKR NA SVADBI

Četiri maskirana muškarca upala su na svadbenu proslavu u Turskoj i pobila 45 ljudi, uključujući mladence. Među stradalima su šestoro dece i 16 žena, a šest osoba je povređeno

brutalan napad... Tri od šest povređenih osoba je u veoma teškom stanju prevezeno u bolnicu

U brutalnom napadu tokom svadbene proslave u selu Bilge na jugoistoku Turske četvorica maskiranih muškaraca pobila su 45 osoba, među kojima šestoro dece i 16 žena. Među žrtvama su mlada Sevgi Čelebi i mladoženja Habib Ari, njegove majka i sestra, kao i hodža koji je trebalo da venča mladence.

Maskirani napadači uleteli su preksinoć među svatove dok su u okviru lokalne tradicije, odvojeno muškarci u jednoj i žene u drugoj sobi, bili na molitvi za sreću mladenaca. Napad se desio usred venčanja.

Selo kopa grobove

Turska vojska zatvorila je sve prilaze selu Bilge i pokrenula masovnu potragu za napadačima, a policija je presekla telefonske komunikacije. Članovi porodica i prijatelji preminulih mogli su juče da uđu u selo, ali ne i novinari.

Četiri velika bagera juče su kopala grobove za žrtve krvoprolića, a ožalošćena rodbina oplakivala ih je ispred bolnice i pored raka.

U selu Bilge, inače, nalaze se 32 domaćinstva. Njegovi stanovnici pripadali su kurdskom klanu koji je sarađivao s turskom vojskom protiv Kurdistanske radničke partije.

Prema rečima očevidaca, pucnjava je trajala čitavih 15 minuta, a na svadbi je bilo oko 200 gostiju.

Gradonačelnik oblasnog centra Mardina Mehmet Ajanoglu izjavio je da su mu dve preživele devojke ispričale kako se dogodio užas.

- Upali su u kuću dok smo bili u dve sobe. Otvorili su vatru na sve prisutne. Nosili su maske. Nas su telima pokrili mrtvi koji su prvi poubijani. Ležale smo tako dok oni nisu otišli - naveo je Ajanoglu ono što su mu ispričale devojke.

Meštanin Šejhmuš Balik, čija je kuća kilometar udaljena od sela gde se dogodio masakr, rekao je da je prvo čuo pucnjavu, pa tišinu i onda još pucnjeva. On veruje da su napadači drugi put pucali na ranjene.

- Većina stražara u trenutku masakra bila je van Bilgea, pomažući vojsci u nekoj operaciji protiv kurdskih pobunjenika u obližnjem kraju - izjavio je Balik.

U pucnjavi je povređeno šestoro ljudi, koji su odmah posle krvoprolića prebačeni u lokalnu bolnicu. Troje od njih je u veoma teškom stanju.

Citirajući neidentifikovani izvor, jedan turski TV kanal javio je da se krvoproliće dogodilo zato što je jedan od napadača, koji je u srodstvu s porodicama mladenaca, sam želeo da se oženi mladom i protivio se njenom venčanju sa drugim.

Svatovi u šoku... Napadači nisu poštedeli čak ni decu

Policija je isprva sumnjala da su masakr izveli kurdski pobunjenici sa kojima Turska vodi borbu još od 1984, međutim, kasnije je potvrđeno da je u pitanju porodični sukob.

Ministar policije Bešir Atalaj rekao je da je reč o krvavom obračunu unutar jedne familije, što se dešava tamo gde su plemenski kodeksi ponekad jači od države i njenih zakona.

- Prema dosad prikupljenim dokazima ne radi se o terorističkoj grupi Kurdskoj radničkoj partiji (PKK), ali tužilac radi na tom slučaju i treba uskoro da ima jasniju sliku onoga što se dogodilo. Priveli smo osam osumnjičenih za masakr - naveo je Atalaj.

Нема коментара: