brojač poseta

уторак, 05. мај 2009.

LOŠE PROGNOZE ZA ARBITRAŽU

Država nema spreman stručni tim za arbitražu oko koncesije u Parizu. Bivši ministar infrastrukture Velimir Ilić tvrdi da će Srbija izgubiti spor!

Republičko javno pravobranilaštvo još nije spremilo tim koji će u Parizu braniti Vladu Srbije zbog tužbe koncesionara „Alpina-Por", rečeno je juče Pressu u pravobranilaštvu. Mada je ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić juče najavio da će javni pravobranilac i njegov pravni tim brzo reagovati, u pravobranilaštvu još čekaju tužbu iz Pariza.

- Republičko javno pravobranilaštvo nije zvanično dobilo tužbu, već je o tome obavešteno iz medija. Formiraćemo stručni tim koji će zastupati interese države kada dobijemo tužbu - rekla je juče za Press zamenik republičkog javnog pravobranioca Savka Mangović.

Kompanija „Sever-jug autoput", čiji su vlasnici „Alpina" i „Por", zatražila je pred Međunarodnom trgovinskom komorom u Parizu obeštećenje od Vlade Srbije u iznosu od 71 milion evra zbog spora oko koncesije Horgoš-Požega. Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić izjavio je juče da očekuje da će arbitraža „reći svoju reč" u vezi sa koncesijom za autoput Horgoš - Požega, jer i država Srbija i koncesionar tvrde da su u pravu.

Ilić pesimista

Sve po zakonu!

„U vezi sa ugovorom o koncesiji i aktivnostima koje je Vlada Republike Srbije preduzimala po pitanju predmetnog ugovora i odnosa sa koncesionarom, ističemo da se Vlada u svemu pridržavala Ustava, Zakona o koncesijama i odredbi zaključenog ugovora", saopšteno je juče iz kabineta premijera Mirka Cvetkovića.

- Vlada Republike Srbije je u koordinaciji sa Republičkim javnim pravobranilaštvom vodila razgovore sa koncesionarom da bi pronašla odgovarajuće rešenje koje bi bilo prihvatljivo za obe strane. Međutim, koncesionar je pokrenuo postupak arbitraže u okviru koga će Republika Srbija iskoristiti sva pravna sredstva za zaštitu svojih interesa - tvrde u premijerovom kabinetu.

Prema saznanjima Pressa, glavni argument tužbe u Parizu biće to što je Srbija krenula u raskid ugovora pre nego što je istekao rok za završetak finansijske konstrukcije, a zbog čega strane banke nisu želele da odobre „Alpina-Poru" kredite za radove.

Bivši ministar za infrastrukturu Velimir Ilić kaže za Press da će biti jako teško da Srbija dobije ovaj spor!

- Sigurno će nas dobiti jer mi nijednog momenta, dok se nije formirala nova vlada, nismo imali spornih momenata sa njima. Istina je da su nam tražili odlaganje izgradnje deonice od Čačka do Požege, kao i još neke stvari. Međutim, problem je što im Vlada nije uopšte ni odgovorila! Da smo im rekli da ne pristajemo na te nove uslove onda bi oni sami mogli da odustanu, a mi bismo zadržali depozit od 10 miliona evra - tvrdi Ilić. On dodaje da je Vlada mogla i da sačeka da kraj godine i da uzme depozit ako koncesionar ne počne s radovima, ali ni to se nije desilo.

- Umesto toga, oglasio se Savet za infrastrukturu predsednika Tadića i znatno pre isteka roka za finansijsku konstrukciju rekao da „Alpina-Por" neće raditi koncesiju. E, sada se koncesionar poziva na to, jer zbog takve izjave strane banke nisu htele da im daju kredite - kaže Ilić.

Radovi se nastavljaju

Član UO firme „Koridor 10" Nenad Ivanišević kaže za Press da tužba u Parizu ne može da omete radove na koridoru, uprkos tome što je deo puta od Novog Sada do Subotice predmet spora.

- Deo koridora od Novog Sada prema Subotici jeste bio u okviru koncesionog ugovora. Ali, to nema nikakve veze, s obzirom na to da oni kroz arbitražu ne traže da izvode radove na ovom delu puta, već da im se nadoknadi šteta. Oni nisu izvodili nikakve radove, a mi ćemo vrlo brzo krenuti da radimo taj deo puta jer je tenderska procedura već pokrenuta - izjavio je Ivanišević.

Advokat za međunarodno ekonomsko pravo Branko Božinović kaže za Press da kompanije kakve su „Alpina" i „Por" ne podižu tužbe ako nisu sigurne da će ih dobiti.

Spor će trajati godinama

- Spor će sigurno trajati dve do tri godine, ali je jako teško reći da li Srbija ima šanse da dobije. U svakom slučaju, mislim da „Alpina" i „Por" nisu naivni da tužbu podnesu tek tako. A šta su naši potpisali to samo oni znaju, jer ugovor nikada niko nije do kraja objavio da bismo sada mogli da kažemo da li ima grešaka - smatra Božinović.

Njegova koleginica, advokat Vera Bajić, takođe kaže da bi spor mogao da traje barem dve godine, ali da i dalje postoji šansa za dogovor.

- Arbitraža znači da i dalje postoji mogućnost da se stranke poravnaju i dogovore. Čim su se koncesionari odlučili na međunarodnu arbitražu, onda su sigurni da će uspeti da naplate štetu - zaključila je ona.

Нема коментара: