brojač poseta

среда, 27. мај 2009.

Lek koji briše otiske prstiju

Kapecitabin, lek koji je uobičajen u lečenju raka, može da učini da otisci prstiju nestanu, prenosi BBC. Jednog čoveka koji je lečen od raka i pritom je koristio ovaj lek, američki imigracioni službenici su zadržali četiri sata, pre nego što su mu dozvolili da uđe u zemlju jer mu je lek izbrisao otiske prstiju.

Čovek nije bio svestan činjenice da više nema otiske prstiju, sve do trenutka kada su mu imigracioni zvaničnici skrenuli pažnju na to. Ipak njemu je dozvoljen ulazak u zemlju, jer je nakon ispitivanja utvrđeno da ne predstavlja pretnju.
Njegov doktor Eng-Huat Tan je izjavio da je još nekoliko pacijenata prijavilo nestanak otisaka prstiju. On savetuje sve korisnike kapecitabina da na putovanja obavezno ponesu i potvrde svojih lekara sa opisom bolesti i mogućih posledica koje ovaj lek izaziva.
"Pacijenti koji duže vreme koriste lek kapecitabin mogu imati problema pri ulasku u strane zemlje na čijim aerodromima je obavezna identifikacija putem otisaka prstiju. Moguće je da ima sve više takvih pacijenata i oni moraju biti upozoreni na ovu mogućnost, kako bi izbegli moguće neprijatnosti", izjavio je doktor Tan.
Iako se ovaj lek često koristi u lečenju velikog broja kancerogenih oboljenja, on može da izazove zapaljenje dlanova i tabana i tako dovede do pojave plikova, krvarenja i ljuštenja kože. Vremenom ovo može uzrokovati brisanje otisaka prstiju.
Stranim turistima se na američkim aerodromima obavezno uzimaju otisci prstiju. Oni se upoređuju sa milionima drugih otisaka iz baze podataka, kako bi se utvrdio identitet.

Нема коментара: