brojač poseta

уторак, 05. мај 2009.

KARDINAL JOCINA DESNA RUKA

Zagrebački „Nacional" objavio biografiju Slobodana Đurovića, kuma Joce Amsterdama, koji je uhapšen zbog ubistva Pukanića. Slobodan se upoznao sa Jocom sedamdesetih u Parizu i godinama je njegov glavni operativac

bliski saradnici... Sreten Jocić i Slobodan Đurović

Hrvatski „Nacional" objavio je biografiju Slobodana Đurovića (53), zvanog Kardinal, kuma Joce Amsterdama, koji je uhapšen zbog umešanosti u ubistvo Ive Pukanića. Prema pisanju „Nacionala", Đurović i Jocić upoznali su se sedamdesetih godina prošlog veka u Parizu. Đurović nema kriminalni dosije i godinama je bio desna ruka Sretenu Jociću.

Prema pisanju „Nacionala", u dosadašnjem toku istrage za ubistvo Pukanića Slobodan Đurović se u hijerarhiji kriminalne grupe nalazi odmah ispod Sretena Jocića.

- Za razliku od Jocića, Đurović je u svom dosijeu imao tek jedan saobraćajni prekršaj, što znači da je godinama sasvim legalno mogao da putuje u sve zemlje bivše Jugoslavije, ali i u zemlje Evropske unije. Iako su obojica negirali umešanost u ceo slučaj, Robert Matanić je još u decembru prošle godine u svom iskazu označio Đurovića kao glavnog organizatora ubistva Ive Pukanića.

FAKTI

Vlasnik „Nacionala" Ivo Pukanić ubijen je 23. oktobra 2008.

Nekoliko dana posle ubistva Slobodan Đurović uhapšen je u Hrvatskoj s Robertom Matanićem

Đurović se sumnjiči da je kao čovek Joce Amsterdama bio veza s Matanićem i ekipom koja je učestvovala u ubistvu Pukanića

Za ubistvo Pukanića osumnjičeni su i Sreten Jocić, Željko Milovanović, Bojan Gudurić, Luka Matanić i Amir Mafalani

Tu Đurovićevu ulogu početkom aprila potvrdio je i tajni zaštićeni svedok pred Županijskim sudom u Zagrebu, a zanimljivo je da su proteklih dana neki srpski mediji počeli otvoreno da spekulišu da se iza tajnog svedoka možda krije upravo Đurović - piše „Nacional".

Vodio Joci poslove

Zagrebački nedeljnik piše da se, sve do hapšenja krajem oktobra prošle godine, o Slobodanu Đuroviću malo znalo u Srbiji: jedino su pojedinci iz kriminalnog miljea znali da je venčani kum Joce Amsterdama i da za njega vodi neke poslove, odnosno da mu je desna ruka u legalnim aktivnostima u Srbiji. Ipak, tokom istrage koja se proteklih meseci vodila u Hrvatskoj rekonstruisana je Đurovićeva biografija: rođen je 15. oktobra 1954. u Baru u Crnoj Gori, a od porodice ima starijeg brata Miodraga i mlađeg Dragana.

- Kada što je u Baru završio osnovnu školu, Đurović je školovanje nastavio u srednjoj vojnoj školi u Sarajevu. Nakon srednje škole, 1973. je došao u vojnu bazu Zemunik kod Zadra, gde je radio do 1974. Iste godine odlučio je da se preseli u Francusku. U Parizu je upoznao Milenka Stojanovića, koji je u Francuskoj imao građevinsko preduzeće, pa je radio kod njega. Posle nekoliko godina Đurović i Stojanović su osnovali još nekoliko preduzeća u Parizu, a Đurović je osnovao i dva preduzeća koja su se bavila šivenjem odeće - piše „Nacional"

Iako je tokom dosadašnje istrage Đurović odbijao da govori o svom kumu Sretenu Jociću, zasad je utvrđeno da su se njih dvojica upoznali još sredinom sedamdesetih u Parizu.

- Veza između njih dvojice bio je njihov zajednički prijatelj Ljubinko Duja Bećirević, nekadašnji fudbaler Bežanije iz Beograda, koji je godinama slovio kao najveći narko-bos u Amsterdamu. U to vreme Bežirević i Jocić imali su nekoliko kafića i noćnih klubova u Amsterdamu. Kako je Đurović objasnio hrvatskim istražiteljima, dok je živeo i radio u Parizu Bećirević i Jocić često su ga posećivali i zajedno izlazili po pariskim noćnim klubovima, pa njihovo međusobno poverenje potiče još iz tog vremena. Đurović je u Francuskoj živeo sve do 2001, kad je odlučio da se vrati u Crnu Goru. Prema vlastitim tvrdnjama, svoja preduzeća u Francuskoj prodao je za milion franaka. Đurović se 2004. preselio u Crnu Goru.

„Nacional" piše da je Đurović u Baru živeo godinu dana, a potom se, najverovatnije na Jocićev nagovor, doselio u Beograd. U prvo vreme živeo je u hotelu „Interkontinental", gde je za iznajmljivanje apartmana mesečno izdvajao 1.800 evra.
Veza sa Matanićem

- Zbog povezanosti s Jocićem, Đurović je od samog početka zanimljiv istražiteljima. Već u prvim danima nakon hapšenja u Hrvatskoj, u društvu Roberta Matanića, Đurović je na sve načine pokušavao da umanji svoje poznanstvo s Matanićem, kao i razlog njihovog susreta. U istrazi je Đurović tvrdio da se s Matanićem susreo zato što mu je dugovao 15.000 evra. Dug je navodno datirao još iz 2005, kad je Matanić bio u zatvoru u Srbiji. Istražitelji su ustanovili da su se Đurović i Matanić od januara do oktobra prošle godine sreli nekoliko puta i da je Đurović dolazio u Hrvatsku jer je Mataniću bio zabranjen ulazak u Srbiju. Matanić mu nije vratio dug, pa ostaje nejasno čemu su služili njihovi česti susreti - piše zagrebački nedeljnik.

Нема коментара: