brojač poseta

четвртак, 28. мај 2009.

KAMERE PRATE VOZAČE

Nijedan saobraćajni prekršaj neće pobeći elektronskom oku koje se rotira za 360 stepeni i zumira marku vozila, tablice, ali i lice vozača. Video-nadzor postavljen na 60 raskrsnica

s

pod kontrolom... Kamere će neprestano pokrivati najvažnije raskrsnice u gradu

Na 60 saobraćajnih raskrsnica u prestonici juče su postavljene kamere sa mogućnošću snimanja najsitnijih detalja! Prve kamere postavljene su na raskrsnici bulevara Nikole Tesle i Mihaila Pupina, ispred TC „Ušće", dok je 150 kamera postavljeno i u Univerzitetskom selu.

Nijedan saobraćajni prekršaj neće pobeći oku kamera, jer se one rotiraju za 360 stepeni, a poseduju i zum, pomoću koga je moguće videti marku vozila, tablice, ali i lice vozača.

ŠTA MISLITE O POSTAVLJANJU KAMERA?

Javorka Mihajlović (60) - Kamere mi nikako neće smetati, pogotovo ako se postavljaju radi povećanja bezbednosti. Neka snimaju, ja time neću biti ugrožena.
Rajko Božović (72), penzioner - Došao sam u godine kada o takvim stvarima ne razmišljam. Na mladima svet ostaje, pa neka oni o tome misle.
Katarina Beloica (15), učenica - Čula sam ovih dana da su počeli da postavljaju kamere, ali mi se ta ideja uopšte ne dopada. Mislim da na taj način narušavaju intimu građana jer mogu sve vreme da prate gde smo i sa kim smo.
Stefan Pavlović (24), student - Ne smeta mi postavljanje kamera, vozač sam i vrlo dobro znam kako se pojedinci ponašaju u vožnji. U ovom slučaju neće moći da se pozivaju na veze i vezice jer će sve na kameri biti crno na belo. Ovo je trebalo uraditi još odavno.

Sve bezbednosne kamere biće povezane sa Komandnim centrom Ministarstva unutrašnjih poslova, a snimci će se čuvati 10 dana. Trenutno se razmatra i produženje perioda čuvanja podataka na 30 dana. U Komitetu za bezbednost u saobraćaju pozdravili su ovaj potez MUP-a, a prema rečima direktora Damira Okanovića, kamere će sigurno poboljšati bezbednost u saobraćaju.
- Interesantno je da se većina saobraćajnih nezgoda desi na raskrsnicama koje imaju semafor. Takve raskrsnice su najnebezbednije. Postavljanje kamera će svakako pomoći. Vozači će znati da ih kamere snimaju i neće se usuđivati da prođu kroz crveno. Mnogo će biti olakšan i postupak utvrđivanja ko je kriv za nezgodu. U sudaru na raskrsnici najteže je utvrditi ko je kriv jer vozači imaju različite priče, svi tvrde da su prošli na zeleno. Ovako će postojati snimak - objašnjava Okanović.
Da bi kamere bile potpuno funkcionalne, kako kaže Damir Okanović, potrebno je da se na snimku vidi lice vozača.
- Postoji mnogo načina da ljudi izbegnu odgovornost. Ako se ne vidi lice, mogu jednostavno da kažu: „Ne sećam se prekršaja". Pogodnost tih kamera je i što će time biti isključen ljudski faktor. Čim bude snimljen prekršaj, kompjuter prepoznaje registarske tablice i kazna ili poziv se odmah šalju na adresu vozača. Izbegava se ljudski faktor, nema selekcije da li će neko biti kažnjen, a neko ne. Kaznu će dobiti i ministar i običan građanin. Samo je veoma bitno da se vidi lice vozača. Neko može ukrasti auto ili pozajmiti kola i napraviti prekršaj - rekao je Okanović.

Нема коментара: