brojač poseta

субота, 23. мај 2009.

Ispovest bombaša Dragana: NISAM HTEO DA UBIJEM TADIĆA!


Nisam hteo da ugrozim predsednika Tadića! Upao sam sa bombama u Predsedništvo da bih skrenuo pažnju na svoj slučaj!

Napad na predsedništvo očajnički potez... Marić tvrdi da nije mogao drugačije da skrene pačnju na sebe

Napad na predsedništvo očajnički potez... Marić tvrdi da nije mogao drugačije da skrene pačnju na sebe

Nekadašnji biznismen Dragan Marić, koji je prekjuče pet sati pretio da će aktivirati ručnu bombu u zgradi Predsedništva Srbije, tvrdi da mu nije bila namera da ubije ili na bilo koji način povredi predsednika Borisa Tadića. Marić je na prvom saslušanju u policiji rekao da je samo hteo da „skrene pažnju na svoj slučaj"?!

Dačić ne vidi propust, BIA nema komentar

Ministar policije Ivica Dačić ocenio je da nije bilo propusta u obezbeđenju predsednika republike (?!).

- Dobro je što se sve završilo na miran način... Ne bih rekao da je bilo propusta u bezbednosnim službama, a policija i Vojska su adekvatno reagovali - rekao je Dačić, i dodao da ipak treba izvršiti detaljnu analizu sistema obezbeđenja ličnosti.

U Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA) Press juče nije uspeo da dobije komentar na događaje koji su prethodili drami u Predsedništvu, kao ni odgovor na optužbe dela javnosti da je krivac upravo ta služba.

- Nemamo komentar! - kratko nam je poručio Jovan Stojić, šef kabineta direktora BIA Saše Vukadinovića.

„Bombaš" je inspektorima satima rezignirano pričao kako je pretnja bombom bila jedini način da istera pravdu.

Kazna do 12 godina zatvora

- Nisam hteo da ubijem predsednika, niti na bilo koji način da ga povredim. Hteo sam da skrenem pažnju na sebe, na svoj problem, jer za mene niko nema razumevanja, nemam više načina da isteram pravdu. Jedino ovako. Ali nisam hteo da povredim predsednika - bilo je prvo što nam je rekao Marić, objašnjava sagovornik Pressa iz policije.

Na pitanje odakle mu ručne bombe, „bombaš" je kratko odgovorio da one „potiču sa ratišta", i dodao da mu je policija pre nekoliko meseci oduzela i pištolj. Sagovornik Pressa otkriva da je Dragan Marić u nastavku svedočenja detaljno izlagao svoj problem, počevši od perioda s kraja osamdesetih kada je bio ugledni biznismen, pa do problema sa državom, kada ga je, kako tvrdi, „‘Jat' prevario za nekoliko desetina miliona dolara". Marić je kazao da ima dokumentaciju za sve tvrdnje.

Posle saslušanja policija mu je odredila pritvor od 48 sati, a kako saznajemo, protiv njega će biti podneta krivična prijava zbog izazivanja opšte opasnosti, za šta mu preti od dve do 12 godina zatvora. Njega bi danas trebalo da sasluša istražni sudija Trećeg opštinskog suda koji će odlučiti da li će mu odrediti jednomesečni pritvor ili će ga pustiti na slobodu.

S druge strane, bez obzira na to što je prekjučerašnja drama završena bez žrtava, bezbednosni stručnjaci upozoravaju na velike propuste u obezbeđenju predsednika republike. Oni naglašavaju da je krivica na takozvanom drugom prstenu obezbeđenja, koji čine policija i bezbednosne službe.

Drama trajala pet sati... Specijalci blokirali ceo Pionirski park

Slobodan Pajić, nekadašnji šef obezbeđenja Nebojše Čovića, podseća da je Marić na 11.000 adresa poslao upozorenje šta će da uradi.

- Ako najavu ovog bombaškog napada policija i tužilaštvo nisu dostavili nadležnim službama, onda je ključna odgovornost na njima. Međutim, odgovorna je i BIA, bez obzira na to što je Tadić odabrao da ga obezbeđuje Vojska. Samim tim, odgovornost snosi i VBA. U prirodi posla BIA i VBA je da ovakve stvari same saznaju. Obaveštajci i policija su morali da prvom i drugom prstenu obezbeđenja predsednika i zgrade Predsedništva dostave sve podatke kojima raspolažu, kao i sliku osobe koja preti, kako bi ona odmah bila snimljena kamerama, prepoznata i kako joj ne bi bio dozvoljen ulaz. Marić je morao da bude zaustavljen u parku - priča Pajić.

Problematični „drugi prsten"

I predsednik Foruma za bezbednost i demokratiju Ninoslav Krstić smatra da su zatajili MUP i bezbednosne službe.

VBA: Znali smo da se neće ubiti!

Prema saznanjima Pressa, Vojno-bezbednosna agencije (VBA) je odmah nakon što je Marić identifikovan pronašla njegov psihološki profil, koji je ranije urađen, a u kome stoji da on „nije krajnje suicidan, odnosno da neće izvršiti samoubistvo".

- Znali smo da imamo vremena da ga lomimo u pregovorima. Kada je zatražio da mu „Gaja donese garancije", osoba za koju mislimo da je Aleksandra Joksimović (poslanica NS), bilo je jasno da neće ništa uraditi - otkriva izvor Pressa iz VBA i dodaje:

- Ipak, on je pet sati u ruci držao bombu, koja je mogla da mu ispadne, pa smo u pripravnosti imali i čelične štitove. Posle svega, moramo da izvršimo neke promene u proceduri, iako je činjenica da je obezbeđenje u samoj zgradi bilo besprekorno i da Marić nije ušao ni korak dalje od pulta za legitimisanje. Ubuduće će na vratima stajati bezbednjak. ( D. I.)

- Odgovornost se ne može svaliti na onih nekoliko rmpalija koji neposredno brinu o obezbeđenju zgrade i predsednika. Taj prvi prsten je sve odradio kako treba. Problem je u bezbednosnim službama koje moraju svakodnevno da brinu o bezbednosti Tadića. Ako neko najavi da će na prvog čoveka države udariti bombom, nedopustivo je da bezbednjaci reaguju u stilu: „Ma, to je onaj što je štrajkovao glađu, pa prestao, što je prodavao bubreg, pa ga nije prodao"... U takvoj situaciji se mora postupati profesionalno. Ovde je sve je zatajilo. I još nešto - ne može pisarnica da se nalazi na ulazu u Predsedništvo. Lepo je što predsednik hoće da bude dostupan građanima, ali bezbednosne prilike nalažu nešto sasvim drugo - objašnjava Krstić.

Нема коментара: