brojač poseta

петак, 22. мај 2009.

HAOS NA ULICAMA!

Zbog odlaska potpredsednika SAD Džozefa Bajdena policija blokirala deo autoputa od Sava centra do Aerodroma „Nikola Tesla"

s1

Na silu... „Uzvodno" do Slavije

U prestonici je juče vladao pravi saobraćajni kolaps! Brojni građani, za razliku od srede, krenuli su juče ka centru svojim automobilima i tako potpuno blokirali ulice. Zbog odlaska potpredsednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajdena policija je juče od 8 do 10 časova iz bezbednosnih razloga zatvorila deo autoputa od Sava centra do Aerodroma „Nikola Tesla", kao i ulicu Milentija Popovića.

VOZILI I SUPROTNOM TRAKOM

Građani koji su se juče zatekli na Bulevaru oslobođenja na putu do Slavije imali su priliku da vide nesvakidašnji prizor. Iznervirani saobraćajnim kolapsom, vozači su odlučili da zauzmu i suprotnu kolovoznu traku, što je dovelo do stvaranja još veće gužve. Nesavesne vozače nije uplašila ni policija koja je regulisala saobraćaj na kružnom toku Slavija. Policajci, kao ni u većini ovakvih slučajeva, nisu reagovali.

U ovom periodu prestonica je bukvalno bila paralisana. Kolone vozila se gotovo dva časa nisu pomerale, a najgore je bilo na Bulevaru vojvode Mišića, Mostarskoj petlji, u Sarajevskoj i centralnim gradskim ulicama. Sugrađani koji su se zatekli u javnom gradskom prevozu, pored vrućine i gužve u vozilima GSP-a, i po sat vremena čekali su da bi prošli razdaljinu između tri autobuske stanice.

Autobusi kasnili

Dežurni dispečer GSP „Beograd" Sloba Mirković kaže za Press da je obustava saobraćaja na Novom Beogradu počela u 7.40 sati i da su vozila znatno kasnila na svoje terminuse.

- Zbog posete strane delegacije našoj prestonici policija je obustavila saobraćaj na autoputu kod Sava centra, kao i ulici Milentija Popovića. Tek oko 11 časova saobraćaj se u prestonici stabilizovao, a većina vozila koja prevoze putnike ka Novom Beogradu kasnila je na terminuse - objasnio je Mirković.

Zanimljivo je da su u sredu, prilikom dolaska Bajdena, vozači ostavili automobile na parkingu da bi izbegli gužvu i na posao krenuli vozilima gradskog prevoza. Ulice su bile prohodne, neke gotovo prazne. Ali, samo dan kasnije svi, pa i oni kojima to nije preka potreba, opet su seli u svoje četvorotočkaše, pa je nastao pravi haos.

s2

Kontrast... U ulici Kneza Miloša saobraćaj bio potpuno paralisan, dok u sredu uopšte nije bilo gužve, pa čak ni na Slaviji

s3

Neki Beograđani smatraju da su njihovi sugrađani postali previše razmaženi.

- Ako je grad mogao da funkcioniše normalno u vanrednim uslovima, onda je sasvim jasno da pojedini građani potpuno nepotrebno koriste automobile. Takođe, čini mi se da se ta vrsta razmaženosti vidi i po broju putnika koji svakodnevno idu u centar grada. Ne znam kako, ali taj problem mora hitno da se reši - smatra sugrađanka Jelena Živković.

Kako smanjiti gužvu

Zamenik sekretara za saobraćaj Branko Smiljanić ističe da je policija već u utorak najavila da će pojedine saobraćajnice biti zatvorene za saobraćaj kako u dolasku, tako i u odlasku strane delegacije koja je bila u poseti Beogradu.

- Beograđani bi trebalo da svakodnevno koriste gradski prevoz da bi u prestonici bila manja saobraćajna gužva. To se pokazalo u sredu kada je u poseti Beogradu bio potpredsednik SAD. Uskoro ćemo pokrenuti nekoliko akcija kako bi sugrađani svakodnevno koristili gradski prevoz i time smanjili gužvu u saobraćaju - rekao je Smiljanić.

KAKO PREŽIVLJAVATE GUŽVE U SAOBRAĆAJU?

Saša Jovanović, prodavac knjiga

- Gužve mi ne smetaju jer živim u Zemunu, pa brzo stižem do grada. Navikao sam da istrpim guranje u autobusu tih dvadesetak minuta. Međutim, ne mogu da zamislim kako je sugrađanima koji žive dalje od centra. Pitam se kako izdržavaju da svakog dana po sat i po putuju do grada. To je stvarno strašno!

Jelena Pavlović, student

- Nije mi jasno kako su juče ulice bile skoro potpuno prazne, a danas ne može da se prođe od automobila. Mnogo mi smeta što moram ranije da krenem od kuće da bih uspela da uradim sve obaveze. Kada je još ovako vrućina, onda mi dođe da ne ulazim u pretrpan autobus nego da pešačim do grada.

Danica Radović, penzioner

- Ništa mi ne smeta! Bitno mi je samo da sednem kad uđem u autobus. Posle toga nije važno da li je gužva i koliko brzo se autobus kreće. Penzioner sam, imam dosta vremena i nigde ne žurim. Pretpostavljam da zaposlenima gužva pravi velike probleme.

Dobrivoje Ilić, student

- Ma, mnogo me nervira gužva, naročito u GSP-u. Kad je ovako vrućina, u autobusima ne može da se diše! Čitavoj situaciji ne doprinosi ni činjenica da sugrađani ne vole mnogo tuširanje. Zato nije ni čudno kad ljudima pozli u autobusu. To je stvarno užas!

Нема коментара: