brojač poseta

понедељак, 18. мај 2009.

GETO ZA BOGATE

Veliki broj čileanskih bogataša, koji strahuju za svoju bezbednost, živi opasan zidinama u privatnim gradovima, od kojih je najveći Pjedra Roha, nedaleko od prestonice Santjaga

s1

Bezbedno... Pjedra Roha, raj za bogataše

Bogataši u Čileu iz straha za svoju bezbednost sve češće počinju da žive u privatnim gradovima. Najveći i najskuplji od njih, Pjedra Roha, nalazi se severno od prestonice Santjaga, izgrađen je za 60.000 žitelja, a oni kojima je ulaz u njega zabranjen zovu ga „geto za bogate".

Društvo u Čileu je, inače, u raspadu, a nasilje, pljačke i kriminalitet su ozbiljna pretnja. Strah od toga da država nije u stanju da pruži bezbednost svojim građanima doveo je do nastanka fenomena zvanog „zatvorena zajednica". Onaj ko sebi može da priušti da se izoluje iz svakodnevice povlači se iza visokih zidova, sigurnosnih brava i čuvara i živi u bogatim četvrtima u predgrađu.

Naselje i za srednji sloj

U Čileu su građena i naselja namenjena srednjem sloju stanovništva. Takvo je naselje Los Portones. Graditelji su ga reklamirali sloganom „Ovde se vaša deca igraju bezbedno", međutim, u naselju nema mnogo dece, ali ni odraslih.

Karmen Glorija, koja živi u Los Portonesu, priznaje da je nekada dosadno, ali istovremeno tvrdi da život iza zidina ima i svoje prednosti.

- Budući da za kuću u ovom naselju morate mnogo da platite, to naravno dovodi do selekcije stanovništva. Najnižeg sloja ovde nema, a to čini život prijatnijim - kaže Glorija.

Pjedra Roha je projekat „težak" nekoliko milijardi dolara. To je najveći i najambiciozniji projekat u Čileu, a svrha mu je da posluži kao spas za 60.000 ljudi, koliko može da ih živi u tom privatnom gradu.

Menadžer projekta Kristijan Konbineti kaže da se Pjedra Roha sastoji od osam odvojenih naselja u kojima se cene kuća kreću od 80.000 do 400.000 dolara.

- Sam grad Santjago je podeljen. Na jugu ljudi imaju drugačija primanja od onih na istoku. To se ogleda i kod ovih naselja. Svaki socijalni sloj ima svoj komšiluk - priča Konbineti.

On dodaje da postoje odvojena parkirališta za automobile - za stanovnike tog naselja, za njihove posetioce i za osoblje koje tu radi.

- Bezbednost nam je na prvom mestu. Prvo obezbeđenje nazove određenu osobu i pita da li uopšte očekuje posetu. Zatim se dobije kartica s kodom i to samo za određeni sektor naselja. Postoje kamere na strateški važnim mestima, a s obzirom na to da je naselje dugačko osam kilometara, imamo i četiri stražarska tornja - navodi Konbineti.

s2

Još jedna od pogodnosti grada za bogataše je i privatni autoput. Njime se za 15 minuta stiže od naselja do poslovnog dela Santjaga. Pored autoputa, u gradu je napravljeno veliko veštačko jezero na četiri hektara, kao i tereni za golf.

Rozana, koja za oko 400 dolara mesečno radi kao čistačica u Pjedru Rohu, sanja o tome da živi u tom privatnom gradu.

- Svi žele da žive ovde, iako je to samo nedostižan san. Privatna naselja su u privatnom vlasništvu, a ono što se u njima događa određuju stanovnici tih naselja. Tu država nema nikakve ingerencije - kaže Rozana.

Нема коментара: