brojač poseta

четвртак, 21. мај 2009.

FILMSKA INKVIZICIJA

Napadi katoličke crkve na film „Anđeli i demoni" samo su još jedna epizoda u dugogodišnjem ratu Vatikana i Holivuda

s1

Vatikan je odbio da dozvoli snimanje filma „Anđeli i demoni" u prostorijama katoličke crkve, iako nijedan kardinal, a ni biskup, nije pročitao scenario filma. Dovoljno im je bilo to što se film radi po istoimenoj knjizi Dena Brauna.

Prethodni film, koji je snimljen po Braunovom bestseleru „Da Vinčijev kod", bio je povod za sukob crkve i ekipe koja snima film, na čelu s rediteljem Ronom Hauardom i glavnim glumcem Tomom Henksom.

Portparol Vatikana, otac Marko Fibi, obrazložio je odluku rečima:

- Često dopuštamo da se u našim crkvama snimaju filmovi koji su u skladu s verskim osećajima, ali ne i kad film sledi neku fantaziju koja šteti takvim osećajima. U ovom slučaju, ime Dena Brauna govori dovoljno samo za sebe.

Vatikan uzvraća udarac

Kada je „Da Vinčijev kod" počeo da se prikazuje, Den Braun je praktično bio anatemisan od strane katoličke crkve, a Vatikan je u žestokoj kampanji pokušao da zabrani prikazivanje filma. U ovoj „akciji" dobili su podršku i mnogih drugih verskih zajednica, pa je film redom zabranjivan u Pakistanu (uz obrazloženje da film vređa osećanja i muslimana i hrišćana), u Iranu i delovima Indije, Egipta...

s2

Svideo mu se Gibsonov film o Isusu... Papa Jovan Pavle Drugi

Evropska premijera filma održana je u Grčkoj, čemu se usprotivila Grčka pravoslavna crkva, kojoj je najviše smetalo što je prikazano da je Isus oženio Mariju Magdalenu.

- Hrist se nikada nije ženio. Naš Gospod, kao savršeni Bog i čovek, bez greha, nije imao ljudske potrebe i strasti - poručili su iz grčke crkve Denu Braunu.

Ipak, film je i pored osrednjih stručnih kritika zaradio 757 miliona dolara i ušao na listu 30 najvećih hitova svih vremena.

s3

Na jedan drugi film koji dotiče pitanja hrišćanske dogmatike, „Stradanje Isusovo" Mela Gibsona, Vatikan nije „bacao anatemu", a američki mediji su jedno vreme izveštavali da je tadašnji papa Jovan Pavle Drugi podržao film i rekao da je neverovatan.

„Stradanje Isusovo" je zabranjen u muslimanskim zemljama, u Saudijskoj Arabiji i Kuvajtu. U Maleziji je u prvom trenutku bio zabranjen, da bi potom bilo dozvoljeno prikazivanje, ali su projekcijama mogli da prisustvuju samo hrišćani.

slika

HIT Omer Simpson

Najpopularnija crtana serija na svetu „The Simpsons", u arapskom svetu zove se „Al Shamshoon". Homer se zove Omer, Bart je Badr. Pivo „daf" nije pivo nego sok, a hot-dogovi su „transkribovani" u egipatske teleće kobasice. Naravno, niti je klovn Krasti Jevrejin, niti je Apu Hindus.

Episkopi u bioskopu

U našim medijima je pisalo da je Gibsonov film dobio podršku Srpske pravoslavne crkve za prikazivanje, nakon što su ga pogledali predstavnici SPC, među kojima su, između ostalih, bili i Njegova svetost patrijarh Pavle, Amfilohije Radović i Irinej Bulović. Zanimljivo je da je devedesetih godina s programa televizije „Politika" skinut film „Čudo neviđeno" Živka Nikolića, i to na intervenciju pojedinaca iz SPC.

Filmski radnici u Hrvatskoj imaju mnogo više pritužbi na cenzuru kojoj je sklona njihova katolička crkva. Ministarstvo kulture Hrvatske prvo je dalo dozvolu producentima rimejka čuvenog horor filma „Predskazanje" da neke scene snimaju u Hrvatskoj, ali je dozvolu povuklo nakon pobune Splitsko-makarske katoličke nadbiskupije.

Nedavno je holandski političar Gert Vajlders snimio 17-minutni film „Fitna", u kojem se islam izjednačava s nasiljem, a Kuran s Hitlerovom knjigom „Majn kampf". Vajlders je planirao da prikaže kontroverzni film u britanskom Domu lordova, ali mu je zabranjen ulaz u Britaniju.

Pre pet godina u Holandiji je ubijen Teo van Gog, praunuk čuvenog slikara Vinsenta van Goga. Teo je prethodno snimio film o nasilju nad ženama u islamskom svetu. Dobijao je pretnje posle filma, ali ih nije ozbiljno shvatao. Upucao ga je 26-godišnji Marokanac.

Нема коментара: