brojač poseta

петак, 29. мај 2009.

BROD KARANTIN

Australijskom kruzeru „Pacifik don" vlasti ne dopuštaju da pristane ni u jednu luku jer su tri člana posade zaražena svinjskim gripom

s

Ostaje na pučini... Brod „Pacifik don" iz bezbednosnih razloga ne sme da pristane u luku

Australijskom brodu za krstarenja „Pacifik don" sa 2.000 putnika naređeno je da ne pristaje ni u jednu luku jer je kod tri člana posade utvrđeno da boluju od svinjskog gripa. Kruzer, koji se nalazi u blizini obale Kvinslenda, još nije zvanično pretvoren u pravi karantin, a zaraženi su izolovani od ostalih putnika.

Simptomi svinjskog gripa kod članova posade primećeni su u utorak, kad je brod pristao u australijskom gradu Vitsandejsu.

Putnici u panici

Premijer Kvinslenda Ana Blaj izjavila je da brod neće pristati ni u Kajrnsu, niti ponovo u Vitsandejsu.

- Nema potrebe da vlada naredi organizovanje karantina na brodu jer posada u potpunosti sarađuje s vlastima. Svakodnevno smo na vezi i oni dobijaju detaljna uputstva - izjavila je Blajova.

Kompanija „Karnival Australija", u čijem je vlasništvu brod, saopštila je, takođe, da nema potrebe da se od kruzera pravi karantin. Izvršni direktor kompanije En Šeri izjavila je da je zasad putnicima koji osećaju tegobe dovoljna zdravstvena nega na samom brodu.

- Brzo reagujemo na sve prijave zdravstvenih teškoća putnika. U našem zdravstvenom centru, koji nudi najbolju zdravstvenu negu, putnici mogu da dobiju sve što im je potrebno. Zaraženi članovi posade su izolovani - navela je Šerijeva.

Virus gripa registrovan i u Slovačkoj

U Slovačkoj je potvrđen prvi slučaj virusa A (H1N1). Obolela osoba je 37-godišnji muškarac koji je nedavno doputovao iz SAD. On je primljen na odeljenje za infektologiju i geografsku medicinu bolnice u Bratislavi.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), do sada je u svetu registrovano više od 1.300 obolelih od virusa svinjskog gripa. Zaraza je ustanovljena u ukupno 48 zemalja, a oko 100 ljudi do sada je umrlo od komplikacija izazvanih svinjskim gripom. Najviše smrtnih slučajeva beleži se u Meksiku i u Americi.

Bez obzira na sve, putnici su u panici. Dejvid Girs je australijskim medijima rekao da putnici na brodu nemaju dovoljno informacija.

- Kažu da se trude da budu iskreni, ali bilo bi dobro da znamo ima li još i koliko potvrđenih slučajeva svinjskog gripa - izjavio je Girs BBC-ju Australija.

Zaraženi u izolaciji

Ministar zdravlja Australije Nikola Rokson naglasio je da će karantin biti napravljen tek ako to bude stvarno potrebno.

- Savet koji sam dobio nalaže da se svi koji pokazuju simptome svinjskog gripa stave u izolaciju, naravno, uz medicinsku pomoć osoblja broda - rekao je Rokson.

Ministar je potvrdio da je u ovom trenutku u Australiji virusom svinjskog gripa zaraženo ukupno oko 150 osoba. On je dodao da je država obezbedila 10 miliona vakcina protiv virusa A (H1N1).

Vlasnik „Karnival Australija" izvinio se svim putnicima zbog neprijatnosti i promene rasporeda. On je poručio da će kompanija turistima nadoknaditi troškove.

Нема коментара: