brojač poseta

петак, 22. мај 2009.

Bez pasoša za kosovske Albance?

Nijedan pasoš Republike Srbije više neće biti izdat Albancima sa Kosova, saznaje "Danas" u Vladi.

Izvor ovog lista navodi da je posle konsultacija sa Evropskom komisijom, zbog problema koje zemlje članice šengenskog sporazuma imaju sa ilegalnim migrantima s Kosova, odlučeno je da Srbija pronađe model kako bi sprečila dalje izdavanje putnih isprava kosovskim Albancima.

Sagovornik "Danasa" navodi da se radi na iznalaženju takvog modela, koji bi podrazumevao poštovanje Ustava i zakona, ali kojim bi izdavanje putnih isprava Albancima s Kosova postalo praktično nemoguće.

Pored centralizacije izdavanja pasoša, zbog čega će kosovski Albanci morati da dolaze u Beograd, kao i iznalaženja mehanizama da se spreči lažno prijavljivanje mesta boravka u centralnoj Srbiji, nadležni državni organi će uspostaviti niz izuzetno komplikovanih procedura.

Kako bi ispoštovali sva pravila koja ćemo uvesti, Albanci s Kosova će morati da ispune „hiljade“ dokumenata i da maltene desetak puta idu na relaciji Kosovo-Beograd, navodi izvor lista iz Vlade.

Opasnost od ilegalne imigracije Albanaca s Kosova, ali i Srba iz BiH sa dvojnim državljanstvom, zakomplikovala je proces ukidanja šengenskih viza za građane Srbije.

Нема коментара: