brojač poseta

среда, 27. мај 2009.

"AFERA CRNA REKA" : POPU PRETI ROBIJA!

Episkop raško-prizrenski Artemije razrešio dužnosti protojereja Branislava Peranovića, koji je i lično tukao narkomane u Centru „Crna Reka" . Peranoviću će biti suđeno na crkvenom sudu!

Ostajem poslušan svom episkopu. On je rasudio da je tako najbolje za sve i ja to prihvatam ... Branislav Peranović

Ostajem poslušan svom episkopu. On je rasudio da je tako najbolje za sve i ja to prihvatam ... Branislav Peranović

Episkop raško-prizrenski Artemije razrešio je juče dužnosti upravnika Duhovno-rehabilitacionog centra „Crna Reka" Branislava Peranovića. Protiv njega će biti pokrenut i crkveno-sudski postupak zbog primene nedopustivih metoda kažnjavanja štićenika. Istovremeno, kako saznaje Press, Peranoviću preti i zatvorska kazna od najmanje šest meseci, pošto je protiv njega Opštinski sud u Tutinu već izrekao uslovnu presudu.

Za novog upravnika Centra „Crna Reka" episkop Artemije imenovao je dosadašnjeg Peranovićevog pomoćnika, jereja Dejana Jakovljevića, koji će, kako je rekao, ubuduće rukovoditi radom Centra u skladu sa hrišćanskim principima.

Artemije šokiran

Episkop Artemije odlučio je da smeni protojereja Peranovića tek posle dva otvorena poziva koje mu je uputio Sinod, u kojima je od njega zatraženo da zaustavi nasilje nad štićenicima Centra „Crna Reka", koji se tamo odvikavaju od droge.

Ciljaju Artemija!

Protojerej Peranović kaže da je on „žrtveno jagnje" i ocenio da se u stvari vodi „najprljavija, najbeskompromisnija kampanja protiv vladike Artemija".

- Očigledno je da Sinod na čelu sa, nekim čudom, vladikom Irinejem na jedan besprizoran način napada vladiku Artemija, prenebregavajući to ko je i kakvo zlo naneo Srbiji - rekao je Peranović.

- Ukoliko bi se i ubuduće, pored naše opomene, primenjivali sila i fizičko kažnjavanje štićenika, bili bismo prinuđeni da zabranimo rad ovog kampa. Donoseći ovakvu odluku rukovodili smo se osećanjima i potrebom mnogih roditelja koji su nam upućivali molbe i pismeno i telefonom da Centar ne zatvaramo, jer im je to jedina nada da će njihova deca sa puta propasti biti vraćena na put normalnog života - istakao je vladika Artemije.

On je pozvao državne organe da nastave istragu povodom nemilih zbivanja u Centru, i da protiv krivaca primene odgovarajuće zakonske mere!

- O nedopustivim i neprimerenim metodama, batinama i povređivanjima štićenika koji su korišćeni u Centru i koji su delovali šokantno i na nas kao i na širu javnost, saznali smo poslednjih dana iz medija - naglasio je vladika Artemije.

Protojerej Branislav Peranović potvrdio je juče za Press da mu je rešenje o smeni, koje je potpisao vladika Artemije, dostavljeno faksom.

- Ostajem poslušan svom episkopu... On je rasudio da je tako najbolje za sve i ja to prihvatam. Najvažnije je da Centar opstane zbog štićenika i njihovih roditelja. Sve što nije dobro treba popraviti, bolesnika ne treba ubiti, već ga treba lečiti. Novi upravnik ima iskustva u radu sa štićenicima, ni u čemu nije kompromitovan i ima moju punu podršku - rekao je Peranović.

Upitan da li je autentičan snimak koji se pre dva dana pojavio u javnosti, a na kojem se vidi on dok lopatom udara štićenika po zadnjici, Peranović je rekao:

- Već pet godina ponavljam da mi primenjujemo silu kako bismo naše štićenike vratili na pravi put. Nikada nisam rekao da to i sam nisam radio, samo su neki novinari pogrešno preneli moje reči. Radi se o snimku koji je još stariji od prvog, što znači da je snimljen pre više od dve i po godine. Koliko god to nekom zvučalo neverovatno, ja i sada tvrdim da sam tog nesrećnika tukao samo zato da bih mu pomogao. Šta je sve spreman da uradi narkoman, višestruki povratnik, to niko normalan ne može da shvati - ističe Peranović.

Peranović na uslovnoj

Protojerej Peranović, kako saznaje Press, trenutno se nalazi na uslovnoj slobodi. Naime, Opštinski sud u Tutinu osudio ga je nedavno na šest meseci zatvora, uslovno na godinu dana, zbog nanošenja teških telesnih povreda štićeniku Centra za bolesti zavisnosti „Crna Reka". Presuda je doneta na osnovu prijave koju su protiv njega pre dve godine podneli roditelji ovog mladića. Kazna je postala pravosnažna 13. novembra 2008. godine.

Presudio... Vladika Artemije

Presudio... Vladika Artemije

- Vreme provere njegovog ponašanja je tek počelo, a on je počinio novo krivično delo. Ako se dokaže ova nova prijava, onda se po službenoj dužnosti ili na predlog tužioca opoziva uslovna osuda. Može se desiti da Peranović na kraju mora u zatvor šest meseci, pa plus nova kazna, koju će verovatno dobiti po novoj krivičnoj prijavi - objašnjava izvor Pressa u Opštinskom sudu u Tutinu.

Krivična prijava koju je protiv protojereja Branislava Peranovića podneo zaštitnik građana Saša Janković u ponedeljak je stigla u Opštinski sud u Tutinu, potvrdio je za Press javni tužilac Hazlija Alibašić.

- U toku je prikupljanje potrebnih obaveštenja od građana. To je posao policijske uprave u Novom Pazaru i policijske stanice u Tutinu. Kada to završimo, tužilac će dati pravnu kvalifikaciju događaja. Postupak bi mogao biti pokrenut već za nekoliko dana - rekao je Alibašić.

Kako Press saznaje, policija svakodnevno saslušava svedoke, a postoji i izjava koju je dala žrtva premlaćivanja sa prvog snimka batinanja u Centru „Crna Reka".

Branislav Peranović je juče potvrdio za Press da planira da ostane u Duhovno-rehabilitacionom centru „Crna Reka", gde mu živi porodica.

- Ja pripadam Raško-prizrenskoj eparhiji i tu ću i ostati - rekao je Peranović.

Нема коментара: