brojač poseta

среда, 15. април 2009.

Zločin se ipak isplati: ČUMETU PLAĆAMO MILIJARDU I PO DINARA!

Ljubiša Buha Čume, bivši šef „surčinskog klana", pokupovao od seljaka zemlju na kojoj se gradi obilaznica oko Beograda! Država sada mora njemu da isplati više od 15 miliona evra!

Od kriminala, preko asfalta, do obilaznice... Ljubiša Buha Čume

Od kriminala, preko asfalta, do obilaznice... Ljubiša Buha Čume

Bivši šef mafijaškog „surčinskog klana", svedok saradnik Ljubiša Buha Čume, naplatiće od države Srbije više od 500 miliona dinara na ime naknade za eksproprisano zemljište na kome će se graditi obilaznica oko Beograda! Ovo tvrde sagovornici Pressa iz samog vrha Vlade Srbije!

Prema njihovim rečima, Buha je tokom prethodnih nekoliko godina otkupio desetine hektara zemljišta preko kojih prolazi obilaznica i sada država mora da mu isplati ogromne pare pre početka gradnje obilaznice.

Zvaničnici iz vrha države nisu juče hteli da komentarišu naša saznanja, ali ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić izjavio je ranije u intervjuu „Politici" da ima informacije da država mora da plati desetine miliona evra Ljubiši Buhi Čumetu, ali i biznismenima Vojinu Lazareviću i Zoranu Drakuliću, koji su otkupili zemljište na kome se gradi obilaznica!

Od 500 naprave 50.000

Uprkos brojnim pokušajima, juče nismo uspeli da stupimo u kontakt s ministrom Mrkonjićem da bismo dobili precizne podatke kada je Buha kupio zemljište i kolika je površina u njegovom posedu.

- Niko iz ministarstva nije ovlašćen da daje izjave na tu temu osim ministra, koji je proteklih dana rekao sve što je imao... - rekla nam je Mrkonjićeva saradnica. Na naše pitanje da li ministar Mrkonjić stoji iza tvrdnje da će država isplatiti Čumetu „desetine miliona evra", ona je odgovorila potvrdno.

Advokat Stevan Protić, zastupnik Ljubiše Buhe Čumeta, nije juče želeo za Press ni da potvrdi, ali ni da demantuje navode da njegovom klijentu država treba da isplati više od pet miliona evra.

- Ne znam ništa o imovini ili nekom novcu vezanom za obilaznicu, i neću da tumačim izjave ministra Mrkonjića, čoveka koga nikad nisam ni video, ni čuo - rekao je Protić.

Dragin: Ne damo pare, već zemlju!

Nacionalni savet za infrastrukturu postavio je ministra poljoprivrede Sašu Dragina za koordinatora eksproprijacije nekretnina „zbog efikasnosti u radu i pokazanih dosadašnjih rezultata". U kabinetu ministra Dragina međutim ne znaju da će morati da rade i sa Čumetom, ali tvrde da neće biti novčanih isplata.

- Čekamo da dobijemo dva velika elaborata i tek tada će se znati ko su svi vlasnici zemljišta. Na prvi pogled vidi se da je puno malih površina u vlasništvu velikog broja građana. Nakon uvida u elaborate i planove, a na osnovu zakona, vršiće se zamena zemlje, a ne isplata! Te poslove obavljaće Odeljenje za zemljište Ministarstva poljoprivrede, mala i efikasna administrativna grupa koja će, kao i dosad, raditi posao vezan za državno zemljište - kažu u kabinetu ministra poljoprivrede.

Bivši ministar infrastrukture Velimir Ilić kaže da se susretao sa istim problemima kao i sada Mrkonjić. On kaže da se u njegovo vreme nije radilo na Koridoru 10 jer država nije imala novca za eksproprijaciju „pošto su tajkuni i kriminalci od seljaka otkupili zemlju za džabe i onda je preko advokata državi prodavali 100 puta skuplje".

- Oni su dobijali informacije gde država planira da izgradi puteve, mostove, pumpe... Onda odu kod seljaka, koji predstavu nemaju šta će za koju godinu da „nikne" na njihovoj njivi, i srećni su što je uopšte neko zainteresovan da kupi te hektare šipražja... Davali su hektar za 500 evra. I kad država hoće da otkupi istu tu zemlju da bi izgradila put, naleti na tajkuna koji za hektar traži od 50.000 evra pa naviše... - ilustruje Ilić. Prema njegovim rečima, Srbija treba da od Zapada „prepiše" zakone o zabrani prodaje zemljišta predviđenih za eksproprijaciju da bi se sprečilo da se na štetu građana bogate kriminalci i tajkuni. On kaže da ozbiljno treba shvatiti Mrkonjićevo upozorenje da ako država za dva meseca ne spremi 40 miliona evra, neće moći da koristi ni 115 miliona evra međunarodnih kredita za izgradnju Koridora 10.

- Stranci kažu: „Dajemo vam kredit, ali eksproprijaciju morate sami da završite." Državi ništa ne preostaje nego da plati svima, pa i Čumetu. A ljubav Čumeta i države nije od juče. Pa, on je preko advokata kupovao i firme po Srbiji - konstatuje Ilić.

S druge strane, advokat Marko Nicović smatra da treba proveriti i ulogu Mrkonjića oko izgradnje Koridora i isplate eksproprijacija.

Proveriti i Mrkonjića

- Čuo sam da je posle 5. oktobra Mrkonjić bio savetnik u Čumetovoj firmi. Možda u svemu ovome ima i njegovog ličnog interesa. On je sada na vlasti i možda je došlo vreme da razduži ono što se ranije zadužio. A Čume je primenio sistem italijanske mafije - od vlasti dobije informaciju kuda će tačno država da gradi autoput, kupi zemljište kuda trasa treba da prođe i onda svojoj korumpiranoj državi prodaje iste parcele 100 puta skuplje. Tako se zarađuje. Zna se da je Čume bio dobar s mnogima iz ondašnjeg DOS-a i zato ne čudi što su mu doturane takve informacije - zaključuje Nicović.

Нема коментара: