brojač poseta

субота, 18. април 2009.

ZA PRAZNIK NA IZLET!

Pored već poznatih lokaliteta, Beograđani mogu posetiti i pomalo zaboravljene Bojčinsku šumu i Belu stenu, uživati u pešačenju Kosmajem ili razgledanju brojnih manastira

s1

Odmor u prirodi... Bojčinska šuma

Većina Beograđana uveliko je isplanirala kako da „potroši" svoja tri slobodna dana za vaskršnje praznike. Onima koji se još nisu odlučili može da pomogne veliki izbor izletišta u okolini prestonice, ali i raznovrstan program koji je organizovan za proslavu Dana Beograda.

PAZITE SE KRPELJA!

Beograđani koji praznike koriste za boravak u prirodi trebalo bi da obrate pažnju na krpelje, čiji ujedi mogu izazvati lajmsku bolest. U slučaju ujeda treba se obratiti lekaru.

- Otkrivanje lajmske bolesti u početnom stadijumu je izuzetno važno. Adekvatnim lečenjem u slučaju pravovremene dijagnoze sprečava se prelazak bolesti u drugi, ozbiljniji stadijum - objasnila je lekarka Nevenka Pavlović iz Savetovališta za lajmsku bolest pri Gradskom zavodu za javno zdravlje.

Sugrađani se uglavnom odlučuju svoje slobodno vreme provedu u već dobro poznatim gradskim odmaralištima. Beograđanka Marija Jović predstojeće praznike provešće na Avali.

Vikend na Avali

- Navikla sam da kada imam vremena odem na Adu Ciganliju. Međutim, sada ću imati nekoliko slobodnih dana, pa ću sa društvom otići u vikendicu na Avali. Malo ćemo da se odmaramo i uživamo u prirodi - kaže ova studentkinja.

U ponudi Turističke organizacije Beograda, pored već poznatih izletišta, nalaze se i zaboravljeni lokaliteti, kao što su Bela stena ili Bojčinska šuma, koja se nalazi na 20 kilometara od grada. Prema rečima zaposlenih u toj organizaciji, žitelji prestonice imaju mogućnost da uživaju u lepom vremenu i prirodi i van centra grada.

- Skoro u svakoj opštini postoji neki lokalitet koji ne treba zaobići, pa tako i u Surčinu. Pored poznatog Muzeja vazduhoplovstva, građani moga da posete i manastir Fenek, kao i prelepu Bojčinsku šumu - naveli su u TOB-u.

Kako kažu, ništa lošija ponuda nije ni u opštinama Grocka, Sopot ili Lazarevac.

- Većina sugrađana upoznata je sa lepotama planine Kosmaj. Međutim, malo njih zna da, kada su već u Sopotu, lep dan mogu da provedu i na izletištu Trešnja, koje je prava oaza prirode - ističu u Turističkoj organizaciji Beograda.

s2

Opuštanje na reci... Bela stena

Jedan od predloga kako provesti slobodan prolećni dan jeste razgledanje glavnog grada autobusom. Obilazak se organizuje nedeljom u podne, traje sat i po vremena, a sa posetiocima ide i turistički vodič. Da bi izašli u susret strancima u prestonici, organizatori su pripremili razgledanje grada uz objašnjenja na engleskom jeziku.

fakti

n Planina Avala je 16,5 kilometara udaljena od Beograda

n Izletište Trešnja nalazi se na 32 kilometra od prestonice, a u njegovoj blizini su veštačko jezero i dva izvora hladne vode

n Ada Ciganlija nalazi se na četiri kilometra od centra grada

Turistička organizacija kao dobar vid zabave preporučuje Beograđanima uživanje u brojnim programima proslave Dana Beograda.

Pedeset projekata

- Ukoliko građani nisu u mogućnosti da odu iz grada, poseta Skadarliji, boemskoj četvrti u centru grada, može biti dobar predlog - savetuju u TOB-u.

Nadležni u Sekretarijatu za privredu ističu da već tri godine aktivno rade na poboljšanju uslova za razvoj turizma u gradu. Prema rečima zamenika sekretara Stanije Višekrune, tome će značajno doprineti strategija razvoja.

- Ove godine je za finansiranje projekata iz turizma obezbeđeno oko pet miliona dinara. Završen je konkurs na koji je dostavljeno 50 projekata. Zbog sveopšte krize, odlučili smo da damo prednost programima za Univerzijadu - objasnila je Višekruna.

IZLETIŠTA

mesto poznato nepoznato

Surčin Muzej vazduhoplovstva manastir Fenek, Bojčinska šuma

Sopot Planina Kosmaj Izletište Trešnja, manastir Tresije

Grocka Arheološko nalazište Vinča manastir Rajinovac

Obrenovac Crkva brvnara Zabran, manastir Sv. Nikolaj

Lazarevac Spomen kosturnica Kamengrad

Barajevo Vranić Duboki potok, Veliki Borak

Нема коментара: