brojač poseta

петак, 10. април 2009.

Vlada usvojila Predlog zakona o bezbednosti u saobraćaju

Vlada Srbije utvrdila je juče Predlog zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, prema kojem se uvode kazneni bodovi i smanjuju se dozvoljeni promili alkohola u krvi

s

Manje promila... Novim zakonom broj ovakvih scena na našim putevima trebalo bi da se smanji

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je ovaj akt usaglašen sa najvišim svetskim i evropskim standardima, a osnovni cilj mu je da do 2012. godine upola smanji broj poginulih u saobraćajnim nesrećama na putevima Srbije.

Dačić je istakao da će zakon uvesti niz novina, među kojima su: smanjenje maksimalne dozvoljene brzine u naseljenom mestu sa 60 na 50 km/h, smanjenje dozvoljenog nivoa alkohola u krvi vozača sa 0,5 promila na 0,3 promila, uvođenje kaznenih bodova za nesavesne vozače, posebno tretiranje saobraćajnog prekršaja - nasilničke vožnje, kao i zabrana korišćenja mobilnog telefona tokom vožnje. Prema njegovoj proceni, novi zakon trebalo bi da za 40 odsto poveća mogućnost preživljavanja nesreće u saobraćaju.

- Naši vozači voze polako čim pređu našu granicu jer se plaše kazni za prekršaje, a čim se vrate u Srbiju, misle da je moguće i dozvoljeno sve - rekao je ministar.

VAŽEĆI ZAKON:

- 0,5 promila alkohola u krvi
- 60 km/h u naseljenom mestu
- Telefoniranje u toku vožnje nije definisano zakonom
- Vozačka dozvola od 18. godine

PREDLOG ZAKONA:

- 0,3 promila alkohola u krvi
- 50 km/h u naseljenom mestu
- Zabranjeno držanje telefona u toku vožnje
- Privremena dozvola od 17. godine
- Uvođenje kaznenih bodova, najviše 18 u dve godine
- Ukida se naplata kazne „na licu mesta"
- Duplo veće kazne ako je dete u vozilu

Novina koju predlaže ovaj zakon jeste i privremena vozačka dozvola za osobe od 17 godina do punoletstva, a razgovori telefonom tokom vožnje biće dozvoljeni samo uz slušalice koje se ne drže u ruci.

Dačić je predočio da će nesavesni vozači prekršajno odgovarati i kada ih na putu ne zaustavi patrola saobraćajne policije, tako što će biti uveden video-nadzor na oko 60 mesta u Beogradu i delu autoputa.

Ministar unutrašnjih poslova poručio je svojim prijateljima, poznanicima, saradnicima i državnim funkcionerima da ga ne zovu da interveniše da se neko oslobodi odgovornosti za saobraćajni prekršaj, jer to, kako je rekao, nikad neće učiniti.

Inače, u prošloj godini na putevima Srbije poginulo je 897 ljudi, od kojih 36 dece mlađe od 14 godina. U 2001. godini taj broj je iznosio 1.275, što je manje u odnosu na 1991. godinu, kada je bilo 1.700 poginulih, naveo je Dačić.

U prošlogodišnjim saobraćajnim nesrećama povređeno je 22.275 osoba, u 43 odsto slučajeva uzrok nesreće je bila nepropisna brzina, a pričinjena šteta u tim nesrećama iznosila je više od 2,7 milijardi dinara.

Važeći zakon o saobraćaju star je 22 godine.

Нема коментара: