brojač poseta

петак, 03. април 2009.

Vlada usvojila paket mera protiv krize, čeka se odgovor MMF-a!

Vlada Srbije sinoć je utvrdila paket mera koje bi trebalo sprovesti da bi se budžetski deficit smanjio za 100 milijardi dinara!

s

Našli zajednički jezik... Cvetković i Dinkić

Usvojene mere, koje će doprineti da Srbija dobije planirani zajam od Međunarodnog monetarnog fonda, prosleđene su ovoj instituciji, a odgovor se očekuje u ponedeljak.

Tako će se, kako saznaje Press, plate zaposlenih u državnoj upravi smanjiti, i to 10 odsto za zarade do 40.000 dinara, a od 15 do 20 odsto za dohotke od 40.000 do 100.000 dinara. Od ovog smanjenja biće izuzete plate zaposlenih u prosveti, vojsci, policiji, kulturi i zdravstvu.

- Na udaru će se prve naći plate predsednika, premijera, ministara, poslanika, pokrajinskih funkcionera, opštinskih službenika i direktora javnih preduzeća. Na ovaj način trebalo bi da bude ostvarena ušteda od milijardu dinara. Vlada Srbije tako će pokazati da je spremna da preuzme teret ekonomske krize na sebe - navodi izvor Pressa.

Najviše će se uštedeti tako što će sva ministarstva za četvrtinu „skresati" troškove u odnosu na planirane za 2009. godinu. Time što će ministarstva smanjiti rashode za 25 odsto, najveći teret krize neće se svaliti na najsiromašnije, već na državnu administraciju.

Ostatak deficita u republičkom budžetu biće nadomešten povećanjem određenih dažbina. Porez na saobraćaj u mobilnoj telefoniji iznosiće 10 odsto, a biće uvedena i nova fiksna akciza od dva dinara po litru na benzin i četiri na dizel. Od posebnog poreza na luksuzne automobile u budžet će se sliti milijarda dinara. Uvodi se i dodatan porez na luksuzne veće kuće i stanove (u odnosu na lokaciju i broj članova domaćinstva), od koga se očekuje budžetski priliv od oko dve milijarde dinara. Od svih poreza i taksa očekuje se ukupno 11 dodatnih milijardi dinara u budžetu Srbije.

Usvojenim paketom mera, Vlada Srbije je konačno odustala od uvođenja solidarnog poreza za sve građane, koji bi pogodio i zaposlene u privatnom sektoru, kao i od povećanja PDV-a. Prema prvim informacijama, predstavnici MMF-a u Beogradu juče nisu imali primedbe na predložene mere Vlade, o kojima su informisani.

Нема коментара: