brojač poseta

среда, 29. април 2009.

Vlada Srbije sutra donosi zaključak o svinjskom gripu

Vlada Srbije sutra donosi zaključak o svinjskom gripu
Vlada Srbije će na sutrašnjoj sednici usvojiti Zaključak koji sadrži informacije u vezi sa pojavom, širenjem i suzbijanjem zarazne bolesti svinjski grip, dogovoreno je danas na sastanku premijera Srbije Mirka Cvetkovića sa ministrom zdravlja Tomicom Milosavljević.

Za brzo lečenje je veoma važno brzo dijagnostikovanje bolesti a građani moraju da budu odgovorni prema sebi ukoliko uoče neke simptome koji se javljaju kod ove vrste gripa, konstatovano je na sastanku kome su prisustvovali i članovi Radne grupe Ministarstva zdravlja za pandemiju gripa.
Tema sastanka bio je način na koji je Srbija pripremljena kada je reč o sprovođenju preventivnih mera protiv svinjskog gripa, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima,
Sve zdravstvene službe su blagovremeno odreagovale i u kratkom roku pripremljena su detaljna uputstva i obaveštenja koja su dostavljena svim domovima zdravlja, institutima, i aerodromima i većim graničnim prelazima, kaže se u saopštenju.

Na sastanku je dogovoreno da se izrade lifleti koji će se deliti svim građanima pri pasoškoj kontroli kada dolaze iz inostranstva, kao i lifleti sa uputstvima onima koji će u narednom periodu putovati u zemlje u kojima postoji pojava svinjskog gripa.
Zaključeno je da je neophodno formiranje međuresornog Koordinacionog tela na nivou ministarstava kojim će predsedavati ministar zdravlja, kako bi se u svim strukturama društva na najbrži i najbolji način pružale adekvatne informacije.
Kako je saopšteno, to koordinaciono telo činiće predstavnici ministarstva prosvete, policije, odbrane, rada i socijalne politike, poljoprivrede i finansija.

Milosavljević: Širenje epidemije nemoguće zaustaviti
Pripreme za peti i šesti stepen pripravnosti od pandemije u su toku i širenje epidemije novog gripa je nemoguće zaustaviti, rekao je danas ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević, koji je uverio građane da nema razloga za paniku i da su nadležne zdravstvene ustanove u Srbiji i Institut Torlak u pripravnosti.
Instutut za virusologiju, vakcine i serume Torlak će sutra tokom pre podneva dobiti sertifikat od Svetske zadravstvene organizacije u kojim se potvrđuje da taj institut ispunjava sve neophodne uslove da skladišti vakcinu protiv gripa i obezbeđuje hladni lanac, rekao je Milosavljević u "Kažiprstu" Radija B92.
Milosavljević je najavio da bi u Srbiji uskoro trebalo da počne i probna proizvodnja vakcine protiv gripa. On je rekao da je od Svetske zdravstvene organizacije dobio obaveštenje da je Torlak dobio 1,2 miliona dolara donacije da ubrza postupak da bude što pre sposoban za vakcinu protiv gripa. Milosavljević je naglasio da nema nacionalnih granica infekciji svinjskog gripa.
"Naše aktivnosti moraju da budu globalne, ne možete vi svoje granice zatvoriti, to je protivno svim međunarodnim pravilima, jer je svet malo selo", rekao je Milosavljević.
"Globalizacija, kretanje ljudi, usluga, roba je takva da se vi ne možete niti zatvoriti u svoju sobicu, niti zatvoriti u svoju zemljicu i sačuvati sebe od pandemije. Vi morate biti deo tog sveta i deo tih zajedničkih napora", rekao je ministar, dodajući da bi na sutrašnjoj sednici vlade trebalo da se nađe plan nabavke neophodnih sredstava za eventualnu epidemiju.

Нема коментара: