brojač poseta

среда, 08. април 2009.

VLADA NAŠLA MILIJARDU EVRA!

Vlada Srbije odlučila da „kresanjem" troškova po ministarstvima i smanjenjem zarada administracije uštedi 90 milijardi dinara

Smanjili troškove... Ekonomski deo Vlade Srbije

Vlada Srbije planira da nizom mera uštede smanji rashode budžeta za ovu godinu za čak 90 milijardi dinara! Da bi pokrila minus od oko 100 milijardi dinara, ostatak novca Vlada planira da dobije povećanjem prihoda, i to od akciza na gorivo, oporezivanjem luksuza i uvođenjem poreza na razgovore mobilnim telefonom.

Premijer Mirko Cvetković rekao je juče novinarima u zgradi Vlade da će novi paket ekonomskih mera, pored jeftinije državne administracije, obezbediti i socijalnu odgovornost i zaštitu standarda građana.

- Ove mere će podstaći proizvodnju i zapošljavanje i daće podršku javnim radovima i kapitalnim ulaganjima u infrastrukturu. Neke od tih mera su privremene, dok su druge strateške i cilj im je povećanje efikasnosti državne administracije - ističe Cvetković.

Akcize i porezi

Novim merama predviđeno je smanjenje rashoda ministarstava za 26 odsto, čime će se uštedeti 40 milijardi dinara, i smanjenje za 40 odsto troškova svih budžetskih korisnika, na čemu će se uštedeti 12 milijardi dinara. Zatim, smanjenjem transfera lokalnoj samoupravi uštedeće se 15 milijardi dinara, dok bi uplatama 100 odsto dobiti javnih preduzeća u budžet prihod iznosio pet milijardi dinara. Vlada Srbije će takođe Fondu za zdravstvo ove godine uskratiti četiri milijarde dinara.

Novi paket mera predviđa i zamrzavanje penzija i plata u državnoj, pokrajinskoj i lokalnoj administraciji, javnim preduzećima i agencijama, što bi trebalo da obezbedi 13 milijardi dinara. Odlučeno je i da se privremeno smanje plate u državnoj administraciji do kraja godine. Tako će se za 10 odsto smanjiti zarade veće od 40.000 dinara, a primanja veća od 100.000 za 15 odsto. Međutim, ovo se neće odnositi na zaposlene u prosveti, zdravstvu, kulturi i institucijama socijalne zaštite, vojsci, policiji i pravosuđu. Novac koji se uštedi „kresanjem" zarada biće uplaćen u poseban budžetski fond za borbu protiv krize. Vlada Srbije najavila je i da će u narednih sedam meseci broj zaposlenih u državnoj upravi smanjiti za 10 odsto.

Dinkić ukinuo solidarni porez

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio je da je porez od šest odsto na zarade predložio MMF, a članovi Vlade imali su različite stavove o tome.

- Morali smo da imamo dogovor sa MMF-om pre sastanka sa 10 najvećih banaka u Beču o refinansiranju dugova srpske privrede, koji je bio sutradan. Odmah posle toga, lično sam pozvao predstavnike MMF-a i saopštio da uvođenje poreza na zarade neće biti dobro. Odgovorili su mi da ako nađemo uštedu na drugoj strani, i to dobro argumentujemo, nema nikakvih problema.

Vlada je definitivno odustala od uvođenja solidarnog poreza na sve zarade veće od 12.000 dinara, što je u prvoj verziji mera dogovoreno sa Međunarodnim monetarnim fondom. Ministarka finansija Diana Dragutinović ističe da je ova druga verzija mera Vlade „interakcija između želje da se reši problem i reakcije građana".

8.000 otkaza

- Prihodna strana budžeta takođe je promenjena, i to povećanjem akcize na benzin za dva dinara, a za dizela za četiri dinara po litru. Vlada uvodi i privremenu taksu od 10 odsto na potrošene impulse u mobilnoj telefoniji, porez na imovinu i luksuzna vozila i naknadu na ostale prihode građana, dividende, autorske honorare... Ovim merama prihodi će biti povećani za 16 milijardi dinara - rekla je Dragutinovićeva.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić smatra da je nov paket mera stimulativan za privredu. On očekuje da će MMF-a uskoro dati „zeleno svetlo" za ovako skrojen budžet.

Dinkić dodaje da će uz rebalans budžeta, koji se očekuje do kraja aprila, biti donet i poseban zakon kojim će biti regulisano privremeno smanjivanje plata u državnoj administraciji. Dinkić kaže i da će se do kraja godine postepeno smanjivati broj zaposlenih u republičkoj i pokrajinskoj upravi i lokalnim institucijama.

- Tu je trenutno zaposleno 80.000 ljudi, a taj broj biće smanjen za najmanje 10 odsto. U isto vreme, smanjivaćemo i broj javnih agencija i regulatornih tela, kojih ima previše - navodi Dinkić.

Nove mere Vlade Srbije važiće od 1. maja, do kada treba da se donese rebalans budžeta, i urade izmene i dopune pojedinih zakona.

Нема коментара: