brojač poseta

недеља, 26. април 2009.

VELJKOV UBICA PARANOIČAN!

Veštaci utvrdili da je Darko Stanojlović Pop (26) iz Krušara kod Ćuprije bio neuračunljiv kada je u centru Paraćina ubio Veljka Stojanovića (19). Okružni sud objaviće presudu u sredu

s

Mesto zločina... Ćevabdžinica „Tri grozda" ispred koje je Stanojlović prošle godine usmrtio Stojanovića

Darko Stanojlović Pop (26), bivši robijaš iz Krušara kod Ćuprije, koji je prošle godine u centru Paraćina ubio Veljka Stojanovića (19), bio je neuračunljiv i nesvestan svog postupka u trenutku izvršenja zločina!

Veštaci su utvrdili da je Stanojlović nekoliko meseci pre ubistva oboleo od paranoidne psihoze, najteže duševne bolesti, koja isključuje kontrolu ponašanja, zbog čega će on najverovatnije umesto u zatvor biti poslat na lečenje.

Veljko Stojanović

Kako saznajemo, sudsko-psihijatrijski odbor Medicinskog fakulteta iz Novog Sada predložio je Okružnom sudu u Jagodini da Stanojloviću izrekne meru obaveznog čuvanja i lečenja u zdravstvenoj ustanovi. Konačnu odluku sudsko veće objaviće u sredu, 29. aprila.

Dva nalaza identična

Na glavnom pretresu, zaključenom u petak, neuropsihijatar Nikola Vučković rekao je da je mišljenje Odbora u potpunosti identično sa veštačenjem koje je prethodno uradila komisija Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu, gde je Stanojlović smešten od oktobra prošle godine.

- Stanojlović je oboleo nekoliko meseci pre ubistva. Ima sumanute ideje da ga drugi proganjaju, da hoće da ga ubiju. Takve misli kod njega ne nestaju ni pod dejstvom lekova koji mu se daju u zatvorskoj bolnici. On je čak policiji nekoliko puta prijavljivao da hoće da ga ubiju. U takvom stanju oboleli se agresijom brani od sumanutih ideja i kontrola ponašanja je isključena. U momentu kad je ubio Stojanovića ubica je bio potpuno neuračunljiv - objasnio je Vučković.

Zločin se dogodio prošle godine u glavnoj ulici u Paraćinu ispred ćevabdžinice „Tri grozda", u noći između 5. i 6. avgusta. Pijani i drogirani Stanojlović, koji je taksijem sa devojkom došao iz Jagodine, i usput maltretirao prolaznike i vitlao pištoljem, prišao je Stojanoviću koji je sa braćom bio ispred ćevabdžinice. Uz reči: „Što me, bre, ti tako gledaš", uperio je pištolj u Veljka, a kada je on pokušao da ga odgurne, Stanojlović je ispalio četiri hica iz „tetejca", od kojih je jedan Veljku prošao pravo kroz srce. Ubica je pobegao, ali ga je policija istog dana uhapsila u iznajmljenom stanu u Paraćinu, u spektakularnoj akciji u kojoj su učestvovali i pripadnici PTJ-a.

Porodica ogorčena

Nakon završene istrage protiv Stanojlovića je podignuta optužnica za svirepo ubistvo, ali je na glavnom pretresu optužnica preinačena u skladu sa nalazom veštaka. Miomir Vasić, zamenik okružnog javnog tužioca, kaže da je u potpunosti postupio u skladu sa svojom tužilačkom savešću.

Nije simulirao bolest

Veštak Nikola Vučković objašnjava da se u slučaju Darka Stanojlovića ne radi o simuliranju duševne bolesti i da iskusni psihijatri takav pokušaj lako prepoznaju.

- Nema sumnje da je Stanojlović duševno oboleo nekoliko meseci pre izvršenja krivičnog dela i da je bio neuračunljiv u momentu kad je ubio Stojanovića - kaže Vučković.

- Tužilaštvo je tražilo još jedno veštačenje duševnog zdravlja Stanojlovića, a najmerodavniji stručnjaci potvrdili su prethodni nalaz da je ubica duševno bolestan. Razumem ogorčenje porodice ubijenog, ali smo morali da se saglasimo sa predlogom Medicinskog fakulteta - rekao je za Press Miomir Vasić.

Punomoćnik porodice ubijenog mladića smatra da su nalazi veštaka nestručni i da duševna bolest nije dokazana.

- Veštaci Medicinskog fakulteta iz Novog Sada obavili su samo jedan neuropsihijatrijski pregled ubice, i to dok je on bio pod punom terapijom. Smatram da je trebalo da ga pregledaju kada nije pod dejstvom lekova, kako bi se videla prava slika njegovog duševnog stanja - rekao je punomoćnik porodice ubijenog, i istakao da je i prvi nalaz veštaka iz Beograda nestručan.

Objava presude zakazana je za sredu u 13 sati.

Нема коментара: