brojač poseta

петак, 24. април 2009.

UŽAS U NOVOM PAZARU: ŠTRAJKAČ SEBI ODSEKAO PRST!

Zoran Bulatović, radnik iz Novog Pazara, protestujući zbog nebrige države prema tekstilcima odsekao juče sebi prst leve ruke i rekao da će to učiniti još neke njegove kolege

Strava i užas... Zoran Bulatović drži odsečen prst

Strava i užas... Zoran Bulatović drži odsečen prst

Predsednik Udruženja tekstilnih radnika u Novom Pazaru Zoran Bulatović odsekao je juče sebi prst leve ruke, u znak protesta zbog nebrige države prema radnicima u ovom regionu. Bulatović, koji predvodi štrajk radnika, najpre je odbio lekarsku pomoć, ali je na intervenciju gradonačelnika Mirsada Đerleka pristao da ode u bolnicu na operaciju.

Prava drama je počela juče oko podneva, kada je okupljenim kolegama Bulatović pokazao odsečen prst.

Poješću ga!

- Ovo je moja hrana. Ovo ću da pojedem - rekao je Bulatović okupljenima u prostorijama Udruženja, vadeći iz parčeta hartije svoj prst.

On je zapretio da će isto učiniti i još neki radnici koji su se nalazile s njim u zgradi. U tim trenucima ispred prostorija Udruženja nalazilo se više tekstilnih radnika, koji su došli da podrže svoje kolege u nastojanju da se status radnika „Tekstilnog kombinata Raška" i drugih državnih preduzeća promeni.

Da podsetimo, Bulatović se sa nekoliko kolega u četvrtak uveče zatvorio u prostorijama Udruženja tekstilnih radnika, koje se nalaze u zgradi „Jezero" u centru Novog Pazara. Oni nisu dozvoljavali nikome da uđe unutra ni nakon što je Bulatović odsekao prst. Hitna služba je juče oko 13 sati samo previla povređenog čoveka u pasažu zgrade i dala mu infuziju.

U popodnevnim satima, kada je ova vest prostrujala gradom, Bulatovića je posetio i gradonačelnik Novog Pazara Mirsad Đerlek, a tada se okupio i veliki broj novinara. Đerlek je uspeo da ubedi Bulatovića da sa njim pođe u zdravstveni centar, kako se njegovo stanje ne bi iskomplikovalo.

Đerlek: Dugo smo se ubeđivali!

- Ni kao čovek, ni kao lekar nisam mogao da dozvolim da ovaj radnik iskrvari i dosta dugo smo se ubeđivali da odemo lekaru. Bojim se dalje radikalizacije jer kad se ovo dogodilo, teško je da se predvide sledeći potezi - rekao je gradonačelnik Mirsad Đerlek.

On je kazao da je „kontaktirao sa Vladom Srbije" da bi se ovaj problem rešio zajedničkim naporima.

- Pokušavam da radnike ubedim da prestanu sa štrajkom glađu - rekao je Đerlek.

Zdravstveno stanje štrajkača trenutno je stabilno. Doktor Izet Tutić na hirurškom odeljenju Zdravstvenog centra zbrinuo je Bulatovića.

- Reč je o težim telesnim povredama. Rana je zašivena i radnik nije životno ugrožen - rekao je dr Tutić.

Pošto je izašao iz „zablindirane" prostorije, vidno iscrpljen radnik još jednom je pred kamerama i novinarima ponovio zahteve tekstilaca u Novom Pazaru, i zapretio da će ono što je on uradio učiniti i njegove kolege ukoliko država ne odgovori na njihove zahteve.

- Niko ne zna koliko je radnika unutra. Svi su spremni na isti potez - rekao je Bulatović.

Zahtev Vladi

Radnici zahtevaju isplatu zarada za period od 1993. godine do prestanka radnog odnosa, po osnovu sporazuma o socijalnom programu, a od Ministarstava finansija i ekonomije tražili su da hitno završi započetu konverziju dugova holding kompanije „Raška". Takođe, oni traže i povezivanje i dokup radnog staža za radnike kojima nedostaje do pet godina za prevremeni odlazak u penziju. Zahtevi su upućeni premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću i ministrima finansija i pravde.

Zaposleni su zakinuti za oko 50 plata, a pred Opštinskim sudom u Novom Pazaru pokrenute su tužbe. Sudskom zaplenom i prodajom jednog dela imovine neki radnici uspeli su da naplate manji deo svojih potraživanja. Bulatović je ranije zapretio da će štrajk biti radikalizovan i da će radnici gladovati. Rekao je i da će ići „do kraja".

Podršku štrajkačima iz „Tekstilnog kombinata Raška" daju i radnici iz drugih propalih novopazarskih preduzeća, kao i zaposleni u kombinatima iz Sjenice i Tutina.

„Tekstilni kombinat Raška" nekada je zapošljavao više od 3.000 radnika. Prošle godine, na inicijativu Gradske uprave, ovo preduzeće se našlo među 11 koja će biti podržavljena.

Нема коментара: