brojač poseta

среда, 29. април 2009.

Učestali napadi na Rome

Čačanski Romi kažu da se više ne osećaju sigurno u svom gradu. Policija je identifikovala dvojicu maloletnih napadača

Rasistički grafit joj osvanuo na kući... Dušanka Mijailović zabrinuta za bezbednost

U protekla dva meseca sve su učestaliji fizički i verbalni napadi na čačanske Rome. Zbog ovih rasističkih napada Romi kažu da se više ne osećaju sigurno u svom gradu i najavljuju da će se, ukoliko se krivci uskoro ne kazne, u znak protesta okupiti ispred zgrada čačanske policije i Skupštine grada, od kojih očekuju zaštitu.

Poslednji u nizu ovih rasističkih napada, iza kojih stoji grupa mladića koji sebe nazivaju skin hedsi, dogodio se 19. aprila, na Vaskrs, ispred zgrade Kula u Obilićevoj ulici kada su četiri momka uz psovke i fizičke pretnje nožem presrela V. S., sedamnaestogodišnjeg sina Violete i Zorana Spasića. Neposredno pre toga, 15. aprila, u Stejničkoj ulici, u blizini Osnovne škole „Filip Filipović", fizički su napadnute Anđelka Vujičić (36) i njena majka Ruža (60). Samo dan kasnije, 16. aprila, opet pored zgrade Kula, na putu do škole, dva mlađa momka napala su i O. S., petnaestogodišnju ćerku Spasića.

Osuđeni zbog rasizma

Ne tako davno Čačak je bio u žiži javnosti zbog rasnih incidenata. U novembru prošle godine zbog izazivanja rasne mržnje u Okružnom sudu u Čačku osuđeno je 25 navijača FK „Borac", koji su oktobra 2006. na fudbalskoj utakmici između Borca i Voždovca izazvali rasistički incident. Trojica vođa navijača Borca osuđeni su na po šest meseci zatvora, dok su 22 navijača, dobila po četiri meseca zatvorske kazne, uslovno dve godine. Navijači su na toj utakmici vređali tamnoputog Majka Tamvanjeru iz Zimbabvea, tada fudbalera Borca. Pored zastave Konfederacije juga Amerike i transparenta „Odlazi odavde jer te ovde niko ne voli", navijači su nosili bele kapuljače od najlona koje podsećaju na kapuljače Kju-kluks klana. Sa istočnih tribina tada se više puta čuo uzvik „Niger out, Niger odlazi", kao i „Zig Hajl, Haj Hitler", uz podizanje desne ruke.

Boje se za decu

- Ćerka je pošla u školu i na ulici su je napala dva dečaka s prepoznatljivim frizurama i cokulama. Uz brojne pogrdne reči, oteli su joj knjige i bacili u kontejner. Srećom, naišao je neki čovek i odbranio je od daljih nastraja. ]erka je pozvala supruga i o svemu smo odmah obavestili policiju. A sina su na istom mestu, i to na sam Vaskrs, napala četvorica i dok mu je jedan preprečio put, drugi je vitlao nožem. Vikali su: „Hajde da ubijemo Cigane!" Iako se uplašio, sin se fizički odbranio i oni su pobegli. Nismo zvali policiju jer bio je praznik... Ne znamo ni da li je neko za prvi napad uhvaćen, a u policiji nam je rečeno samo da ne brinemo. Ali, kako kad se u blizini naše kuće, kod malog parka, okupljaju sumnjivi tipovi koji liče na skinhedse. Nikada ranije nismo imali problema što smo Romi, ali posle svega ovoga ne osećamo se više sigurno u našem gradu - ispričala je Violeta Spasić.

I Dušanka Mijailović (48) kaže da je zabrinuta jer su na njenoj kući u ulici Kneza Miloša nedavno osvanuli grafiti „Niger out" i potpis „hoolligan boys".

- Uplašili smo se mnogo i odmah obavestili policiju. Sin mi je prošle godine umro i u kući živim sa snajom i dvoje male dece. Posebno se plašim za sina koji ide u školu - kaže Mijailovićeva.

Policiji prijavljeni napadi

U Policijskoj upravi Čačak potvrđeno nam je da su prijavljena tri napada na Čačane romske nacionalnosti. Maloletni Čačani N. K. (15) i S. V. (17) identifikovani su kao napadači na Anđelku i Ružu Vujičić, koji su ih, kako u policijskom saopštenju stoji, tukli po glavi i telu. U policiji kažu da će protiv njih biti podneta krivična prijava zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje. Što se tiče napada na devojčicu O. S., policija traga za počiniocima.

- O grafitima na kući Mijailovićeve obavešten je opštinski javni tužilac, koji se izjasnio da nema elemenata krivičnog dela - stoji u odgovoru čačanske policije.

Нема коментара: