brojač poseta

понедељак, 13. април 2009.

TAJLAND U KRIZI

Demonstranti koji traže smenu premijera Abhisita Vadžadžive upali u ministarstvo policije dok je on proglašavao vanredno stanje

s

Nemiri... Demonstranti ne odustaju od smene premijera

Grupa demonstranata upala je juče ujutru u zgradu tajlandskog ministarstva policije, ali je premijer Abhisit Vadžadživa uspeo da pobegne. Najmanje 50 demonstranata uspelo je da uđe u zgradu tajlandskog ministarstva unutrašnjih poslova, a stotinak prisutnih vojnika nije pokušalo da ih zaustavi.

Demonstranti su tražili premijera Abhisitu, koji je bio u zgradi ministarstva i u tom trenutku proglasio vanredno stanje u Bangkoku. Oko 50 demonstranata u crvenim košuljama probilo se bez većih napora kroz obezbeđenje ministarstva.

Tajlandska vojska oklopnim vozilima kontroliše ulice Bangkoka nakon što je vlada proglasila vanredno stanje u tom gradu i regionu. Portparol vojske rekao je da prisustvo oklopnih vozila na ulicama Bangkoka nije znak predstojećeg vojnog udara, već mera da se ponovo uspostavi red.

Više od 1.000 demonstranata prekjuče je uspelo da prekine samit zemalja jugoistočne Azije, ASEAN, u turističkom letovalištu Pataji, zahtevajući odlazak premijera Abhisita Vedžadžive. Vanredno stanje obuhvata zabranu okupljanja više od pet osoba, zabranu objavljivanja izveštaja koji se smatraju pretnjom po javni red i omogućava vladi da uz pomoć vojske uguši nemire.

- Vlada je odlučila da uvede vanredno stanje zato što želi da se zemlja vrati u normalu - rekao je premijer Abhisit .

slika

Nepoželjan... Abhisit Vadžadživa

Tajlandski premijer je rekao da će vlada na svaki način pokušati da spreči dalju štetu.

- Pozivam ljude da podrže vladu da bi ponovo zavladao red. Naredna tri do četiri dana biće bitna za vladu da pokaže da je sposobna da ponovo uspostavi red i mir u zemlji - rekao je Abhisit.

On je još izjavio da su izdati nalozi za hapšenje organizatora protesta, a policija je saopštila da je, zbog podsticanja na kršenje zakona, priveden vođa grupe „Crvene košulje", popularni pevač Arismun Pongruengrong.

Prema procenama predsednika Saveta za turizam, Tajland će imati gubitak od oko 5,6 milijardi dolara od turizma zato što stranci izbegavaju da dolaze u tu zemlju zbog političke krize.

Нема коментара: