brojač poseta

понедељак, 13. април 2009.

Švarceneger vraća slike

Vlasti američke države Kalifornije otkrile su poreklo tri slike iz vremena renesanse, koje su konfiskovane jevrejskim antikvarima u nacističkoj Nemačkoj tridesetih godina prošlog veka

s

Pošten... Arnold Švarceneger

Guverner te države Arnold Švarceneger počastvovan je što će slike lično vratiti pravim vlasnicima.

Umetnička dela, izložena u kalifornijskom muzeju, biće predata naslednicima Jakoba i Roze Openhajmer, koji su umrli za vreme holokausta.

- Ispravno je i pravedno da se vlasništvo Roze i Jakoba Openhajmera vrati njihovim naslednicima. Moram da naglasim da je za mene izuzetna privilegija i čast da u ime naroda Kalifornije predam ove slike članovima porodice Openhajmer - rekao je Švarceneger.

Milioni ljudi gledali su ih decenijama sa divljenjem, ali niko nije ni slutio ko su pravi vlasnici slika. Posle Drugog svetskog rata tri slike iz 16. veka, vlasništvo porodice Openhajmer, prebačene su iz Evrope u Ameriku, gde su završile u kolekciji američkog novinskog magnata Vilijema Rendolfa Hersta.

Visile su na zidu u jednom od apartmana njegovog dvorca u Kaliforniji, sagrađenog 1919. godine, da bi ih sedamdesetih godina Herst poklonio kalifornijskom muzeju. Tek pre dve godine reagovao je advokat porodice Openhajmer, i to pošto je jedna od slika prikazana u promotivnom letku dvorca. Posle detaljne istrage, kalifornijske vlasti došle su do pravih vlasnika. Nije poznato da li je Vilijam Herst znao odakle potiču umetnička dela. Kopije dve slike i dalje će biti izložene u zamku Herst, zajedno sa originalom treće, dok ne budu predate porodici. Od pada Berlinskog zida američki muzeji istražuju poreklo svojih kolekcija. Dosad je vraćeno 25 umetničkih dela i predmeta koje su nacisti oduzeli od Jevreja.

Нема коментара: