brojač poseta

недеља, 12. април 2009.

Suzbijanje besnila

Kod tri lisice ubijene na području Kraljeva laboratorijski je potvrđeno besnilo, a još u nekoliko slučajeva sumnja se da su te životinje bile zaražene ovom opakom bolešću

s

Opasnost vreba... Ubijene tri zaražene lisice

Sela oko Zapadne Morave - Sirča, Oplanići, Vitanovac, Sibnica i Godačica - proglašena su zaraženim područjem, a prostor od oko 10 kilometara u poluprečniku označen je kao ugrožen.

Na ovoj teritoriji veterinarske stanice već su započele vakcinaciju pasa i mačaka starijih od tri meseca, a tokom nedelje biće obavljeno i opsežno čišćenje terena.

- S obzirom na to da se radi o vrlo velikom području, angažovaćemo veći broj lovačkih sekcija, koje će, u skladu sa merama Uprave za veterinu, uništavati divljač podložnu zarazi, prvenstveno lisice. Vakcinacija pasa je obavezna, a protiv vlasnika koji nemaju potvrdu o vakcinaciji kućnih ljubimaca biće podnete prijave - kaže komunalni inspektor Jovica Leković.

Pošto lisice brzo umiru od besnila, u saradnji sa JKP „Čistoća" biće uklonjene sve lešine sa otvorenog prostora.

Sve tri zaražene lisice ubijene su u naseljima oko domaćinstava. To je potvrda jednog od glavnih simptoma besnila, budući da lisice gube strah od ljudi. Virus besnila je lako prenosiv među životinjama, o čemu svedoči i još uvek nezvanična informacija da je jedna lisica ubijena i na području Vrnjačke Banje.

- Besnilo je zasad potvrđeno samo kod lisica. Epidemija ove smrtonosne bolesti na našem području se javlja ciklično, na svake tri-četiri godine. Verujemo da ćemo ovim opsežnim merama suzbiti njeno širenje - kaže načelnica veterinarske inspekcije u Kraljevu Danijela Šaponjić.

Нема коментара: