brojač poseta

уторак, 14. април 2009.

Suđenje za "kofer": Šok, "repa" i rep

Funkcioner Socijalističke partije Srbije (SPS) Vladan Zagrađanin izjavio je da nije kriv za mito i da je bio "potpuno šokiran" kada je prilikom hapšenja u stanu optuženog bivšeg viceguvernera Narodne banke Srbije (NBS) Dejana Simića video da se u tašni nalazi velika količina novca.

"Nisam kriv. Ja sam žrtva ljudi kojima sam verovao. Zloupotrebili su me direktor Kreditno eksportne banke Sekula Pjevčević i predstavnik TBI grupe Vladimir Cizelj, a ne znam da li je i njih neko zloupotrebio", rekao je Zagrađanin iznoseći svoju odbranu pred Okružnim sudom u Beogradu.

Simić je uhapšen 11. januara 2006. godine zbog sumnje da je u svom stanu u Beogradu primio mito od 100.000 evra u vezi sa vraćanjem dozvole za rad KEB i poslovanjem lizing kompanije i osiguravajućeg društva u vlasništvu izraelske TBI grupe.

Zagrađanin, koji je uhapšen zajedno sa Simićem, optužen je za pomaganje u davanju mita.

Optuženi je rekao da je pomagao Cizelju i njegovoj TBI grupi pošto je NBS oduzela dozvolu za rad KEB, koju je TBI kupio, kao i oko poslovanja lizing kompanije i penzijskog fonda u vlasništvu TBI, jer je poznavao Simića iz studentskih dana.

Zagrađanin je ispričao da je na dan hapšenja otišao sa predsednikom SPS-a Ivicom Dačićem u Cizeljevu firmu u Zemunu i da mu je Cizelj tada dao tašnu i preneo mu da je u njoj nekakva dokumentacija koju bi trebalo da preda Simiću.

"Verovao sam Cizelju kao prijatelju, moglo je da bude i pet kilograma heroina u tašni, pa da ispadnem najveći narko diler. U toj prostoriji bio je uključen televizor i bio je neki spot, rep muzika koju ne volim, pa sam mu rekao 'daj, bre, Vlado, smanji ovo', a on je nešto pričao o ucenama, nisam ga dobro čuo", rekao je Zagrađanin.

Dodao je da je Cizelj, koji se prethodnog dana vratio iz Izraela, Dačiću doneo na poklon tompuse koje je najviše voleo da puši i da je Dačić "razgledao firmu" dok je on bio sa Cizeljem u prostoriji sa glasnom rep muzikom.

Naveo je da je zatim Cizelj zvao Simića i pitao ga da li je stigao faks i da se Simić čudio o kakvom je faksu reč, a zatim potvrdio da je faks stigao.

Zagrađanin je naveo da je te večeri sa Dačićem otišao kod Simića, jer je želeo da se "Dejan i Ivica malo zbliže" i da su pili vino, pričali o muzici, Dačić je pričao o fudbalu, Simić o skoroj ženidbi, a optuženi o svojoj snaji kojoj bi trebalo pronaći posao.

"Problem mi je bila cela ta situacija - faks, dokumenti, pritisci o kojima je Cizelj pričao u vezi sa oduzimanjem dozvole za rad KEB. Razmišljam - nikome neću da dam tašnu, nego ću da je vratim Cizelju i da mu kažem 'alo ljudi, ovo je totalno ludilo, na šta vam ja ličim'", rekao je Zagrađanin.

Dodao je da je Dačić otišao iz Simićevog stana jer je imao zakazan sastanak o Kosovu i da je 15 minuta posle toga upala policija u stan, a da je jedan policajac pitao inspektora Svilara, koji je rukovodio akcijom: "Šefe, koja beše šifra", i da su zatim otvorili tašnu koja je bila puna novca.

"Bio sam u potpunom šoku, potpuna blokada, nebo mi se srušilo, pomislio sam da je Cizelj pomešao tašne. Posle mi je Svilar rekao da zovem advokata, ali nisam znao koga, a Svilar me podsetio da me pola sata ranije zvao (bivši tužilac) advokat Rade Terzić, pa sam njega i angažovao", rekao je Zagrađanin.

Nastavio je da mu je Terzić rekao da pred istražnim sudijom ispriča kako je sve vreme znao za akciju i da su zapravo on i Simić bili "transmisija prema nekima gore".

"Pitao sam ga 'Rade, šta to pričaš, čoveče' a saznao sam i da je Terzić bio u mojoj kući sa Pjevčevićem, koji je mojoj ženi rekao da mu je žao što je zloupotrebio naše prijateljstvo, pa sam Terziću otkazao punomoćje", rekao je Zagrađanin.

Posle Zagrađanina svedočio je Cizelj, koji je rekao da je akciju koordinirala policija koju je o ucenama NBS za nastavak rada penzionog fonda TBI obavestio Pjevčević, i dodao da je tada sumnjao da "reket uzima guverner Radovan Jelašić", a nikako Simić i Zagrađanin.

"Za nas Jelašić nije imao nikakav kredibilitet. Tvrdio je da je platio 400.000 evra kuću na Dedinju koja vredi najmanje milion. Kako takav čovek može da ima bilo kakav kredibilitet? Kada se onda posumnja da neko iz NBS traži reket, normalno je da sumnjamo na njega", rekao je Cizelj.

Cizelj je ispričao da je u tašnu stavljeno 100.000 lažnih novčanica, koje su fotokopirane u policiji i da je predsednik TBI grupe Šalom Špilman Simiću i Jelašiću poslao faks sa brojem telefona čije su poslednje tri cifre bile šifra za otvaranje tašne.

Dodao je da je bio ubeđen kako je Zagrađanin obavešten o akciji, kao i da je Zagrađanin obavestio Simića.

Cizelj je ispričao da je Jelašić postavio uslov TBI grupi da je za opstanak penzionog fonda neophodno da KEB povuče krivične prijave protiv NBS i da KEB uđe u proces "prijateljske likvidacije", što znači da će likvidacija biti izvršena brzo, kao i da TBI mora da uplati dva miliona evra, jer je sa tri miliona evra na pet miliona podignut cenzus za rad osiguravajuićih društava.

Нема коментара: