brojač poseta

среда, 29. април 2009.

"Srbija spremna za borbu protiv gripa"


Ministar zdravlja Tomica Milosavljević izjavio je povodom pojave svinjskog gripa, da Srbija nije manje spremna nego bilo koja druga zemlja na svetu.

On je rekao da je na beogradskom aerodromu određena prostorija za sanitarnu službu, koja bi zadržala osobu sa respiratornim simptomima i povišenom temperaturom višom od 38 stepeni, a koja stiže iz zemlje zahvaćene gripom, dok ne stignu kola hitne pomoć, koja bi je odvezla u Institut za tropske bolesti.

"Kapacitet zdravstvenih ustanova u Srbiji je takav da je moguće u kratkom roku, ako treba, da isprazne trećinu, polovinu, ili dve trećine kapaciteta i da ih nameni isključivo za lečenje respiratornih problema, a kupljena je zaštitna oprema za zaposlene, komunalne službe i sanitarne inspektore", objasnio je ministar.

Što se tiče rezervi lekova, Milosavljević je precizirao da u magacinu ima 75.000 doza za petodnevnu terapiju. On je precizirao da to čini jedan odsto u odnosu na populaciju, što znači da Srbija ima minimum koji je SZO propisala i da nema mesta panici.

Odbacujući navode dela štampe da "Srbija nije spremna" i da "Srbija nema dovoljno lekova", ministar je najavio da će radna grupa proceniti da li treba povećavati zalihe.

"Ako bude sumnje, nacionalna laboratorija, referentna za grip na Torlaku, ima reagense da u roku od 72 sata postavi dijagnozu, koju šalje najbližoj referentnoj u Londonu, koja može da takav slučaj potvrdi", rekao je on.

Milosavljević je dodao da će Komisija SZO u četvrtak predati sertifikat ministru zdravlja o tome da je "Torlak" sposoban, da ispunjava sve svetske uslove da skladišti vakcinu i "obezbeđuje hladni lanac" i dobiti obaveštenje od SZO da je "Torlak" dobio 1,2 miliona dolara donacije da bi bio ubrzan postupak i da bi što pre bio sposoban za vakcinu protiv gripa.

Ministar je rekao da bi u poslednjem tromesečju ove godine počela probna proizvodnja vakcine, tako da "Torlak" za narednu godinu bude spreman da proizvede milione doza.

Milosavljević je naveo da se Srbija priprema za peti i šesti stepen ove bolesti i najavio formiranje koordinacionog tela "u kojem će učestvovati i drugi sektori".
Moguća tri scenarija širenja virusa

Sezonska vakcinacija protiv gripa i dugotrajno prisustvo virusa H1N1 verovatno su pozitivno uticali na imunitet prema novom meksičkom virusu, ocenio je epidemiolog Predrag Kon.

U telefonskoj izjavi agenciji Beta iz Kana, gde učestvuje na međunarodnoj konferenciji o vakcinama protiv gripa, Kon je ukazao da virus humanog gripa H1N1, koji već dugo "cirkuliše", po genetskoj strukturi odgovara istom podtipu svinjskog virusa koji je dobio sposobnost prenošenja među ljudima.

"O stvaranju imuniteta prema tom virusu se raspravljalo i suština je da je vrlo verovatno da nekog imuniteta zbog vakcinacije i dugotrajnog prisustva virusa H1N1 ipak ima", rekao je Kon.

Na skupu u Francuskoj, koji je zakazan pre pojave novog virusa i čija tema je trebalo da bude eventualna pandemija ptičjeg gripa, razmatrani su i scenariji širenja virusa novog meksičkog, svinjskog gripa. Prema rečima Predraga Kona, ti scenariji se ne razlikuju od varijanti koje razmatra radna grupa Ministarstva zdravlja Srbije.

Moguće je da se virus ograničeno širi neko vreme pa da onda izgubi potencijal i da misteriozno nestane, kao što se dogodilo 1976. godine, a može se desiti i najgora varijanta - da virus ima jako visok potencijal pa bi se sposobnost širenja brzo manifestovala. Treća varijanta je vrlo verovatna, ukazao je Kon - da virus ima umeren potencijal koji će se postepeno povećavati i tokom vremena će dobiti sposobnost boljeg prenošenja među ljudima. U tom slučaju se pravi ozbiljniji pandemijski talas može očekivati na jesen ili sledeće godine.

I za takav scenario postoje istorijski primeri - 1918. godine pandemija se prvo razbuktala u Kanzasu pa smirila, ali se na jesen pojavila u Španiji, a slično oboljenje je i u prethodne dve godine, sa ograničenim širenjem, postojalo u Francuskoj.

Poruka iz Kana, naveo je Kon, jeste da treba nastaviti pripreme za širenje virusa, jer, ako je generacija iz 1918. godine uspela da iznese pandemiju, uspećemo i mi.

"Takođe, važno je upozoriti da zdravstvo nije sposobno da se samo suprostavi šestoj fazi širenja virusa - pojavi velike pandemije - odnosno da će u tom slučaju morati da se angažuju svi segmenti društva. Po svoj prilici imamo nešto vremena da se ozbiljno pripremimo", upozorio je Kon.

Trenutno je na snazi četvrta faza koja znači da postoje male grupe obolelih i da postoji opasnost od pandemije. Peta faza znači da postoje veće grupe obolelih i da je virus sve lakše prenosiv, ali je širenja ograičeno, dok šesta faza označava da postoji pandemija i intenzivno širenje.

Нема коментара: