brojač poseta

понедељак, 06. април 2009.

ROMSKI "LIDER" OJADIO SUNARODNIKE!

Enver Kovači, predsednik Udruženja raseljenih Roma sa Kosova i Metohije izdavao nevežeće izbegličke legitimacije. Svojim sunarodnicima iz nehigijenskog naselja u Bloku 67 iznajmljivao mesta za barake i naplaćivao divlje priključke za struju

Predsednik Udruženja raseljenih Roma sa Kosova i Metohije Enver Kovači iznajmljivao je mesta za barake u Bloku 67 nedaleko od stambenog kompleksa Belvil i to po ceni od 50 evra. Kako kažu stanari tog nehigijenskog naselja, Kovači im je naplaćivao i divlje priključke za struju, a raseljenima sa Kosova izdavao nevažeće izbegličke legitimacije!

Pojedini prihvatili smeštaj

Sekretar za socijalna pitanja Vladan Đukić i sekretarka za dečiju zaštitu Ljiljana Jovčić, predložili su da se deca i stariji ljudi iz "Belvila" zbrinu u beogradskim prihvatnim centrima. Većina Roma odbila je ovu ponudu, a smeštaj su prihvatile tri majke sa petoro dece. Oni će biti zbrinuti u Dom za nezbrinutu decu "Drinka Pavlović", gde će na raspolaganju imati sobu sa mokrim čvorom i dnevni boravak. Privremeni smeštaj u Prihvatilištu za stara i odrasla lica prihvatilo je i dvoje starih iz ovog naselja a, kako je najavljeno, danas će u dom biti smešten i jedan otac sa četvoro dece.

Inače, novobeogradski Centar za socijalni rad popisao je sve Rome iz tog naselja koji imaju prebivalište u Beogradu, oko 30 njih.

Iako se predstavlja kao predstavnik i zastupnik interesa Roma u divljem naselju, prema rečima jedne od stanarki porušenih baraka u Ulici Jurija Gagarina, Kovači je sebi kupio stan i uopšte ne živi u naselju kod Belvila.

Bezvredan papir

- Obezbedio je svoju ženu i decu! Ima stan, dva mobilna telefona i kombi. A nama su isekli struju, porušili kuću i spavamo pod vedrim nebom. Kako ga samo nije sramota da priča kako je naš predstavnik i kako živi sa nama ovde! - kaže Željka.

Prema njenim rečima, Kovači je svim stanarima nehigijenskog naselja u 67 bloku koji su došli sa Kosova izdao izbegličke legitimacije.

- Tek smo posle saznali da je taj papir bezvredan. Niko u gradu neće da prizna tu našu ličnu kartu. A on je i za to uzeo pare! - navodi naša sagovornica.

Enver Kovači je, kako tvrde njegovi sunarodnici, priključivanje kablova za struju i "kačenje" na banderu naplaćivao je 1.000 dinara, a članarinu za udruženje 500 dinara.

Ekipa Press juče je obišla dve lokacije na Čukarici, na kojima prema tvrdnjama Roma Kovači ima stan. Međutim, ni na jednoj lokaciji nije bio prisutan. Romi na Belim vodama reaguju vrlo burno kada se pomene ime Envera Kovačija.

- Taj čovek se obogatio na našu bedu. Sve nam je uzeo. On se predstvalja da je dobar, ali nije dobar. Ostali smo bez ičega, jedva krpimo kraj s krajem. Ne viđam ga, ali ako ga budem video svašta će da mu se desi! - očajan je Jarif Adejmi jedan od žitelja Belih voda i zaključuje da pošto ga nema u stanovima najverovatnije je pobegao negde, jer su svi kivni na njega.

Đilas: Smeštaj samo za Rome iz Beograda

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je juče, posle sastanka sa predstavnicima OEBS-a i UNHCR-a, da će za stanovnike divljeg romskog naselja sa prebivalištem u Beogradu biti obezbeđen adekvatan smeštaj, a da će oni koji nisu iz Beograda morati da se vrate u sredine iz kojih su došli.

- Niko ko nelegalno zauzme deo gradskog zemljišta ne može od grada očekivati stan ili novčanu pomoć. Pojedinci imaju stanove van ovog nelegalnog naselja, a iskorišćavaju ljude koji su tu i na njima zarađuju, o čemu ćemo dostaviti podatke nadležnima - istakao je Đilas.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da kada je u pitanju istraga u vezi sa paljenjem kontejnera u Boljevcima, gde je trebalo da se smesti deo Roma iz naselja u Novom Beogradu, nema informaciju, ali da će to biti predmet interesovanja policije.

I on i njegove komšije su raseljena lica sa Kosova i Metohije. Prema nezvaničnim tvrdnjama, Enver Kovači je dobio novac od "Delta holdinga" da raseli Rome još kada je počela gradnja "Delta sitija". Međutim, predstavnik Roma sa Kosova i Metohije je još 2006. tvrdio da on novac nije dobio i da mu je stan dodelila Direkcija za gradsko i zemljište i izgradnju Beograda.

Kovači: Lažne optužbe

S druge strane, Enver Kovači tvrdi da su optužbe protiv njega lažne.

- To što je gradonačelnik rekao da ja imam stan na Čukarici, nije tačno. Živim u Zemunu sa svojom porodicom. Sve što imam zaradio sam. Tačno je da imam dva telefona, trebaju mi da bih mogao da se čujem sa svojom decom. Uostalom, niko njega ne pita šta on ima, niti ga neko proverava gde živi - navodi Kovači.

Kako kaže, došao je u naselje samo da bi pomogao ljudima koji su ostali bez krova nad glavom, a ne da bi uzimao nekome novac.

- Došao sam da pomognem koliko mogu. Oni znaju da uvek mogu da mi se obrate ako im nešto treba - istakao je Kovači.

Нема коментара: