brojač poseta

понедељак, 06. април 2009.

ROMI NEĆE DA IDU IZ GRADA

Gradonačelnik Dragan Đilas zatražio je od policije da pronađe počinioca koji je juče zapalio kontejner u surčinskom naselju Boljevci namenjen smeštaju Roma iz porušenih baraka u ulici Jurija Gagarina i objasnio da će im danas ponuditi da pređu u prihvatne centre u Beogradu

s1

Ne idemo iz centra... Romi odbili tri ponude za rešavanje problema

Romi iz nehigijenskog naselja u Bloku 67, kojima su srušene barake pored kompleksa objekata Belvil namenjenog Univerzijadi, odbili su u protekla četiri dana čak tri puta smeštaj koji im je ponuđen. Gradonačelnik Dragan Đilas zatražio je od policije da pronađe počinioca koji je juče zapalio kontejner u Surčinskom naselju Boljevci namenjen smeštaju Roma i objasnio da će im danas ponuditi da pređu u prihvatne centre u Beogradu.

Romski lider iznajmljuje kućice!

Gradonačelnik Đilas rekao je da je u delu naselja Belvil porušeno 28 privremenih objekata, od kojih su u samo 12 stvarno živeli ljudi, dok je 16 objekata bilo prazno.

- Prema našim informacijama, prvi čovek tog naselja te kućice iznajmljuje ljudima za po 50 evra. On sam poseduje dva mobilna telefona i kombija i stan na Čukarici, a sve vreme živi ovde i predstavlja se kao glavni predstavnik tih ljudi. Sa takvim ljudima ja kao gradonačelnik neću razgovarati - rekao je Dragan Đilas.

Đilas je istakao da nije tačna informacija da su stanovnici nehigijenskog naselja odbijali da odu u Boljevce zbog bezbednosti, plašeći se građana koji su u subotu uveče protestovali protiv njih.

Nova ponuda

- To nije tačno! U vreme kada smo mi poslali autobus GSP-a, cisternu i kamion za prevoz stvari, u Boljevcima se još ništa nije dešavalo. Tamo je obezbeđena i struja, a oni su odbili da se presele, uz obrazloženje da tamo nemaju od čega da žive i da ne žele da se bave poljoprivredom. U međuvremenu se protiv njihovog dolaska pobunilo i nekoliko desetina stanovnika Boljevaca - rekao je Đilas, i dodao da je juče zapaljen jedan od dopremljenih kontejnera.

Gradonačelnik je napomenuo da razume strah Boljevčana, jer je trebalo da im dođu ljudi koji jednim delom nemaju ni lične karte, i ne zna se ko su.

- Ukoliko MUP da saglasnost, grad Beograd će obezbediti smeštaj za te ljude na lokaciji koju smo dobili. Takođe, tražiću da policija pronađe počinioca koji je zapalio kontejner i kazni ga zatvorom, jer to nećemo tolerisati. Jedan kontejner košta između 6.000 i 10.000 evra - podvukao je Đilas.

Prema njegovim rečima, pripremljeni su svi prihvatni centri u Beogradu koji pokrivaju uzrast dece i punoletnih, kao i Centar za stara lica.

s2

Boljevci su daleko... Romi tvrde da nemaju prevoz do grada i da ne žele da se bave poljoprivredom

- Sutra ćemo im ponuditi da pređu u te centre, s tim što mi moramo da se pridržavamo zakona, i svi oni koji nemaju prebivalište u Beogradu moraju da se vrate u sredine iz kojih su ovde došli. To je zakonsko pravo i osnova svega i oko toga nema pregovora ni sa OEBS-om, UNHCR-om, ni sa nevladinim organizacijama. Mi se ne bavimo rešavanjem problema Roma koji nisu iz Beograda, jer je to nadležnost drugih, već razvojem Beograda i oko toga kompromisa ne može biti! - rekao je juče gradonačelnik, i potvrdio da će danas primiti predstavnike OEBS-a i UNHCR-a i preneti im njegove stavove po ovim pitanjima.

Karadžić: Rasistički skup

Državni sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava Marko Karadžić rekao je da je protest Boljevčana „pravi rasistički skup", istakavši da država mora mnogo jasnije da reaguje u borbi protiv toga.

- Išlo je do toga da su pretili da će zapaliti kontejnere, pa čak i ljude ako ih dovedemo - rekao je Karadžić.

Ozbiljnijih incidenata u subotu nije bilo jer su u Boljevcima tada boravili predstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava, OEBS-a i Svetske zdravstvene organizacije, ali ne i Romi čije su kuće srušene.

Predsednik Udruženja raseljenih Roma sa Kosova i Metohije Enver Kovači tvrdi da predstavnici porodica kojima su srušene kuće nisu odbili smeštaj u Boljevcima, ali da se plaše za bezbednost zbog meštana koji su blokirali put i zapretili da će zapaliti kontejnere.

Odbijaju smeštaj

Međutim, ekipa Pressa juče je razgovarala se Romima u Bloku 67 i uverila se da oni nemaju nameru da se sele dalje od grada.

- Ovo raseljenje očekujemo, ali nismo znali gde ćemo. Ne znamo ni sad, jer nam je većina kuća srušena. Spavamo na ovim dušecima koji su nam stigli kao pomoć. Kažu, biće i neke kuhinje ovde. Nećemo u Boljevce, daleko nam je. Kako ćemo do grada ako nas tamo smeste - zabrinut je Arif Sulejmani iz divljeg naselja kod Belvila.

Inače, Ljiljana Jovčić, gradski sekretar za dečju zaštitu, i Vladan Đukić, gradski sekretar za socijalnu zaštitu, zajedno sa predstavnicima Centra za socijalni rad obići će danas nehigijensko naselje u Bloku 67, gde će se obaviti popis stanovnika kako bi im se omogućio adekvatan smeštaj.

fakti

n Gradski Centar za socijalni rad, kao i Sekretarijat za socijalnu zaštitu ponudili su Romima još u petak smeštaj u Centru

n Kada su nezadovoljni građani odbili ponudu, oglasio se Komesarijat za izbeglice nudeći im smeštaj u Kragujevcu

n Žitelji divljeg naselja pored Belvila odbili su i predlog Komesarijata

Нема коментара: