brojač poseta

уторак, 21. април 2009.

PRONAĐENO 15 KILA TNT-a: BOMBAŠKI NAPAD NA CECU?!

Policija na placu neposredno pored kuće Svetlane Ražnatović pronašla čak 15 kila veoma opasnog „livenog trotila"! Tom količinom eksploziva može da se sruši čitav kvart!

TNT u Cecinom komšiluku... Bager iskopao eksploziv dvadesetak metara od kuće (u krugu) poznate pevačice

TNT u Cecinom komšiluku... Bager iskopao eksploziv dvadesetak metara od kuće (u krugu) poznate pevačice

Beogradska policija pronašla je 15 kilograma eksploziva „trotil" na placu pored kuće pevačice Svetlane Cece Ražnatović! Ova količina veoma opasnog eksploziva mogla je da sruši čitav kvart oko stadiona Crvene zvezde! Kako Press saznaje, TNT je nađen uz samu ivicu parkinga koji koristi poznata pevačica!

Plac na kojem je pronađen eksploziv nalazi se na uglu Sokobanjske i ulice Banjički venac, dvadesetak metara od kuće Svetlane Ražnatović, kod stadiona Crvene zvezde. Bombu su bagerom iskopali radnici.

Radnici pronašli TNT

- Novi vlasnik kuće u Sokobanjskoj ulici obavlja građevinske radove na objektu i u dvorištu koje se naslanja na parking koji koristi Svetlana Ražnatović. Samo nekoliko metara od ulaza iz ulice Banjički venac radnici su čistili teren. Oni su sekli šiblje i bagerom iskopavali i ravnali zemljište. Kada su pronašli kamenu kocku koja im je bila sumnjiva, prekinuli su radove i pozvali policiju - kaže Pressov sagovornik iz policije.

Patrola policije došla je na gradilište i utvrdila da je kamena kocka u stvari eksploziv TNT!

- Pretpostavljalo se da se radi o bombi velike razorne moći, pa je na lice mesta izašla kontradiverziona ekipa, koja je ustanovila da je 15 kilograma teška kocka - opasni „liveni trotil"! Izvršen je pregled zemljišta i pronađene su još dve flaše ovog plastičnog eksploziva, teške nekoliko stotina grama. „Trotil" je inače počeo da se kristališe, a u tom obliku je nestabilan, pa je brzo sklonjen - priča izvor Pressa.

Kada je tačno eksploziv ostavljen ili postavljen u blizini parking prostora koji koristi Ceca Ražnatović zasad se ne zna.

Parkirala pored bombe... Svetlana Ceca Ražnatović

Parkirala pored bombe... Svetlana Ceca Ražnatović

- Istražujemo da li ovaj eksploziv ima veze sa Svetlanom Ražnatović, koja živi u blizini i tu parkira kola. „Trotil" je veoma opasan, naročito kada se kristališe. Po načinu pakovanja vidi se da su ga radili stručnjaci. Od eksplozije 15 kilograma „trotila" mogao je da se sruši ceo kvart oko stadiona Crvene zvezde - rekao je naš sagovornik, i dodao da zasad nije pronađen upaljač kojim se aktivira eksploziv.

Slobodan Jovanović, pukovnik Vojske Srbije u penziji, koji je stručnjak za miniranje i eksplozive kaže za Press da je „trotil" eksploziv razorne moći.

- Samo 300 grama ovog eksploziva pokidalo bi, recimo, železničke šine! U protivpešadijskoj nagaznoj mini" paštetici" ima samo 60 grama „trotila"! Ako bi se 15 kilograma „trotila" aktiviralo na zemlji, to bi izazvalo strahovit udarni talas! Prozori na kućama u krugu od nekoliko stotina metara bili bi razbijeni, a na kućama i zgradama u neposrednoj blizini bilo bi i znatnih oštećenja - kaže pukovnik Jovanović. On nam je objasnio da se ovaj eksploziv može aktivirati samo upaljačem.

- „Trotil", odnosno TNT, moguće je oblikovati na razne načine. Eksploziv se zagreje na temperaturu od 88 stepeni i moguće je bukvalno napraviti bombu bilo kog oblika, pa i u obliku flaše. Ipak, bez specijalnog upaljača ne može se aktivirati takva bomba. Plastični eksploziv možete paliti običnim upaljačem i neće doći do eksplozije - rekao je Jovanović.

Ceca nedostupna

Ovaj stručnjak za eksplozive objašnjava da bi 15 kilograma zakopanog eksploziva napravilo veliki krater.

Tresla bi se i „marakana“... TNT nađen u blizini Zvezdinog stadiona

Tresla bi se i „marakana"... TNT nađen u blizini Zvezdinog stadiona

- Ako bi eksploziv bio postavljen ispod ili u blizini automobila eksplozija bi sigurno uništila to vozilo. Takođe, bomba napravljena od tolike količine eksploziva ispod betona ili šljunkovitog tla bila bi izuzetno opasna jer bi delovi betona, odnosno šljunka, kao šrapneli leteli na sve strane i bili izuzetno opasni i na daljini do nekoliko stotina metara, a na manjim daljinama skoro sigurno smrtonosni za ljude - kaže naš sagovornik.

Press je juče pokušao da kontaktira sa Svetlanom Ražnatović, ali je njen mobilni telefon bio isključen.

Нема коментара: