brojač poseta

петак, 17. април 2009.

Poslanici skupštine Vojvodine ZARAĐUJU 200.000 DNEVNO!!

Pokrajinski poslanici prošle godine imali sedam radnih dana, a u proseku zaradili po čak 1,44 miliona dinara!

Grofovi... Bojan Pajtić i poslanici Skupštine Vojvodine

Grofovi... Bojan Pajtić i poslanici Skupštine Vojvodine

Poslanici Skupštine Vojvodine ubedljivo su najplaćeniji građani Srbije pošto za samo jedan jedini dan rada „zarade" po 200.000 dinara, i to bez poreza i doprinosa! Do ove cifre dolazi se kada se prosečna godišnja plata vojvođanskog poslanika podeli sa šest-sedam dana, koliko, verovali ili ne, ukupno godišnje radi Skupština Vojvodine!

Pri tom, plate vojvođanskih poslanika i funkcionera su veće od plata njihovih kolega iz srpskog parlamenta?! Osnovna plata za stalno zaposlene u pokrajini iznosi 80.629 dinara, dok ostali primaju polovinu ove sume, ali svih 120 vojvođanskih parlamentaraca prima paušal od 41.800 dinara. Njihove plate su za pet odsto veće od zarada republičkih poslanika, dok je paušal veći za skoro 30 odsto!

Pajtićeva plata veća od Tadićeve!

Vojvođanski premijer Bojan Pajtić ima za 10 odsto veću platu od predsednika Srbije Borisa Tadića, čak i 30-ak odsto više od premijera Mirka Cvetkovića. Pajtićeva plata iznosi 160.000 dinara, dok njegovih četvoro potpredsednika prima po 140.000 dinara. Pressu je u Pajtićevom kabinetu rečeno da će taj iznos biti smanjen u skladu za predloženim zakonom i merama štednje.

Potpredsednica IV Ana Tomanova-Makanova kaže da su to sva njihova primanja.

- To je, praktično, plata za dva radna mesta pošto svi mi vodimo i po jedan sekretarijat. Osim plate, nemamo više nikakva primanja, dnevnice, niti bilo šta drugo. Imamo pravo na službene automobile, ali uglavnom prelazimo male kilometraže - rekla nam je Makanova.

Najinteresantnije od svega je što poslanici u Skupštini Vojvodine bukvalno nemaju šta da rade, pa se u proseku sastaju na svakih 45 dana, a ponekad imaju pauze i od dva-tri meseca!!! Tako su u ovoj godini održali samo jednu sednicu, prošle godine su se sastali sedam puta, u 2007. šest, a godinu dana ranije pet puta. Pri tom se niko ne seća kada je poslednji put sednica trajala duže od jednog dana?! Čak ni najbitnije rasprave, poput one o statutu pokrajine, nisu trajale duže, a događalo se i da se u jednom danu održe i dve sednice! Rekordnih 10 dana Skupština Vojvodine bila je u zasedanju 2005. godine!

Egerešijev telefon 11.945 dinara

Još je veća razlika u primanjima funkcionera u republici i pokrajini. Tako predsednik vojvođanske Skupštine Šandor Egereši mesečno zarađuje 161.259 dinara, plus paušal od 41.800 dinara, što je za 60.000 dinara više od predsednice parlamenta Slavice Đukić-Dejanović, čija plata iznosi 105.888 dinara i 32.000 paušala. Kada smo Egerešija pitali koliku tačno platu prima, nije znao da nam kaže, ali je tačno u dinar znao da je u martu napravio račun za mobilni telefon od 11.945 dinara, koji mu takođe plaćaju građani Srbije.

Zanimljivo je da predsednik i potpredsednici Skupštine Vojvodine imaju pravo i na savetnike. Plata Egerešijevog savetnika iznosi 92.841 dinar, a plata savetnika potpredsednika 91.469. Obični skupštinski savetnici na stalnom radu imaju platu od 64.486 dinara.

Mnogo zarađuju i potpredsednici vojvođanskog parlamenta. Oni mesečno primaju po 145.133 dinara, plus paušal, što je za oko 65.000 više od potpredsednika Skupštine Srbije. Od njih šestoro, četvoro su na stalnom radu u Skupštini i primaju punu platu, dok su se Branimir Mitrović i Igor Mirović opredelili za još isplativiju varijantu.

- Ja kao potpredsednik nisam na stalnom radu u Skupštini. Platu primam u Zavodu za izgradnju grada, u sektoru za razvoj, dok u Skupštini dobijam mesečnu nadoknadu od 99.000 dinara. To je 55 odsto od plate predsednika Skupštine. Da sam na stalnom radu, imao bih platu od oko 170.000 dinara, koliko imaju moje kolege potpredsednici - kaže za Press radikal Igor Mirović. On dodaje da ima i pravo na službeno vozilo, ali da ga je dosad koristio samo tri puta za put do Beograda.

Ilić: Primamo mnogo, ne radimo ništa

Šef poslaničke grupe DSS-NS u pokrajinskom parlamentu Borko Ilić kaže da su plate poslanika prevelike.

- Plate su velike za naše prilike, a pogotovo što Skupština Vojvodine retko radi jer ima mali broj nadležnosti. U proseku se sastanemo jednom u dva meseca, a dogodi se da prođe i više. Plate u pokrajinskim organima će, u skladu s merama štednje, biti smanjene od 10 do 15 odsto, ali ja zaista smatram da će one i tada biti prevelike, imajući u vidu koliko se malo radi. Jedino su dnevnice manje nego u republici, i one iznose 1.300 dinara. Bilo je razmatranja da se dnevnice ukinu, ali one su minimalan trošak - to je samo nekoliko dnevnica po poslaniku godišnje. Što se tiče putnih troškova, nadoknađuju se samo troškovi na teritoriji Vojvodine - navodi Ilić za Press.

Нема коментара: