brojač poseta

четвртак, 23. април 2009.

POREZ UPLAŠIO VOZAČE!

Veliki broj vlasnika automobila želi pre vremena da registruje kola, kako bi izbegao nove poreze koji stupaju na snagu u maju

Vladin predlog zakona o drastično većim porezima na nepokretnu imovinu, kao i automobile i ostala prevozna sredstva, trebalo bi uskoro da prođe skupštinsku proceduru, a prvi će nove namete da osete vlasnici vozila koji u maju moraju da registruju kola.

Novi porezi na automobile trebalo bi da počnu da se naplaćuju već sledećeg meseca, a agencije za registraciju vozila, kako saznajemo, već su zatrpane zahtevima vlasnika koji žele da registruju kola pre nego što počnu da važe nove cene! Po zakonu, automobil može da se registruje mesec dana pre isteka registracije, a to mnogima može da uštedi novac za porez, koji će biti veći i za 100 odsto.

Porez na oružje isti

Predlogom zakona, koji je Vlada usvojila na poslednjoj sednici, dažbine za oružje ostaju iste. Predlogom izmena Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara, kojim se povećavaju mnoge nadoknade, posedovanje registrovanog oružja i dalje se plaća 2.230, a dozvola za njegovo nošenje 11.130 dinara godišnje.

Posedovanje automatskih i poluautomatskih pušaka građanima se ne dozvoljava, a pravna lica koja ih imaju izdvajaće godišnje 8.240 dinara za automatsko i 3.300 dinara za poluautomatsko oružje.

Naime, vlasnici kola sa više od 3.000 kubika plaćaće više nego duplo - nov porez iznosi 155.000 dinara umesto sadašnjih 65.960 dinara. Porez za vozila kubikaže od 2.500 do 3.000 biće 75.000, umesto 49.470 dinara, dok će minimalnu razliku od 20 dinara za nov porez plaćati vlasnici automobila kubikaže između 1.300 i 1.600 kubika.

Mesec dana pre isteka

U agencijama za registraciju vozila ističu da je poslednjih nekoliko dana drastično povećano interesovanje vlasnika automobila za registraciju.

- Od kada su čuli da će se porez na vozila povećati, jako mnogo ljudi zove telefonom, raspituje se. Dosta ih i dođe da registruje vozilo, čak i pre isteka roka. To je po zakonu moguće, ali samo mesec dana pre isteka registracije - kažu u beogradskoj agenciji „Auto polis".

Novosadska Agencija za registraciju „ABS" takođe je zatrpana mušterijama koje su pohrlile da registruju automobile.

- Ne da je povećan posao, nego nemamo mira od zvonjave telefona i vozača koji dolaze. Mnogi od njih misle da su te nove cene već ušle u zakon i da će svaki čas početi da važe, pa pošto-poto žure da registruju kola. Ne pamtim kada je bila ovolika navala - ističe jedan od radnika ove agencije.

Veći porez plaćaće i vlasnici luksuznih prevoznih sredstava - vazduhoplova i letelica. Ako letelice koriste za sopstveni prevoz, vlasnici će za godišnji porez plaćati 741.990 dinara za avione do šest sedišta, umesto dosadašnjih 494.660 dinara. Vlasnici letelice sa šest do 12 sedišta plaćaće 1,48 miliona dinara, od 12 do 20 sedišta 1,85 miliona, a sa više od 20 sedišta, umesto 1,48, čitava 2,23 miliona dinara.

Nameti i na čamce

Porez će plaćati i vlasnici čamaca dužine do pet metara, i to od 3.000 do 99.000 dinara, u zavisnosti od jačine motora. Takođe, za čamce do deset metara maksimalan iznos poreza biće 138.000 dinara, a za čamce do 15 metara 210.000 dinara.

Uz porez od 10 odsto na mobilni saobraćaj, Ministarstvo finansija sračunalo je da će država ove godine od povećanja poreza na luksuzna vozila i imovinu prihodovati oko tri milijarde dinara.

Нема коментара: