brojač poseta

четвртак, 02. април 2009.

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV GORANA KNEŽEVIĆA!

Specijalno tužilaštvo podiglo je juče optužnicu protiv bivšeg gradonačelnika Zrenjanina Gorana Kneževića i još 22 okrivljena zbog sumnje da su zloupotrebili službene položaje i oštetili opštinu Zrenjanin za 150 miliona dinara!

Ostaje u pritvoru... Goran Knežević, bivši gradonačelnik Zrenjanina

Optužnicom se Kneževiću kao organizatoru i ostalim optuženima kao članovima organizovane kriminalne grupe stavlja na teret da su u periodu od 2006. do 2008. godine zloupotrebili službene položaje kao službena i odgovorna lica u lokalnoj samoupravi Zrenjanina i javnim preduzećima.

- To su uradili na položajima gradonačelnika, načelnika odeljenja i direktora javnih preduzeće, tako što su na nezakonit način davali u zakup neizgrađeno građevinsko zemljište u Zrenjaninu, čiji je vlasnik Republika Srbija, a korisnik opština Zrenjanin - navedeno je u saopštenju specijalnog tužilaštva.

- Davanje u zakup zemljišta vršeno je suprotno odredbama Zakona o planiranju i izgradnji bez raspisivanja javnih tendera, neposrednom pogodbom sa osobama zainteresovanim za zakup. Istovremeno, visine ugovorene zakupnine i troškova na ime uređenja građevinskog zemljišta utvrđivane su suprotno odlukama Skupštine opštine i grada Zrenjanina, u iznosima znatno nižim od propisanih - stoji u saopštenju, i dodaje se:

- Pored toga, vršeno je pripajanje neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta, kroz nezakonitu primenu mogućnosti ispravke granica susednih katastarskih parcela. Na taj način su se, umesto uređenja međnih linija, davale u zakup na period od 99 godina kompletne katastarske parcele u površini od nekoliko ari do polovine hektara.

Ovakvim raspolaganjem gradskog građevinskog zemljišta pričinjena je šteta opštini Zrenjanin u iznosu od najmanje 150 miliona dinara, a za pripadnike organizovane kriminalne grupe i zakupce pribavljena imovinska korist.

- U istom periodu oni su organizovali javne tendere za dodelu usluge obezbeđenja pojedinih objekata na području grada Zrenjanina, na kojima je kao najpovoljniji ponuđač posao dobijala agencija „Gvozden", čiji je vlasnik okrivljeni Uglješa Grgur - piše u saopštenju tužilaštva.

U saopštenju se dalje navodi da su tenderi bili unapred dogovoreni, a privid legalnosti obezbeđen je tako što je vlasnik agencije „Gvozden" dostavljao još dve ponude u ime drugih agencija i preduzeća, bez njihove saglasnosti i ovlašćenja. Novac dobijen od Turističke organizacije opštine Zrenjanin i opštine Zrenjanin „izvlačen" je sa računa agencije „Gvozden" na račune „fantomskih preduzeća", podizan u gotovom i prisvajan od članova kriminalne grupe.

U optužnici je predloženo da se Kneževiću produži pritvor, isto kao i optuženima Ivanu Deviću, Grguru i Milu Unčaninu. Optuženi su i Bratislav Tomić, Milan Milošev, David Dimkić, Marijana Šarenac i Nikola Halas, dok imena ostalih nisu saopštena. Knežević i njegovi saradnici uhapšeni su 1. oktobra prošle godine, a istraga protiv njih proširivana je nekoliko puta.

Нема коментара: