brojač poseta

среда, 08. април 2009.

Panika u Kovinu: DECI U VRTIĆU DALI BAJATE VAKCINE!

Ukupno 65 mališana vrtića „Naša radost" u Kovinu na sistematskom pregledu dobilo vakcine protiv difterije i tetanusa, kojima je rok istekao pre devet meseci


Deca iz vrtića „Naša radost" u Kovinu, njih 65 u predškolskoj grupi, dobila su vakcine protiv difterije i tetanusa kojima je rok ispravnosti istekao 31. jula prošle godine! Roditelji su u panici jer im je rečeno da to može imati velike posledice po zdravlje njihove dece i prete tužbama. Sadržaj vakcine trenutno je na proveri u Institutu za javno zdravlje „Batut" u Beogradu.

Redakciji Pressa juče se javila Brankica M., majka dečaka koji je bio među decom koja su na sistematskom pregledu u kovinskom domu zdravlja tokom marta dobila vakcinu „di-te", kojoj je rok istekao još pre devet meseci.

Kriva sestra

„Batut": Neće ugroziti zdravlje

U Odeljenju za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti u Institutu za javno zdravlje „Batut" u Beogradu kažu za Press da su upoznati sa slučajem „bajatih vakcina u Kovinu", i naglašavaju da vakcina, zbog toga što joj je istekao rok trajanja, nije štetna po zdravlje dece.

- Ovo neće ugroziti zdravlje dece. Ali, u takvim situacijama se postavlja pitanje dejstva vakcine - rečeno nam je juče u Institutu „Batut".

- U šoku smo! Uplašeni smo i uznemireni. Dobili smo informaciju da ta bajata vakcina ne može imati trenutne posledice po zdravlje naše dece, ali da će se one videti kasnije. Neki od roditelja su juče išli u Dom zdravlja i tražili da nam daju potvrde da su naša deca primila pogrešnu vakcinu, jer razmišljamo o tužbi, ali lekari nisu hteli da nam je izdaju. Čuli smo da su doktorka i medicinska sestra koje su bile na sistematskom pregledu suspendovane, ali ništa im ne verujemo. Nedopustivo je to što su uradili našoj deci - priča vidno uznemirena majka.

Direktor Doma zdravlja u Kovinu dr Branislav Ignjatov potvrdio je juče za Press da su deca primila bajate vakcine, a kako je rekao, za to je kriva medicinska sestra.

- Nepažnjom medicinske sestre deci je data vakcina kojoj je rok istekao još 31. jula prošle godine. Na svu sreću, te vakcine su „mrtve", što znači da su umrtvljeni izazivači difterije i tetanusa. Ovo ne bi trebalo da izazove nikakve posledice po zdravlje, bar tako nešto nije opisano u literaturi. U sadržaju ovih vakcina nalaze se aditivi koji „drže" vakcinu u stabilnom stanju. Ti aditivi bi mogli da izazovu neku vrstu alergije kod dece u periodu od deset dana. Srećom, to se nije desilo. Ipak, iz predostrožnosti deca će biti pod zdravstvenim nadzorom u narednih šest meseci - ističe dr Ignjatov.

On kaže da je o svemu već obavešten Institut za javno zdravlje „Batut", ali i Sekretarijat za zdravstvo u Novom Sadu.

- Čekamo izveštaj sa terena, a posle toga ćemo preduzeti odgovarajuće sankcije prema odgovornima za ovaj slučaj. Pravilnik podrazumeva široku lepezu kazni - od opomene, pa do otkaza. Ovo je svakako nedopustiv propust - rekao je juče Ignjatov.

Veliki propust
Neprofesionalan tretman dece... PU „Naša radost" u Kovinu

Da su mališani koji idu u Predškolsku ustanovu „Naša radost" primili bajatu vakcinu, tek pre dva dana saznala je i direktorka ove ustanove Dubravka Toma, ali ne od nadležnih iz Doma zdravlja, već od roditelja. Ona je potvrdila za Press da su je povodom ovog slučaja juče posetili i inspektori SUP-a.

- Zdravstveni radnici su posle vakcinacije dolazili u obilazak naše dece, ali nam tada niko nije rekao da su ona primila bajate vakcine. Mislili smo da je to redovna kontrola. Inače, naše vaspitačice su u periodu od 10. do 25 marta vodile nekoliko grupa predškolaca na sistematski pregled, koji je obavezan radi polaska dece u školu. Tako se radi godinama unazad. Tek u ponedeljak uveče saznala sam da su deca dobila vakcinu kojoj je istekao rok, a o tome me je obavestila majka jednog dečaka. I ja sam bila u šoku. Juče ujutro sam poslala našu sestru sa preventive u Dom zdravlja, i tamo joj je potvrđena ova informacija - kaže Dubravka Toma.

Vakcina je trenutno na proveri u „Batutu" i, kako nam je rečeno, problem je u tome da li će deca morati da se za šest meseci ponovo vakcinišu. O eventualnim posledicama nam ništa nije rečeno. Do sada ni kod jednog deteta nije bilo neželjenih reakcija.

Нема коментара: