brojač poseta

среда, 08. април 2009.

OTKRIVAMO: UVODI SE POREZ NA "CRNOGORCE"!

Vlada Srbije, kao meru protiv krize, uvešće i poseban porez na automobile koji se voze u Srbiji, a registrovani su u Crnoj Gori

Nema više džaba vožnje... Crnogorske tablice na udaru poreznika

Nema više džaba vožnje... Crnogorske tablice na udaru poreznika

Vlada Srbije, kao meru za smanjenje deficita u budžetu, uvešće i poseban porez na automobile koji se voze u našoj zemlji, a registrovani su u Crnoj Gori, saznaje Press! Prema našim saznanjima, ideja je da se uvede poseban porez koji će srpski državljani, vlasnici automobila s crnogorskim tablicama, morati da plaćaju kako bi mogli da koriste svoja vozila.

Pored toga što će Vlada na ovaj način namaći značajna sredstva u budžet, istovremeno će biti rešen i dugogodišnji problem oko preregistracije „crnogoraca".

Dve varijante

- Ideja Ministarstva finansija i MUP-a je da se uvede poseban porez koji će plaćati „crnogorci". Još uvek se ne zna kakav bi to i koliki porez bio, ali se na realizaciji ove ideje ozbiljno radi. Naime, ostalo je da se MUP precizno oko nje dogovori s Ministarstvom finansija. Na taj način država bi imala dobar priliv sredstava, a korist bi imali i vlasnici tih vozila - kaže izvor Pressa iz Vlade Srbije.

„E" tablice bez povlastica

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić najavio je da će Vlada skinuti s liste povlašćenih vozila automobile sa ekonomskim „E" tablicama.

- Vlasnici automobila sa ekonomskim tablicama moraće da plate i porez i carinu na njih, kao i svi ostali vlasnici automobila - rekao je on, i dodao da će „E" tablice praktično biti ukinute, ali će se prilikom carinjenja tih automobila voditi računa o njihovoj starosti.

U slučaju da građani koji voze „crnogorce" odbiju da plate poseban porez, ostaviće im se mogućnost da prema važećim propisima preregistruju svoja kola. Ovo podrazumeva plaćanje PDV-a, carine i registracije automobila, naravno samo u slučaju da vozilo poseduje „euro 3" motor.

Iako je, prema saznanjima Pressa, MUP inicijator ove ideje, portparol ministarstva Suzana Vasiljević kaže da o tome ne zna ništa. S druge strane, ni u Ministarstvu finansija nismo uspeli da dobijemo bilo kakav odgovor.

U Srbiji ima oko 50.000 vozila s crnogorskim tablicama. Generalni sekretar Udruženja građana „Vlasnici vozila iz Crne Gore" Nenad Nerić kaže za Press da bi oni prihvatili ovakav predlog Vlade, samo da država konačno bude zadovoljna i da prestane priča da vlasnici ovakvih vozila krše zakon.

Prihod 20 miliona evra

Nerić za Press objašnjava da su oni svim nadležnim institucijama prosledili svoj predlog uredbe na osnovu koje bi država mogla da ubere oko 20 miliona evra.

- Distribuirali smo nešto što mislim da je racionalno za državu. Predložili smo preregistraciju vozila uz posebnu naknadu, odnosno taksu. Ta taksa definisana je po kubikaži i starosti vozila, znači da se po kubiku plati taksa za putnička, teretna, kombi vozila i motocikle u zavisnosti od godišta. Tako bi ta taksa iznosila deset dinara za vozila proizvedena do 1993. godine, za vozila od 1994. do 1996. 12 dinara po kubiku, za 1997, 1998. i 1999. godište 15 dinara po kubiku. Za vozila proizvedena 2000. pa dalje taksa bi bila 30 dinara po kubiku. Međutim, mi nikakav odgovor nismo dobili - kaže Nerić.

U Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja kažu za Press da bi oni podržali uvođenje jednog ovakvog poreza.

- Mi ćemo podržati takvu ideju ukoliko ona bude bila u skladu sa zakonom - kažu u ovom ministarstvu.

Нема коментара: