brojač poseta

понедељак, 13. април 2009.

Oslobođen američki kapetan

Meta napada pirata u vodama Somalije
Brod sa kojeg je otet američki kapetan
Američki vojni specijalci oslobodili su kapetana Ričarda Filipsa kojeg su pirati ou vodama Somalije oteli sa teretnog broda Maersk Alabama kojim je upravljao.

U operaciji koju je odobrio lično američki predsednik Barak Obama, ubijena su tri otmičara, jedan je ranjen i uhapšen.

Otmičari su od srede držali kapetana Ričarda Filipsa u čamcu za spasavanje kojim su napustili brod sa kojeg su ga oteli.

Pripadnici nemačke mornarice u patroli kod obale Somalije
Pripadnici nemačke mornarice u patroli kod obale Somalije

Kapetan i grupa pirata bili su u čamcu za spasavanje, a nekolicina plemenskih vođa iz regiona navodno su čitav dan vodili pregovore sa otmičarima.

Predstavnik za štampu američke mornarice je rekao da je odluka o napadu na otmičare donesena 'na licu mesta' pošto je komandant specijalnih jedinica tzv. 'Mornaričkih foka' procenio da je život kapetana Filipska neposredno ugrožen.

Vice-admiral Bil Gortni je objasnio da su otmičari tražili otkupninu za otetog kapetana i da su bili naoružani kalašnjikovima i malokalibarskim pištoljima.

Kapetan Filips je u petak pokušao da pobegne bacivši se s čamca u more, ali je ubrzo bi ponovo uhvaćen.

Direktor kompanije koja je vlasnika broda Maersk Alabama, Džon Rajnhart je opisao kapetana Filipsa kao uzornog oficira američke trgovačke mornarice.

Američki admiral Bil Gurnon istovremeno upozorava da somalijski pirati još drže mnoge taoce.

"Više od 200 muškaraca i žena su još uvek taoci u Somaliji. Ne smemo da dozvolimo da sada prestanu medijska pažnja, prisustvo TV kamera i interesovanje svetske javnosti za njihove teškoće. Ovi pirati rade po poslovnom principu - "otmi brod, uzmi otkupninu, dođi do miliona". Mi, kao međunarodna zajednica, tome moramo da stanemo na kraj i zato će nam biti potrebno mnogo teškog rada i novca, da životi ne bi bili ugroženi u delovima sveta koji od vitalnog značaja za našu državnu bezbednost".

Iz Vašingtona je javljeno da je ovlašćenje za napad na pirate da lično predsednik SAD Barak Obama.

On je ponovio da SAD ostaju odlučni u nameri da se bori protiv pirata kraj somalijske obale.

Analitičari ističu da ovakav ishog otmice kraj roga Afrike znači da je predsednik Obama izašao politički nepovređen iz međunarodne krize koja mu 'nije bila potrebna' i 'koju nije želeo' za razliku od Bila Klintona 1993. godine prilikom neuspešnog iskrcavanja američkih vojnika u Somaliju u potrazi za jednim tamošnjim gospodarom rata, Muhamedom Farahom Ajdidom.

Prema podacima Međunarodnog biroa za pomorstvo još najamnje 10 brodova sa više od 200 članova posade je trenutno u rukama pirata u vodama kraj somalijske obale.

Američka Mornarička Centralna Komanda je iz svog štaba u Bahreinu upozorila da bi uspešno oslobađanje kapetana Filipsa i ubistvo trojice pirata mogli da dovedu do eskalacije nasilja u tom delu sveta - dok su pirati zapretili da će 'Francuzi i Amerikanci zažaliti' zbog ovih ubistava.

Нема коментара: