brojač poseta

петак, 17. април 2009.

ODLUČENO: PREREGISTRACIJA "CRNOGORACA" KREĆE U UTORAK!

Vlasnici kola registrovanih u Crnoj Gori moraće za tri meseca da plate carinu od 10% i PDV od 18%. Posle tog roka slede drastične kazne!

Određeni rokovi... Preregistracija „crnogoraca“ trajaće tri meseca

Određeni rokovi... Preregistracija „crnogoraca" trajaće tri meseca

Ministarka finansija Diana Dragutinović izjavila je juče da će vlasnicima automobila sa crnogorskim tablicama u Srbiji biti omogućeno da u roku od tri meseca plate carinu i porez na dodatu vrednost, kako bi mogli da ih preregistruju u zemlji. Vlada je odlučila da će se carina od 10 odsto i 18 odsto PDV-a određivati na tržišnu vrednost vozila, a ova odluka počinje da važi prvog dana posle Vaskrsa, što znači u utorak.

Dragutinovićeva je na konferenciji za novinare posle sednice Vlade rekla da se procenjuje da takvih automobila u Srbiji nema više od 40.000 i da su to uglavnom stara vozila. Ona je dodala da građani koji imaju takva vozila sada imaju mogućnost da biraju da li će da plate carinu i PDV, ili da ih možda izvezu.

Ministarka finansija je objasnila da je vlasnicima vozila s crnogorskim tablicama ta pogodnost omogućena Uredbom Vlade Srbije, u sklopu Predloga rebalansa budžeta u uslovima ekonomske krize.

Ovo će se odnositi na vozila za koja vlasnici u Srbiji imaju ovlašćenja za vožnju izdata pre 1. januara 2008. godine. Kako smo saznali, ostalo je nerešeno kakva će sankcija uslediti za one vozače koji u predviđenom roku, od sledeća tri meseca, ne preregistruju svoj automobil. Moguće je da će se vozila oduzimati, ali je u opciji i rešenje po kome će se naplaćivati mandatna kazna od 100.000 do 300.000 dinara, a vozilo će biti isključeno iz saobraćaja. O ovome će MUP da se izjasni narednih dana i definitivna odluka biće doneta naredne nedelje.

Нема коментара: