brojač poseta

недеља, 05. април 2009.

OBAMAMANIJA U ČEŠKOJ

Oko 30.000 Čeha okupilo se na Hradčanskom trgu u Pragu da bi slušalo govor američkog predsednika Baraka Obame

s

Super-popularan... Baraka i Mišel Obamu Česi dočekali ovacijama

Američki predsednik Barak Obama dočekan je juče u Češkoj kao najveća rok zvezda. Čak oko 30.000 ljudi slušalo je predsednika SAD ispred praškog zamka Hradčani, gde je održao govor o nuklearnom razoružanju i ekologiji.

Obama je, naime, sa suprugom Mišel prekjuče doputovao u Prag na samit EU-SAD, a prvi dan je bio rezervisan isključivo za privatni program. Česi, oduševljeni predsednikom Amerike, već su od rane zore počeli da se okupljaju ispred zamka Hradčani na istoimenom trgu, gde je Obama držao jedini govor tokom svoje prekookeanske turneje. Kako prenose svetske agencije, jedan Čeh pojavio se ispred bine na trgu već oko ponoći prethodnog dana da slučajno ne propusti Obamin govor, koji je počeo juče u 10 ujutru.

Nije spavao celu noć

Barak Obama se u svom govoru naročito osvrnuo na Severnu Koreju, koja je juče, uprkos svim upozorenjima, lansirala raketu dugog dometa.

- To je pretnja bezbednosti zemljama i blizu i daleko od nje. Bio sam budan cele noći kako bih mogao da pratim vesti o lansiranju rakete - rekao je američki predsednik i dodao da je potencijalni domet rakete oko 6.600 kilometara i da sumnja da je u pitanju raketa za lansiranje satelita, kako to Severna Koreja tvrdi.

Obama je juče iz Praga pozvao Evropljane i svet da krenu u novu eru bez nuklearnog oružja. On je podsetio da SAD kao jedina supersila koja je bacila na ljude atomsku bombu ima posebnu odgovornost.

SAD kao primer

- Zato će SAD krenuti prve, jednostrano, u smanjivanje značaja nuklearnog oružja za nacionalnu bezbednost. Pregovaraćemo o novom sporazumu o razoružavanju s Rusijom, taj proces smo započeli predsednik Medvedev i ja u Londonu. Novi sporazum biće do kraja godine. Želimo zatim da u proces uključimo i druge države - rekao je američki predsednik Pražanima, koji su njegov govor prekidali euforičnim aplauzima.

Obama je naglasio da je vreme da se konačno zabrane nuklearni testovi. SAD bi se pridružile takvom sporazumu. Tražićemo i zabranu i strogu kontrolu materijala od kojih može da se napravi nuklearno oružje - naveo je Obama.

Vizija sveta bez nuklearnog oružja koju je juče predstavio Barak Obama podrazumeva da će se zemlje koje ga imaju razoružavati, zemlje koje ga nemaju neće nastojati da ga dobiju, a svako na svetu, i zemlje u razvoju, imaće pravo da koristi nuklearnu energiju u mirovne svrhe.

Ekologija prioritet

Barak Obama je upozorio da svet mora da nađe mehanizme da prekršioci, kao što je recimo sada Severna Koreja, koja je baš juče lansirala satelit i testirala raketu dugog dometa, moraju efikasno da budu kažnjeni.

Pored toga, američki predsednik poručio je Evropljanima da zajedno moraju da se suprotstave i drugim opasnostima i izazovima kao što je globalna kriza, a posebno je naglasio da njen ceh ne smeju da plate zemlje u razvoju, siromašni koji nisu nimalo krivi za finansijsku krizu.

Obama je takođe najavio odlučni zaokret u pristupu SAD ekologiji, obznanio da je došlo vreme da svet prestane da zavisi od fosilnih goriva, a najavio da će SAD sada postati lider u borbi protiv globalnog otopljavanja i ublažavanju posledica klimatskih promena.

Nakon govora Obama je kratko razgovarao sa češkim predsednikom Vaclavom Klausom i premijerom u ostavci Mirekom Topolanekom, pa je sa evropskim zvaničnicima održan neformalni sastanak. Teme su, pored nuklearnog razoružanja, bile i ekologija, kao i svetska globalna kriza.

Obama je juče u popodnevnim časovima odleteo za Tursku, koja je poslednja stanica njegovog evropskog putovanja.

slika

U ime prirode... „Spasite klimu"

PROTESTI U PRAGU UPRKOS ZABRANI

Gradske vlasti zabranile su sve proteste na trasama odakle bi Barak Obama mogao da ih vidi, ali su aktivisti raznih inicijativa protiv američkog antiraketnog štita i radara u Češkoj ipak izrazili svoj protest.

Grupa od dvadeset protivnika radara američkog antiraketnog štita pojavila se ujutru ispred Hradčana svučena do pola, ofarbana srebrnom bojom i svojim telima formirala poruku „Stop ratovima zvezda".

Aktivisti međunarodne ekološke organizacije „Grin pis" okačili su na Nuselski most, koji vodi do Kongresnog centra, veliki transparent koji neće moći da ne primete Obama i šefovi EU, na kome je poziv svetskim zvaničnicima da se upuste u borbu protiv klimatskih promena.

Нема коментара: