brojač poseta

среда, 29. април 2009.

Novi grip se širi i van Meksika

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da se virus novog meksičkog gripa širi i da je izašao van granica Meksika i postao prenosiv sa čoveka na čoveka.

Prizor sa ulica Siudad de Meksika (Beta)
Prizor sa ulica Siudad de Meksika (Beta)
U Meksiku je saopšteno da je od novog gripa do sada u toj zemlji umrlo 159 osoba. Meksički ministar zdravlja Hose Anhel Kordova izjavio je da je 1.300 ljudi hospitalizovano, ali da je prisustvo smrtonosnog virusa H1N1 zasad potvrđeno kod samo 65 osoba.

Agencija Ujedinjenih nacija za zdravlje podigla je uzbunu od pandemije tog novog gripa na 4. nivo od mogućih šest i upozorila da sve zemlje treba da se pripreme za najteže situacije. Pomoćnik generalnog direktora Svetske zdravstvene organizacije Keidži Fukuda pozvao je sve zemlje da se pažljivo pripreme.

Fukuda je izjavio da se među zaraženima pojavila grupa obolelih studenata iz Njujorka koja nije putovala u Meksiko već se pretpostavlja da su ih virusom zarazile kolege koje su se upravo vratile iz te zemlje.

To je, prema rečima Fukude, značajno, jer nagoveštava da virus novog gripa može da se prenese sa čoveka na čoveka, čime se povećava opasnost od pandemije.

"Vrlo je moguće da ćemo, kao što je najavio Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti, imati blaži oblik pandemije. To bi bila najbolja od mogućih situacija tokom koje bi se širenje zaustavilo, a virus suzbio”, kaže Fukuda.

“Želim da naglasim i da je najgora pandemija XX veka bila pandemija španske groznice 1918. koja je takođe počela kao blagi oblik pandemije, odnosno virus se polako širi da bi naglo mutirao i odneo milione života. Zato mislim da treba da budemo obazrivi i da imamo u vidu činjenicu da grip može da se razvije u pravcu koji nije lako predvideti”, upozorio je on.

Zvaničnici EU izjavili su da bi virus trebalo preimenovati u “novel”, tj. “novi virus” umesto “svinjskog”, pošto navodi na pogrešan zaključak da su svinje prenosioci i mogao bi ozbiljno da uzgrozi mesnu industriju.

Evropska komesarka za zdravlje Andrula Vasiliju najavila je da će ministri zdravlja zemalja Evropske unije u sredu razmatrati mere za prevenciju, kontrolu i lečenje bolesti.

Ona je izjavila da nema razloga za paniku i potvrdila da se bolest ne može preneti konzumiranjem svinjskog mesa.

“Znamo da je konzumiranje svinjskog mesa sasvim bezbedno, naravno ako je termički obrađeno. Da ne bi bilo negativnih efekata na našu industriju dogovorili smo se da bolest od sada zovemo novel grip”, rekla je Vasiliju.

U međuvremenu gradonačelnik Meksika je naredio da se pored škola, bioskopa i drugih javnih mesta privremeno zatvore i svi sportski centri i bazeni.

Da bi se što više smanjila mogućnost širenja zaraze, restoranima je izdato naređenje da prodaju samo hranu za poneti a uprkos preporuka nadležnih da se izbegavaju bilo kakava okupljanja, ispred crkve u centru grada okupili su se brojni vernici.

Od novog gripa do sada su u Meksiku stradala 152 čoveka, a njih 1.995 je zaraženo ili se pretpostavlja da su oboleli. U Evrri su potvrđena četiri slučaja obolelih i to u Španiji i Velikoj Britaniji, a sumnja se da je i pet osoba u Austriji obolelo od te bolesti.

Argentina - obustava letova iz Meksika

Argentinska vlada odlučila je da naloži obustavu svih avionskih letova iz Meksika zbog tamošnje epidemije svinjskog gripa.

Kako je novinarima saopštio šef kabineta Serhio Masa, zabrana se odnosi na direktne letove iz Meksika i stupa na snagu danas, a trajaće do idućeg ponedeljka.

Do sada u Argentini nije zabeležen nijedan sumnjivi slučaj osobe zaražene novim sojem virusa H1N1.

U Nemačkoj potvrđena tri slučaja

Savezni institut za infektivne bolesti Robert Koh saopštio je da su u Nemačkoj tri osobe obolele od svinjskog gripa.

Testovi su potvrdili da su u Bavarskoj obolele dve i u Hamburgu jedna osoba. Svi su se zarazili tokom putovanja po Meksiku.

U drugim saveznim pokrajinama se, kako je saopštio institut, u više slučajeva koji se upravo ispituju, za sada još samo sumnja da su pacijenti oboleli od svinjskog gripa.

Jedan od najuglednijih nemačkih mikrobiologa Aleksandar Kekule sa Univerziteta Hale, izjavio je da "nije iznenađen" pojavom bolesti i u Nemačkoj i da očekuje da će narednih dana biti još novih slučajeva.

Naučnik je ipak "razočaran" zbog toga što se zaraza tako brzo raširila i po Nemačkoj, a ocenio je da se to moglo izbeći strožom kontrolom na aerodromima.

Kekule je naveo da nema razloga za paniku i ocenio da je virus H1N1 "relativno bezopasan" i da se ne širi tako brzo kao što se očekivalo.

Da nemački pacijenti, koji su sada na ispitivanjaima ili kod kojih je utvrđen novi grip, nisu čuli za to oboljenje i da se nisu vratili iz Meksika, možda uopšte ne bi ni otišli kod lekara, ocenio je nemački stručnjak.

Ali, Kekule je dodao da "još ne može da bude dat znak za okončanje uzbune, jer virus u svakom trenutku može da se promeni i da postane
agresivniji".

Predstavnici savezne vlade i nadležnih zdravstvenih institucija su od početka sedmice u više navrata saopštavali da Nemačka ima Nacionalni plan za slučaj pandemije koji obezbeđuje odgovarajuće akcije za slučaj širenja svinjskog gripa.

U SAD od svinjskog virusa umrla beba

Američke vlasti saopštile su da je u Teksasu umrla 23-mesečna beba od virusa svinjskog gripa, što je prva žrtva virusa H1N1 u Sjedinjenim Američkim Državama.

Neimenovani zvaničnik američke vlade nije saopštio više detalja, preneo je Rojters, podsećajući da je u SAD tim virusom do sada zaraženo 65 ljudi.

Reč je o prvom smrtnom slučaju od virusa H1N1 van Meksika, zemlje najviše pogođene tom bolešću, gde su dosad 152 osobe umrle.

U Njujorku je do sada registrovano 45 slučajeva oboljenja od svinjskog gripa, a vlasti su upozorile da će broj zaraženih verovatno biti i veći.

"Verujemo da ima više od 100 slučajeva svinjskog gripa u srednjoj školi i laboratorijske analize su potvrdile ono u šta smo sumnjali", izjavio je gradonačelnik Njujorka Majkla Blumberg.

Zdravstveni zvaničnici oblasti Sakramento u Kaliforniji potvrdili su osmi slučaj svinjskog gripa.

U pitanju je učenik jedne škole i to je prvi slučaj ove bolesti u severnom delu Kalifornije.

Нема коментара: