brojač poseta

четвртак, 02. април 2009.

NOVE MERE PROTIV KRIZE-BENZIN SKUPLJI ZA 2, A DIZEL ZA 4 DINARA!

Vlast odlučila da smanji plate u državnim službama. Manje plate i predsedniku i premijeru

Tanje koverte... Članovi Vlade primaće manje plate

Tanje koverte... Članovi Vlade primaće manje plate

Vlada Srbije namerava drastično da smanji rashode budžeta, a na udaru će se prve naći plate predsednika, premijera, ministara, poslanika, pokrajinskih funkcionera, opštinskih službenika i direktora javnih preduzeća, saznaje Press!

Da bi pokrila manjak od 100 milijardi dinara u budžetu, država neće uvoditi solidarni porez, ali će „skresati" troškove u svim ministarstvima, a biće povećane akcize na gorivo i uveden porez na mobilne razgovore.

MMF na potezu

Kako saznajemo, odlučeno je da Vlada uštedu u budžetu postigne smanjenjem zarada zaposlenih u javnom sektoru većih od 40.000 dinara, od čega će biti izuzeti policija, vojska, zdravstvo i obrazovanje. Vlada Srbije je definitivno odustala od uvođenja solidarnog poreza za sve građane, čime bi bio opterećen i privatni sektor. Takođe, iako je o tome bilo reči, odustalo se i od povećanja PDV-a.

- Smanjenje zarada obuhvatiće sve nivoe vlasti, republičku, pokrajinsku, lokalnu samoupravu, javna preduzeća i agencije, ali neće se odnositi na zaposlene u zdravstvu, socijalnim službama, policiji, prosveti i kulturi. U svim ministarstvima diskrecioni troškovi, na koje je trebalo da odu 154 milijarde, biće smanjeni za oko 25 odsto, što će doneti uštedu od čak 40 milijardi dinara - objašnjava izvor Pressa.

Vlada će, takođe, pribeći i povećanju prihoda, i to preko akciza na naftne derivate i poreza na saobraćaj u mobilnoj telefoniji. Tako će nova fiksna akciza na gorivo biti dva dinara, a na dizel četiri dinara. Porez koji se uvodi na saobraćaj u mobilnoj mreži iznosiće 10 odsto, a planirani prihodi uvođenjem ove dve mere su oko osam milijardi dinara.

Nikolić: švercovaće se gorivo

Saradnik Ekonomskog instituta Ivan Nikolić kaže za Press da su i sada cene naftnih derivata u Srbiji veće nego u regionu.

- Benzin je u Srbiji skuplji za pet do 10 odsto u odnosu na okruženje, a svako povećanje akciza napraviće još veću razliku u cenama. Tako je sada benzin kod nas 94 evrocenta, u Bugarskoj i Rumuniji je 80, Grčkoj i Mađarskoj 88 evrocenti, Hrvatskoj 92... Rast akciza neće samo povećati inflaciju, već će dovesti i do toga da ponovo imamo šverc goriva - smatra Nikolić.

- Ministarstvo finansija trenutno prikuplja izveštaje svih ministarstava o uštedama po resorima, a sutra bi trebalo da sve ove proračune o merama štednje pošalje Međunarodnom monetarnom fondu. Tako da očekujemo zeleno svetlo Fonda već u ponedeljak - ističe izvor Pressa.

U Ministarstvu finansija nisu želeli da komentarišu ove informacije, ali su rekli da će naći model za uštede u budžetu najkasnije do sredine sledeće nedelje, i da su i dalje sve opcije u igri.

Ekonomista Danilo Šuković kaže za Press da je Vlada Srbije u konfuziji jer donosi mere koje nije prethodno dobro proučila.

Budžet kao spisak želja

- Vlada nije ozbiljno shvatila problem koji donosi ekonomska kriza. Tako se svaki dan mogu čuti različite mere, kako koji ministar stigne da kaže. To samo pokazuje da Vlada ne zna šta čini! Budžet se uvek svodio na spisak želja koje se realizuju zavisno od uticaja članova Vlade. Sigurno je da ima mesta za uštedu u rashodima. Tako je, recimo, Ministarstvo za NIP čisto rasipanje para jer je netransparentno i van svake kontrole - naglašava Šuković.

Urednik sajta Ekonomija.org Miroslav Zdravković kaže da je Vlada odustala od uvođenja solidarnog poreza jer je shvatila da bi tako povećala nezaposlenost.

- Lakše je da se povećaju akcize na gorivo jer se građanima, ipak, ostavlja neka mogućnost izbora. S manjom platom nemaju kud, a ovako mogu da kažu da će manje trošiti benzin - smatra Zdravković.

Нема коментара: