brojač poseta

петак, 10. април 2009.

NBS uzvraća udarac: JELAŠIĆ NAJAVLJUJE DA ĆE TUŽITI VLADU SRBIJE!

Iz NBS poručuju da će, u skladu sa odlukom Vlade, smanjiti plate guvernera i ostalih funkcionera, ali i najavljuju da će tužiti državu!

Platu daje na sud... Guverner Jelašić sa premijerom Cvetkovićem

Platu daje na sud... Guverner Jelašić sa premijerom Cvetkovićem

Guverner NBS Radovan Jelašić pristao je da se privremeno odrekne sadašnje plate od 412.000 dinara (13 prosečnih plata) i radi za 186.000 dinara mesečno, na koliko će vlada limitirati plate zaposlenih u javnom i državnom sektoru. Iako je rešio da se pridržava odluke Vlade o smanjenju plata, Jelašić najavljuje da će borbu sa kabinetom Mirka Cvetkovića nastaviti sve do Ustavnog suda.

Naime, NBS će tražiti ocenu ustavnosti najavljenog leks specijalisa, posebnog zakona Vlade, kojim se predlaže čak i kazna zatvora do jedne godine ili novčana kazna od 300.000 do 1.000.000 dinara za onoga ko ne bude poštovao zakon o smanjenju plata. Podsetimo, Vlada je u utorak odlučila da privremeno smanji plate u državnoj administraciji, uključujući tu i lokalnu i pokrajinsku upravu, zatim u Skupštini, NBS, Privrednoj komori Srbije i regionalnim komorama i javnim preduzećima i limitira iznos najviše zarade na 186.000 dinara, odnosno šest prosečnih plata.

Guverner Jelašić je odmah poručio da neće biti smanjenja plata u NBS, jer, kako je rekao, Ustav i Zakon o NBS garantuju finansijsku nezavisnost toj instituciji. U međuvremenu, Vlada je pripremila leks specijalis kojim se plate smanjuju i predsedniku, premijeru i ministrima, poslanicima, kao i svim funkcionerima koje bira Skupština ili postavlja Vlada, uključujući i guvernera. Zakon bi, kako je najavljivano, trebalo da stupi na snagu 1. maja.

Todorić: Šta ako odu stručnjaci?

Direktor Pravnog foruma Vladimir Todorić kaže da guverner Radovan Jelašić trenutno nema obavezu da smanji plate jer Zakon o NBS daje ovlašćenje toj instituciji da sama formira visinu zarade svojim zaposlenima.

- Međutim, to što u NBS tvrde da su nezavisni ne znači da su grupa građana. Oni su državni organ, koji ne odgovara Vladi, ali odgovara Skupštini. Zato se ograničenje plata u centralnoj banci može urediti posebnim zakonom, čiji je predlagač Vlada, i njegovim usvajanjem u parlamentu. S druge strane, ja verujem da ograničavanje zarada u NBS može biti štetno. Postavlja se pitanje da li će adekvatan stručan kadar, neophodan za kontrolisanje poslovanja banaka i drugih finansijskih institucija, ostati u ovoj važnoj instituciji - pita Todorić.

Protivustavno rešenje

Na pitanje Pressa da li će se centralna banka oglušiti o leks specijalis i da li će guverner podneti ostavku, s obzirom na to da je za naš list dva puta izjavio da nije spreman da radi za platu manju od sadašnjih 412.000 dinara, u NBS odgovaraju da je „smanjivanje zarada protivustavno rešenje", ali da će oni zakon ipak poštovati.

- Najavljeni leks specijalis narušava samostalnost i nezavisnost NBS, koji se ne finansira iz budžetskih prihoda i u koji nikada nije ušao nijedan dinar od poreza. Iz tih razloga guverner je rekao da neće smanjivati zarade, ali će one biti smanjene ukoliko se na predlog Vlade takav protivustavni zakon donese. Leks specijalis je obavezujući za sve, pa će ga se pridržavati i NBS u obliku u kojem ga parlament donese. Istovremeno, NBS će zatražiti ocenu ustavnosti takvog zakona, pošto smatramo opasnim presedanom da se leks specijalisima nalaže Narodnoj banci šta treba da radi - danas su to zarade, sutra može biti bilo koja druga aktivnost NBS - rečeno je Pressu u Narodnoj banci.

Smanjenje ili zatvor

Bivši sudija Ustavnog suda Slobodan Vučetić objašnjava da Vlada može da predloži i prosledi parlamentu zakon koji nalaže da moraju biti „skresane" zarade u svim državnim institucijama, bez obzira da li su te institucije pod direktnom ingerencijom Vlade ili nisu i nezavisno da li se finansiraju iz budžeta ili ne.

- To se odnosi i na NBS, jer se njen položaj uređuje zakonom. Pa, i sudovi su maksimalno nezavisni, ali se i njihov položaj određuje zakonom. A Skupština je zakonodavno telo. Zato, ako parlament usvoji leks specijalis koji predlaže Vlada, plate u NBS će morati da idu dole - objašnjava Vučetić.

On objašnjava da NBS mora da počne sa primenom zakona od trenutka kada on stupi na snagu.

- NBS je u obavezi da smanji plate od dana kada leks specijalis stupi na snagu, čak i ukoliko od Ustavnog suda bude zatražio ocenu ustavnosti tog akta. Ta dva procesa su nezavisna. U suprotnom, prekršili bi zakon i morali bi da snose sankcije, odnosno odgovorno lice bi bilo kažnjeno zatvorom od godinu dana ili kaznom od 300.000 do milion dinara - kaže Vučetić.

Нема коментара: