brojač poseta

петак, 17. април 2009.

MINUS VEĆI ZA 20 MILIJARDI!

Vlada Srbije usvojila rebalans budžeta, ograničila i smanjila zarade u administraciji i uvela mnogo veće poreze na imovinu i luksuz

Mere štednje... Vlada Srbije na okupu

Mere štednje... Vlada Srbije na okupu

Vlada Srbije usvojila je juče Predlog rebalansa budžeta za 2009. godinu, kojim su predviđeni prihodi države smanjeni sa 698,7 na 649,4 milijarde dinara, a rashodi umanjeni sa 748,7 na 719,9 milijardi dinara. Budžetski deficit time je povećan sa 49,9 milijardi dinara na oko 70 milijardi dinara.

Ministarka finansija Diana Dragutinović kazala je da će u odnosu na prvobitni budžet prihodi biti smanjeni za 49,4 milijarde dinara, odnosno za 7,1 odsto, a rashodi za 28,9 milijardi dinara, odnosno za 3,9 odsto.

- Deficit je uvećan za oko 20,5 milijardi dinara. Rebalans je pravljen na osnovu procene da će bruto domaći proizvod biti za dva odsto manji nego u 2008. godini i da će inflacija biti 10 odsto - rekla je Dragutinovićeva, i dodala da Predlog rebalansa budžeta i prateći zakoni neće biti uzrok ekonomskih šokova.

Specijalni fond

Vlada Srbije usvojila je i zakonski predlog o ograničenju zarada u državnoj administraciji, koji će imati privremeni karakter - do kraja godine.

Đogović: U septembru novi rebalans

Saradnik Instituta za tržišna istraživanja (IZIT) Saša Đogović ocenio je da budžet Srbije neće biti održiv ni nakon rebalansa i da se može očekivati da već u septembru bude potrebno da se napravi novi rebalans.

- Vlada će morati da usvaja nove mere, jer će biti veća rupa u budžetu nego što je predviđeno i veći pad bruto domaćeg proizvoda (BDP), koji bi mogao da ide i do 10 odsto. Mere koje je Vlada usvojila nisu održive, tako da će morati da posegne za novim merama štednje - rekao je Đogović.

- Zamrzavaju se plate budžetskim korisnicima na nivou decembra 2008. godine, od čega se očekuje ušteda od 4,5 milijardi dinara. Plate iznad 40.000 biće oporezovane 10 odsto, a one iznad 100.000 dinara 15 odsto, i to na razliku iznad 40.000 dinara - rekla je ministarka.

Procenjeno je da će se mera smanjenja zarada odnositi na oko 150.000 zaposlenih, od kojih 30.000 ima zarade veće od 40.000 dinara.

- Biće formiran specijalni budžetski fond čija će se sredstva koristiti za socijalne izdatke, koje ćemo sigurno imati u vreme krize. Smanjenje plata odnosiće se na republičku vladu, lokalnu i pokrajinsku administraciju, Narodnu banku Srbije, Skupštinu Srbije, Privrednu komoru Srbije, regionalne privredne komore i javna preduzeća i agencije. Neće važiti za zaposlene u obrazovanju, zdravstvu, kulturi, institucijama socijalne zaštite, vojsci, policiji i pravosuđu - istakla je Dragutinovićeva.

Ministarka finansija je rekla da neće biti promenjena poreska stopa na imovinu, već poreska osnova za stambene objekte, i objasnila da će građanima u rešenjima o plaćanju poreza na imovinu, koje će dobiti u maju, porez biti obračunat na tržišnu vrednost stambenog objekta.

Porez na stan

- Do sada je poreska osnova bila imaginarna vrednost stana, pa su postojala brojna oslobođenja od plaćanja poreza. Na taj način oni koji imaju vile i kuće na ekskluzivnijim lokacijama, poput Senjaka, plaćaće porez više nego do sada - rekla je Dragutinovićeva, i dodala da će tržišnu vrednost stana određivati Poreska uprava.

Dodatni porez plaćaće i vlasnici automobila sa više od 2.000 kubika.

Smanjeni i prihodi... Diana Dragutinović

Smanjeni i prihodi... Diana Dragutinović

- Automobili snage od 2.000 do 2.500 kubika biće oporezovani sa 37.000 dinara. Vlasnici takvih vozila do sada su plaćali porez koji je bio tri puta manji. Za automobile snage od 2.500 do 3.000 kubika biće plaćana naknada od 75.000 dinara, a za vozila snage iznad 3.000 kubika - luksuzne džipove i slične automobile - 155.000 dinara. Više će se oporezivati i vlasnici luksuznih jahti i čamaca - navela je ministarka finansija.

Promenjen je i Zakon o porezu na dohodak građana, pa će se naplaćivati porez za autorske honorare, a porez na dividende i učešće u dobiti biće povećan sa 10 na 16 odsto. Najavljena su i povećanje poreza na impulse u mobilnoj telefoniji za 10 odsto, akciza na benzin i tečni naftni gas za dva, a dizela za četiri dinara po litru.

Prilikom pravljenja dogovora o novom stend-baj aranžmanu, MMF je ostavio rok Vladi Srbije da usvoji rebalans budžeta do 11. maja. Ovo bi trebalo da znači da Srbija može da računa na kredit od tri milijarde evra za jačanje deviznih rezervi i povoljniju poziciju kod inokreditora.

- Ne bi trebalo da bude bilo kakvih problema sa MMF-om, pošto smo se prilagodili za 100 milijardi dinara, koliko smo se dogovorili - kazala je Dragutinovićeva.

Нема коментара: