brojač poseta

четвртак, 23. април 2009.

LIBIJA: KOSOVO POD PROTEKTORAT SRBIJE!

Libija je u svom podnesku Međunarodnom sudu pravde (MSP), koji treba da odluči o legalnosti samoproglašenja Kosova, navela da bi najpravednije bilo da se Kosovo stavi pod protektorat Srbije, saznaje Press u krugovima bliskim ovom sudu!

Prijatelj Srbije... Gadafi sa Jeremićem

Podneske MSP o nezavisnosti južne srpske pokrajine podnelo je čak 35 država, 21 koja je priznala Kosovo i 14 koje to nisu učinile, među kojima je i Libija.

Za i protiv Srbije u MSP

Za: Kina, Rusija, Kipar, Rumunija, Egipat, Slovačka, Libija, Španija, Iran, Brazil,Argentina, Azerbejdžan, Bolivija i Srbija

Protiv: Češka, Francuska, Švajcarska, Albanija, Austrija, Nemačka, Finska, Poljska, Luksemburg, Velika Britanija, SAD, Estonija, Norveška, Holandija, Slovenija, Letonija, Japan, Irska, Danska, Maldivi, Sijera Leone

Iako su sadržaji podnesaka zasad tajna, Press saznaje da su sve zemlje koje osporavaju legalnost nezavisnosti Kosova (pogledaj tabelu) argumentovano navele da se u slučaju Kosova moraju poštovati Rezolucija 1244 SB UN i međunarodno pravo, i ukazale na opasnost da je Kosovo presedan koji može izazvati velike probleme u čitavom svetu.

Veliku stvar za Srbiju predstavlja i činjenica da je naša zemlja uspela da na svojoj strani ima najveće države sa svih kontinenata, kao što su Rusija, Kina, Brazil i Egipat. Uspeh je veći ako se zna da neke od njih nisu ni planirale da se uključe u ovaj postupak, već su to učinile posle diplomatske akcije Srbije. A možda i najveći uspeh predstavlja to što osam zemalja EU koje su priznale Kosovo nisu podnele podneske MSP.

S druge strane, u podnescima zemalja koje podržavaju nezavisno Kosovo glavna teza je osporavanje nadležnosti samog suda! Čak se u podnescima nekoliko zemalja nalazi veliki broj tehničkih i gramatičkih grešaka, jer su one samo prevele dokumenta koja su dobile od SAD i Velike Britanije.

Нема коментара: