brojač poseta

четвртак, 23. април 2009.

LEK ZA NAJTEŽE BOLESTI!

Ekipa Pressa prisustvovala vađenju krvi iz pupčanika novorođenčeta, matične ćelije u sledećih 20 godina mogu da budu spas od 75 teških oboljenja

s1

Spas iz pupka... Vađenje matičnih ćelija u GAK „Narodni front"

Otkako je prošlog septembra i u Srbiji počeo da se primenjuje medicinski zahvat uzimanja matičnih (stem) ćelija iz pupčane vrpce, krv novorođenčeta sačuvalo je oko 400 porodica. U srpskim porodilištima kažu da za ovaj postupak vlada veliko interesovanje, a ćelije se 20 godina mogu koristiti za lečenje najtežih bolesti davaoca, njegovih roditelja, kao i braće i sestara.

Na minus 196 stepeni

Matične ćelije su osnovne ćelije koje se tokom razvoja embriona razvijaju u sve vrste ćelija, kao što su ćelije srčanog mišića, crvena krvna zrnca i ćelije kože. U kasnijoj fazi života ove ćelije popravljaju oštećena tkiva. Matične ćelije postoje u mnogim vrstama tkiva odraslih ljudi, a njihova najveća koncentracija u telu odrasle osobe je u koštanoj srži i krvi. Tako postoje dve vrste - odrasle i embrionalne.

Posle svih analiza, testira se vitalnost ćelija i tek nakon toga one se zamrzavaju. Čuvaju se u kriogenim uslovima, na minus 196 stepeni Celzijusovih u gasovitoj fazi tečnog azota.

Ekipa Pressa imala je pre nekoliko dana ekskluzivnu priliku da prisustvuje proceduri vađenja matičnih ćelija iz pupčanika. Prema rečima dr Snežane Rakić, načelnika porodilišta „Narodni front" u Beogradu, one se mogu uzeti iz krvi posteljice i pupčane vrpce na samom porođaju, ali i iz koštane srži i masnog tkiva odraslog čoveka. Ovim ćelijama mogu da se leče dijabetes, Parkinsonova bolest, leukemija i veliki broj drugih teških oboljenja.

Čuvanje 1.600 evra

- U zavisnosti odakle su uzete, matične ćelije se mogu razvijati u druge odgovarajuće ćelije organizma. Medicinski zahvat uzimanja matičnih ćelija najlakši je iz pupčane vrpce, gde su one i najdostupnije - kaže dr Rakić.

Uzimanje iz pupčanika danas se u Srbiji, kao vanredna usluga, sprovodi u GAK-u „Narodni front", GAK-u „Višegradska", KBC-u „Zvezdara", Opštoj bolnici „Stefan Visoki" u Smederevskoj Palanci, Zdravstvenom centru Smederevo i Opštoj bolnici u Jagodini. Cena transportovanja i čuvanja stem ćelija iznosi oko 1.600 evra za sledećih 20 godina, koliko mogu da budu korisne.

- Stem ćelije iz pupčane vrpce uzimaju se jednostavno. To je potpuno bezbolna i bezopasna procedura koja se izvodi neposredno posle porođaja. Uzima se krv iz pupčanika posle odvajanja bebe. Uzeti uzorak se šalje na brojne laboratorijske analize i ukoliko je sve u redu, šalje se u banku matičnih ćelija, a zatim u neki od centara za čuvanje u inostranstvu - objašnjava dr Rakić. Ona dodaje da starost porodilje nije bitna, jer su stem ćelije zapravo bebine ćelije.

s2

Jednostavan postupak... Matične ćelije najkvalitetnije iz pupčane vrpce

Koristi od čuvanja ovih ćelija su višestruke. Stručnjaci su ustanovili da je izlečenje davaoca 100 odsto sigurno, ali da postoji mogućnost da se njime leče i najbliži srodnici, roditelji, braća, sestre i potomci.

fakti

n Matične ćelije nalaze se u pupčanoj vrpci i posteljici, koštanoj srži i masnom tkivu

n Njima se leči čak 75 bolesti, a među njima su i maligna oboljenja, leukemija, aplastična anemija, urođeni poremećaji metabolizma, dijabetes, neurološke bolesti, cerebralna paraliza, paradentopatija, Parkinsonova i Alchajmerova bolest, multipla skleroza, poremećaji u mišićima...

n Najnovija istraživanja u Njukaslu potvrdila su da je samo jedna matična ćelija dovoljna da bi se napravili nova jetra, koža, neuroni ili pankreas

n Naučnici su utvrdili da čak četiri generacije iz jedne porodice mogu da se leče matičnim ćelijama novorođenčeta

n Uzimanje matičnih ćelija je najuspešnije prilikom carskog reza

Dr Rakić kaže da za čuvanje stem ćelija iz pupčanika vlada veliko interesovanje, i to preporučuje svim porodicama u kojima postoji bilo kakav rizik za neke od teških bolesti.

Iz masnog tkiva

- Matične ćelije koriste se u terapiji različitih bolesti, ukupno 75. Ćelijama koje su uzete iz pupčane vrpce leče se dijabetes tip 1, neurološke bolesti, Parkinsonova bolest, leukemija, cerebralna paraliza... Ćelije uzete iz masnog tkiva koriste se u terapiji paradentopatije, a stem ćelijama iz koštane srži leče se hronične bolesti, ucera na koži, sklerodermija, dijabetes, paraplegija, opstruktivna angiopatija... - navela je dr Rakić.

Direktor banke matičnih ćelija iz pupčane vrpce „Krio sejv" Spasoje Sredanović ukazuje da javnost u Srbiji još uvek nije dovoljno obaveštena o čuvanju i mogućnosti lečenja matičnim ćelijama.

- S obzirom na veličinu zemlje, mislim da je još uvek mali broj onih koji su zainteresovani za ovu uslugu. Treba podići svest naroda o tome - kaže Spasojević.

Нема коментара: