brojač poseta

среда, 29. април 2009.

Kvarnerski zapisi

Kristalno čista voda, male skrivene plaže, ljubazni domaćini, sjajni hrana i vino, zanimljiva istorija i kulturni spomenici opisuju biser Kvarnera Rabac, ali i Labin, Brione...

Kvarnerski zaliv

Postoje mesta u koja jednom odete i više ih nikad ne posetite i ona u koja se na prvi pogled zaljubite i stalno im se vraćate. Rabac, mesto sa 1.500 stanovnika na obali Jadrana, u jugoistočnom delu Istre, i njegov stariji i malo veći „brat" Labin po svemu spadaju u ovu drugu grupu. Kristalno čista voda, male skrivene plaže, ljubazni domaćini, više nego dovoljno smeštaja, sjajna hrana i vino, zanimljiva istorija i kulturni spomenici i ne tako velika udaljenost (619 km od Beograda) možda vas već ove sezone privuku da tamo letujete. I što je najvažnije, meštane ovog kraja politika ne zanima i teško da će iko ko dođe ovde osetiti bilo kakvu neprijatnost samo zato što je iz Srbije.

Beogradska „Slavija" na moru

Ali, pođimo redom. Rabac nudi hotelski i apartmanski smeštaj (za 5.600 gostiju), kamp za 1.800 i privatni smeštaj za 3.000 posetilaca. Za one koji putuju kolima ili autobusom, do Rapca se stiže za oko osam sati, a autoputem ćete se voziti čak do Rijeke. Avionski prevoz takođe je opcija, jer se najbliži aerodrom nalazi u Puli, koja je udaljena 47 kilometara.

Rabačke plaže imaju plave zastave
Info:

Istra je najveće jadransko poluostrvo

Prosečna temperatura vazduha najhladnijeg meseca (februar) je 6oC, dok je najviša prosečna temperatura u julu 24oC. Godišnji prosek je prijatnih 14oC. Najhladnija prosečna temperatura mora iznosi 9oC, a najtoplija 24oC

Najveći istarski grad je Pula (82.000 stanovnika), ujedno i sedište Istarske županije. Istarska obala s brojnim zalivima, poluostrvima i ostrvcima duga je 537 kilometara. Zapadna je zbog razuđenosti i brojnih malih ostrva duga 327 kilometara, a istočna 212 kilometara

Prvo što će vas oduševiti kada stignete u ovo malo simpatično mesto jesu bele šljunkovite plaže, razbacane po brojnim malim uvalama i azurno plavo, kristalno čisto more. Zbog ovoga se, između ostalog, Rabac naziva biserom Kvarnera. Da ovo nije samo fraza najbolje potvrđuje podatak da su rabačke plaže šest godina zaredom nagrađene Plavim zastavama, prestižnim međunarodnim priznanjem kao dokazom vrhunske turističke usluge utemeljene na čistom moru, očuvanom priobalju i opremljenim i uređenim plažama.

Rapčani će vas odmah „kupiti" svojom neposrednošću i ljubaznošću. Bilo da odsedate u nekom od desetak hotela, kojima upravlja hotelska grupacija „Valamar" ili izaberete drugi tip smeštaja, na svakom koraku ćete osetiti iskrenu dobrodošlicu i doživeti tradicionalno gostoprimstvo. Za jugonostalgičare, u centru Rapca, na šetalištu pored mora, nalazi se restoran „Slavija", koji je ime dobio po hotelu u Beogradu, s kojim se osamdesetih godina prošlog veka „pobratimio".

Škampi i malvazija

Rabac

Posebna priča je hrana. Ukusna riba, jastozi, škampi, školjke i drugi plodovi mora tipični su za ovaj kraj, kao i seoska kuhinja, u kojoj preovlađuju jela od domaćeg testa s raznim mesnim umacima. Naravno, sve se zaliva kvalitetnim vinom od autohtonih sorti, čuvenom „malvazijom" za one koji vole belo i „teranom" za ljubitelje crvenog vina. Za one koji na odmoru ne mogu bez sporta i rekreacije, Rabac nudi brojne sadržaje. Teniski tereni, mini-golf, odbojka na pesku, ronilački centar, skijanje na moru, akvapark, iznajmljivanje bicikala, slobodno penjanje i pejntbol deo su raznolike ponude kojom na kvalitetan način možete ispuniti vreme.

Srednjovekovni Labin

Labin

S druge strane, ako odmor ne možete da zamislite bez obilaska kulturno-istorijskih znamenitosti, na brežuljku udaljenom oko tri kilometra od Rapca, na nadmorskoj visini od 315 metara, nalazi se srednjevekovni gradić Labin. Istorija Labina seže još u predrimsko doba, a danas je on kulturno i administrativno središte. Uz uske ulice i trgove, koje tokom letnjih meseci mame mnogobrojne turiste iz cele Evrope, drevni Labin je prepoznatljiv po kuli, gradskoj loži, crkvi i venecijanskim lavovima iz tog vremena. Nakon šetnje uličicama starog grada, preporučuje se poseta Narodnom muzeju s arheološkom i etnološkom zbirkom i modelom rudnika jedinstvenim u ovom delu Evrope, uživanje u pogledu s gradske tvrđave na Rabac, Cres i okolinu Labina, a obavezno zavirite makar u jedan od nekoliko malih skrivenih ateljea.

Titov „kadilak" na Brionima

Posebna atrakcija Rapca i Labina je što se u njihovoj blizini nalazi nekoliko čuvenih destinacija koje ćete sigurno posetiti ako dođete u ovaj kraj. Pre svega, to su Brioni, ili Brijuni, kako ih zovu u Hrvatskoj, koji danas imaju status nacionalnog parka. Na Velikim Brionima, jednom od 14 ostrva arhipelaga, dočekaće vas netaknuta priroda, susret s mnogobrojnim životinjama koje nesmetano šetaju besprekornim zelenim travnjacima, miris stoletnih borova, kristalno plavo more... Josip Broz ovde je i dalje glavna atrakcija, naročito vile „Brionka", „Jadranka" i „Bela vila" koje je ostavio za sobom, njegov muzej i tirkiznozeleni „kadilak" koji je dobio na poklon iz Detroita.

Pulska arena

Nedaleko odatle, na kopnu, u središtu Pule, očekuje vas pulska Arena, amfiteatar iz rimskog doba, u kojem su se nekada odvijale gladijatorske i borbe s divljim zverima. Arena je izgrađena izvan gradskih zidina, nadomak grada, uz glavni put Via Flavia, koji je iz Pule vodio u Akvileju i Rim. U blizini Rapca nalaze se Pićan i Gračišće, dva srednjevekovna gradića, s čijom posetom ćete do kraja upotpuniti doživljaj Istre.

Нема коментара: