brojač poseta

уторак, 21. април 2009.

„Kralj drumova“ bez 16.000 hektara

NOVI SAD - Agencija za privatizaciju raskinula je ugovore o prodaji 22 poljoprivredna preduzeća od kojih je čak 18 na području Vojvodine. Ovom odlukom najveći gubitnici zemlje su postali vojvođanski „kralj drumova i njiva“, biznismen iz Bačke Topole Mile Jerković, Miroslav Živanov, koji je osim po aferi „Agroživ“ bio poznat i kao vlasnik 11.000 hektara zemlje, i Zorica Zgof, preduzetnica iz Nemačke, srpskog porekla. Njih troje je zbog nepoštovanja kupoprodajnih ugovora prošle nedelje ostalo bez skoro 30.000 hektara obradivih površina.
Jerković je izgubio 16.050 hektara, ali je od toga skoro četiri i po hektara bilo u državnom vlasništvu koje je njegov konzorcijum sa „Višnjom komerc“, preduzećem koje se vodi na njegovu ćerku, obrađivalo u zakup. U novosadskoj kancelariji Agencije za privatizaciju kažu da je Jerković ostao bez agrarnih preduzeća jer je „prekršio obaveze koje se odnose na isplatu cena u ratama, poštovanje socijalnog programa, održavanje kontinuiteta proizvodnje i neisplaćivanje zakupa državne zemlje od 2006. godine“. Njive je Jerković kupovao uz ćerkinu pomoć ili preko konzorcijuma, pa se na aukcijama domogao osam kombinata. Međutim, pošto je zemlju pazario na rate s rokom plaćanja od šest godina, zbog nesplaćenih prošlogodišnjih kreditnih obaveza ostao je bez poljoprivrednih dobara „Graničar“ iz Gakova, „Bačka“ i „Alekse Šantića“ iz Sivca i „Mladi borac“ iz Sonte. U međuvremenu, Agencija je došla do saznaja da je Jerković, suprotno kupoprodajnom ugovoru, otuđio „Graničar“ pa se sada kao novi vlasnik pominje Đorđe Đukanović, dok je „Malu Bosnu“ iz Gajdobre navodno prepisao zbog dugovanja subotičkoj industriji veštačkog đubriva „Azohem“. Nakon poništavanja kupoprodajnih ugovora, Jerkoviću su za sada ostali „Agrobačka“ iz Bača, „Jedinstvo“ kod Nove Gajdobre i „Poljoprivreda“ iz Sente koju je prošle godine kupio za 195 miliona dinara. Ovaj biznismen je lane za ovo preduzeće koje je raspolagalo sa 4.700 hektara, 18.000 svinja, 750 krava, poljoprivrednom mehanizacijom i pratećim objektima, uplatio prvu ratu, a duga druga krajem aprila stiže za naplatu.
Među nekadašnjim zemljoposednicima, a od protekle nedelje gubitnicima, nalazi se i Miroslav Živanov, vlasnik pančevačkog „Agroživa“. On je do afere „Agroživ“ gazdovao sa 11.000 hektara njiva. Pre dve godine proizveo je više od 85.000 tona pšenice i više desetina hiljada tona kukuruza. Živanov je 2006. i 2007. godine uz otplatu na šest godina kupio poljoprivredno dobro „Jabuka“ iz istoimenog sela, „Napredak“ i „Peščaru“ u pančevačkom kraju i „Novi Kozjak“ u Alibunaru. Agencija za privatizaciju poništila je sva četiri ugovora pošto nije ispunio nijednu ugovornu obavezu.
Raskinut je i ugovor o prodaji poljoprivrednog preduzeća „Bajša“ iz istoimenog sela. Ovo preduzeće sa imanjem od skoro 2.000 hektara, poljoprivrednom mehanizacijom i objektima, 2005. godine je za 22 miliona dinara kupila Zorica Zgof, preduzetnica iz Nemačke, srpskog porekla.
Poništeni su kupoprodajni ugovori za prodaju apatinske „Prigrevice“, kanjiške „Staklene bašte“, poljoprivrednog dobra „Sonta“ iz Sonte, „7. jula“ iz Kovina, „Sloge“ iz Pećinaca i subotičkog kombinata „Aleksandrovo Bikovo“. Ova preduzeća, iako su kupljena na kredit, za protekle dve godine, suprotno zakonu, promenila su po nekoliko gazda, njihov kapital se totalno istanjio, a kreditne obaveze državi niko nije plaćao.
Pre raskida ugovora zaposleni su dovedeni u neizvestan položaj, a poljoprivredni radovi stoje zbog nedostatka repromaterijala, energenata i mehanizacije.

„Još ništa nije gotovo“
Iako je zvanično Jerković imao 16.000 hektara svoje zemlje, on je za „Blic“ juče izjavio da „još ništa nije gotovo i da gazduje sa 30.000 hektara što svoje što državne zemlje, koju je dobio na raspolaganje prilikom kupovine poljoprivrednih kombinata koji su je obrađivali“.
- Čuo sam da su neki ugovori poništeni ali konačnu odluku će dati sud, a ne Agencija za privatizaciju - kratko je rekao Jerković.

Jerković duguje više od 50 miliona evra
Mile Jerković je u procesu privatizacije kupio više od 20 društvenih preduzeća. Sva preduzeća je pazario na kredit od šest godina. Pošto je platio najčešće samo prve rate, Agenciji duguje više od 50 miliona evra, pa su sa njim raskinuti ugovori i iz oblasti saobraćaja, među kojima je i kupovina „Severtransa” iz Sombora.


Нема коментара: