brojač poseta

уторак, 21. април 2009.

Kineski zid duži nego što se mislilo

Kineski zid je 2.000 kilometara duži nego što se do sada verovalo, ustanovljeno je posle merenja obavljenog modernim instrumentima, navodi list "Čajna dejli".


Spomenik kineske i svetske baštine prostire se na 8.851,8 kilometara, što je znatno više od 6.300 kilometara kolika je bila njegova zvanična dužina, zasnovana pre svega na istorijskim, a ne kartografskim podacima. Kineski zid ugrožen je na više mesta, zbog izgradnje puteva, projekata ekonomskog razvoja i ekstremnih meteoroloških uslova, zaključak je studije koji prenosi "Čajna dejli".
Analizu stanja i dužine Kineskog zida sprovela je u periodu od dve godine državna administracija za kulturnu baštinu, korišćenjem GPS uređaja i druge moderne tehnologije. Tom prilikom otkriveni su delovi zida za koje se nije znalo da postoje, pre svega u zabačenim planinskim i pustinjskim delovima zemlje.
Studija je pokazala da drevno utvrđenje podignuto tokom vladavine dinastije Ćin (221-206. pre nove ere) radi sprečavanja invazija plemena sa severa, a potom rekonstruisano pod dinastijom Ming (1386-1644), čini 6.259,6 kilometara zida, 359,7 kilometara šanaca i 2.232,5 kilometara prirodnih barijera (planina, reka).

Нема коментара: