brojač poseta

среда, 08. април 2009.

JELAŠIĆ NEĆE DA RADI ZA MANJE OD 412.000 !

Iz NBS poručuju da su „nezavisna institucija" i da se na njih ne odnosi odluka Vlade o smanjenju plata. Radovan Jelašić poručio vlastima da neće da radi za „maksimalnu platu" od 180.000 dinara i čak najavio da će se povući sa položaja!

Zakon i ustav na njegovoj strani... Guverner NBS Radovan Jelašić

Zakon i ustav na njegovoj strani... Guverner NBS Radovan Jelašić

Guverner NBS Radovan Jelašić mogao bi uskoro da podnese ostavku jer odbija da sprovede odluku Vlade Srbije o smanjenju zarada u ovoj instituciji. Prema odluci Vlade Srbije, plata guvernera Jelašića od maja mogla bi da bude najviše 180.000 dinara (šest prosečnih zarada), umesto 412.175 dinara, koliko ima danas. Jelašić je nekoliko puta do sada rekao da ne bi pristao da radi za manje novca (pogledajte okvir)!

Ekonomisti brane guvernera

Ekonomista Milan Kovačević podržava nameru guvernera Radovana Jelašića da ne smanji plate u NBS.

- Ministar Mlađan Dinkić je rekao da će paket Vladinih mera pratiti leks specijalis. Ako parlament usvoji taj prateći zakon koji bi obavezivao i NBS da smanji plate, Jelašić će to morati da prihvati ili da podnese ostavku. Mnogi bi se radovali da Jelašić ode. Možda i sam Dinkić, jer se Jelašić odvojio od G17 Plus - ocenjuje Kovačević.

Guvernera brani i Aleksandar Stevanović iz Centra za slobodno tržište, koji kaže da se Vlada služi „jeftinim političkim marketingom kako bi urušila kredibilitet guvernera".

- Znaju u Vladi da nemaju pravo da se mešaju u rad NBS. Dok se oni objasne, narod misli „Jelašić je alav", a u stvari on ne dozvoljava da se krše Ustav - kaže Stevanović.

Vlada Srbije u utorak je donela odluku o privremenom smanjenju plata u državnoj administraciji, uključujući i Skupštinu, NBS, Privrednu komoru Srbije, regionalne komore, javna preduzeća i agencije.

NBS: Vlada treba da shvati

U NBS nisu želeli da daju konkretan odgovor na pitanje da li će Jelašić podneti ostavku ukoliko mu Vlada smanji platu.

- Nadamo se da će Vlada Srbije shvatiti da do smanjenja plata u NBS ne treba da dođe. Ukoliko to ne bude shvaćeno, videćemo šta dalje - kažu u Narodnoj banci.

U NBS se nadaju i da će Vlada Srbije „poštovati princip samostalnosti centralne banke".

- Nezavisnost NBS ogleda se u personalnoj, pravnoj... ali i finansijskoj nezavisnosti u odnosu na državne organe. Ugrožavanje bilo kog oblika nezavisnosti predstavlja direktno narušavanje principa samostalnosti i nezavisnosti NBS, garantovanih Ustavom i zakonom - kažu u NBS, i dodaju da se njihove plate ne isplaćuju iz budžeta.

I sam guverner Jelašić potvrdio je da NBS neće smanjiti plate jer se nisu prepoznali u odluci Vlade Srbije o štednji.

- Mi u Narodnoj banci ne osećamo se prozvanim u programu Vlade jer nismo državni službenici i imamo zakonom zagarantovanu samostalnost, to znači i finansijsku samostalnost. Nema smanjenja pojedinačnih zarada, ali će ukupni troškovi biti manji u odnosu na 2008 - kategoričan je Jelašić.

On je istakao i da se u NBS ne osećaju prozvanim ni kada je u pitanju smanjenje broja zaposlenih.

Tako je govorio Jelašić

- 1. april 2009.

Radovan Jelašić u intervju Pressu rekao je da njegova plata iznosi tačno 412.000 dinara. Na pitanje da li bi radio za manju platu guverner je rekao: „Ne bih. Ako neko pronađe direktora komercijalne banke u Srbiji koji trenutno zarađuje toliko, neka mi kaže".

- 7. decembar 2008.

Jelašić je u intervjuu Pressu rekao da je njegova plata oko 5.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, a na pitanje da li bi radio za duplo manju platu, guverner je rekao: „Ne!"

- Broj zaposlenih u državnoj administraciji povećavao se za nekoliko hiljada svakih pet godina, a mi smo u tom periodu svakodnevno smanjivali broj zaposlenih, koji je sa 5.500 došao na 2.300. Mi ćemo ove godine imati dodatno smanjivanje broja zaposlenih i neće doći do povećanja suma zarada, i to je jedini reper koji se koristi i prema MMF-u i prema svima ostalima - kaže Jelašić.

U kabinetu premijera i Ministarstvu finansija Pressu je rečeno da „nema nikog" ko bi mogao da prokomentariše izjavu Jelašića da ne pristaje na smanjenje plata. U Ministarstvu ekonomije kažu „da odluka Vlade mora da važi i za Narodnu banku Srbije".

Vlada: Rašo, smanji platu

- Mere Vlade važiće za sve uprkos protivljenju guvernera Jelašića. U NBS je smanjen broj zaposlenih i obavljena je reforma kao u malo kojoj instituciji, tako da mera smanjenja zaposlenih za NBS neće važiti. Ali, smanjenje plata je obaveza i važi za sve institucije države Srbije - kažu u ovom ministarstvu.

Na pitanje šta ukoliko guverner Jelašić podnese ostavku jer je najavio da neće raditi za manju platu, u ovom ministarstvu kažu da ova mera Vlade „nije trajna, nego privremena".

Нема коментара: