brojač poseta

петак, 03. април 2009.

IBAR OPADA

Voda se povlači sa izvorišta Žičko polje, ali opasnost još nije prošla, jer će sa topljenjem snega na Kopaoniku vodostaj ponovo porasti

s

Vodostaj Ibra i Zapadne Morave poslednja dva dana opada, ali sve gradske službe su i dalje u pripravnosti za odbranu od eventualnih poplava. Vodostoj Save je u porastu.

Početkom nedelje površinske vode Ibra su doprle do izvorišta Žičko polje, gde se nalazi 14 bunara gradskog vodovoda, pa su četiri bunara isključena. Ovaj problem se iz godine u godinu ponavlja jer na desnoj obali Ibra nije završeno više stotina metara nasipa zbog nerešenih imovinskopravnih odnosa. Zbog toga je opštinski inspektorat naložio nadležnim javnim preduzećima da pod hitno zaštite bunare. S druge strane, Zapadna Morava je zasad poplavila nekoliko hektara najbližih oranica i primakla se pojedinim kućama na samoj obali.

Na planinama u okolini Kraljeva, kao i na Kopaoniku i u Crnoj Gori, što čini sliv Ibra, još uvek ima dosta snega, tako da bi topli dani i nove padavine mogli znatno da podignu nivo Ibra. Zbog toga je Opštinski štab za odbranu od poplava u stalnoj komunikaciji sa ostalim službama.

Na toku Save kroz Srem, od hrvatske granice do Hrtkovaca, vodostaj reke je u svakodnevnom porastu, ali, prema rečima Dragice Brnjilov iz Vodoprivrednog preduzeća „Sava", još nisu proglašene redovne mere odbrane od poplava.

Prognozira se da će kod Sremske Mitrovice za sedam dana vodostaj dostići 540 santimetara, ali je to još uvek niži vodostaj od 650 santimetara, pri kome se proglašava redovna odbrana. Kod Šapca se očekuje da će kroz koji dan biti proglašena redovna odbrana jer se najavljuje vodostaj od 430 santimetara, 30 santimetara iznad kote redovne odbrane.

- Redovna odbrana je već bila na snazi kod Hrtkovaca, gde nasip još nije rekonstruisan, nema potrebnu zaštitnu visinu, pa voda odnosi deo obale - kaže Dragica Brnjilov.

Нема коментара: